Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γυάλινο θερμοκήπιο – γίγας στην Ποταμιά

Γυάλινο θερμοκήπιο – γίγας στην Ποταμιά

0
Agritex-empros

Στα «σκαριά» επένδυση 20 εκ. ευρώ από  τον Όμιλο Ευθυμιάδη
Μιλά στο «Ε», ο ιδιοκτήτης του Ομίλου κ. Ευθυμιος Ευθυμιάδης

100 θέσεις εργασίας. Καλλιέργεια της ντομάτας «Lucia» με την πρωτοποριακή μέθοδο της υδροπονίας

Μια θερμοκηπιακή επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ, σχεδιάζεται από τον Όμιλο Ευθυμιάδη Redestos και τη θυγατρική του ομίλου, Agritex Ενεργειακή Α.Ε. και ως τόπος υποδοχής και υλοποίησης του μεγαλόπνοου και καινοτόμου σχεδίου στον  τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας έχει επιλεγεί ο νομός μας και συγκεκριμένα το γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων. Το πρωτοποριακό θερμοκήπιο –  γίγας πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση 100 στρεμμάτων που ήδη έχει παραχωρήσει ο δήμος Αβδήρων μετά από σχετικό αίτημα του Ομίλου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σύντομα το αίτημα θα τεθεί προς έγκριση και στο περιφερειακό συμβούλιο.  
Ένα γυάλινο υπερσύχρονο θερμοκήπιο στην Ποταμιά
Ο αντιπρόεδρος της Agritex Ενεργειακή, και ένας εκ των ιδιοκτητών του ομίλου Redestos, κ. Ευθύμης Ευθυμιάδης που είναι ο εμπνευστής του εγχειρήματος μιλώντας στο «Ε» επιβεβαίωσε ότι είναι στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας αυτή η επένδυση στην Ξάνθη, η οποία μάλιστα έχει και τη σφραγίδα του συγκριτικού πλεονεκτήματος του γεωθερμικού πεδίου. Σημείωσε δε ότι έχει πάρει το «πράσινο φως» από  το δήμο Αβδήρων, κάτι που επιβεβαίωσε στο «Ε» και ο κ. Τσολακίδης και ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν μόνο κάποια διαδικαστικά θέματα αλλά το κορυφαίο όπως είπε είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και συγκεκριμένα αυτό που αποτελεί το μέγα ζητούμενο και είναι αλληλένδετο με το οικονομικό κλίμα είναι ν’ ανοίξουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Επ’ αυτού ο κ. Ευθυμιάδης είπε: «Έχουμε έλθει σε επαφή με τράπεζες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά αυτό είναι συνάρτηση του γενικότερου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε και ότι από του χρόνου, το β’ εξάμηνο του 2013 θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την επένδυση».  
Ίδιο με το μεγαλύτερο γυάλινο θερμοκήπιο της χώρας, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Να σημειώσουμε ότι το θερμοκήπιο στην Ποταμιά θα είναι στα πρότυπα και στις ίδιες προδιαγραφές με το μεγαλύτερο γυάλινο θερμοκήπιο που υπάρχει στη χώρα, έργο του  Όμιλου Ευθυμιάδη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που λειτουργεί από το 2007 και καλλιεργεί με τον πρωτοποριακό και καινοτόμο τρόπο της υδροπονίας την ντομάτα ««Lucia»  Αυτήν τη στιγμή, μέσα στο γυάλινο θερμοκήπιο, στην Αλεξάνδρεια, το οποίο είναι ολλανδικής τεχνολογίας, αναπτύσσονται 500.000 φυτά, παράγονται 52 κιλά τομάτες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, με τη συνολική παραγωγή να ανέρχεται στους 5.200 τόνους ετησίως. Παραγωγή που κατά 95% καταναλώνεται στο εσωτερικό, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη και μόνο ένα 5% πηγαίνει για εξαγωγή (κυρίως στη Ρωσία και στην Πολωνία). Το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο έχει αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, τα πάντα ρυθμίζονται με υπολογιστές και η πρόοδος των φυτών παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα με ειδικό πρόγραμμα που ρυθμίζει τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών, το πότισμα και σχεδόν το σύνολο των διαδικασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή, στη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής απασχολούνται εκατό άτομα, εργατικό κι επιστημονικό προσωπικό. Ο κύκλος εργασιών για το 2012 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ ενώ η περυσινή ήταν η πρώτη χρονιά που η επένδυση εμφάνιση κέρδη, ακόμα και μετά αποσβέσεων.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ευθυμιάδης ακριβώς το ίδιο θα είναι και το θερμοκήπιο της Ποταμιάς και θα δώσει τις ίδιες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.  
Η ντομάτα «Lucia»
Η ντομάτα «Lucia» η οποία έχει κατοχυρωμένο σήμα και  πιστοποίηση προδιαγραφών καλλιεργείται στο θερμοκήπιο με τη μέθοδο της υδροπονίας. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης  η φύτευση δεν γίνεται στο χώμα αλλά σε ειδικά υποστρώματα από αδρανή υαλοβάμβακα, τα οποία τροφοδοτούνται με τα απολύτως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. «Με την υδροπονία επιτυγχάνεται η μικρότερη δυνατή προσβολή από ασθένειες και έντομα, τα οποία αν εμφανιστούν, καταπολεμούνται ευκολότερα, κατά βάση με βιολογικές μεθόδους. Τα φυτά ουσιαστικά κρέμονται στον αέρα και αντί να στηρίζονται στο χώμα για την ανάπτυξή τους, βρίσκουν στήριξη στην ειδική κατασκευή. Η γονιμοποίηση γίνεται με φυσικό τρόπο, με έντομα βομβίνους, χωρίς χημική παρέμβαση. Η κλασική «Lucia» αποδίδει τέσσερις -πέντε καρπούς στο τσαμπί. Υπάρχει όμως και η «Lucia baby» και η «Lucia snack»». Επίσης ένα άλλο άκρως πρωτοποριακό στοιχείο της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που την καθιστά και μοναδική, είναι το φαινόμενο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Με την κατανάλωση φυσικού αερίου, το θερμοκήπιο θερμαίνεται, ενώ ταυτόχρονα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια η οποία προωθείται στο δίκτυο της ΔΕΗ κι έτσι αντισταθμίζεται το υψηλό κόστος θέρμανσης.
Να σημειώσουμε ότι ο όμιλος Ευθυμιάδη, συνεργάζεται με το Γεωπονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ, αλλά κυρίως με τη γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.  
Η μονάδα «ΆΜΒΙΟΣ»στην Ξάνθη  είναι του Ομίλου Ευθυμιάδη
Η οικογένεια Ευθυμιάδη είναι γνωστή στην Ξάνθη καθώς είναι ιδιοκτήτρια της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής και  εμπορία σπόρων «ΑΜΒΙΟΣ». Ιδρυτής του Ομίλου είναι ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης (παππούς του κ. Ευθυμιάδη) που καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Το 1935, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης ήρθε στη Θεσσαλονίκη και έστησε μια μικρή βιοτεχνία με αγροτικά φάρμακα στο Κορδελιό. Η βιοτεχνία πήγε καλά και το 1970, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο γεωπόνος γιος του, Νίκος (δεύτερη γενιά), ο οποίος την ανέπτυξε και την καθιέρωσε ως τη μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικών εφοδίων αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, που ειδικεύεται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και σπόρους. Τις πρωτοποριακές ιδέες όμως και  την επέκταση του Ομίλου σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τις έφερε η τρίτη γενιά και συγκεκριμένα ο εγγονός του Ευθύμη Ευθυμιάδη (γιος του Νίκου), ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στη Βρετανία και εργάστηκε στο χώρο των αγροτικών προϊόντων, επέστρεψε για να φέρει νέα πνοή στην ήδη υπάρχουσα επιχείρηση. Ανέπτυξε το δικό του εργαστήριο για ποιοτικό έλεγχο τροφίμων (Agrolab) και προχώρησε με την τελευταία επένδυση στην παραγωγή τομάτας, εφαρμόζοντας ένα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα, μοντέλο γεωργίας. Έτσι το 2007, κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά η «Lucia», πρώτη ελληνική τομάτα σε τσαμπί με το όνομά της σε αυτοκόλλητη ετικέτα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …