Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ενιαίο μέτωπο βουλευτών – δημάρχων για να μην χαθούν τα λεφτά

Ενιαίο μέτωπο βουλευτών – δημάρχων για να μην χαθούν τα λεφτά

0
anaptixiaki-empros

Σύσκεψη για την Αναπτυξιακή. Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να «κυνηγήσουν» άμεσα τη διαχειριστική επάρκεια της ΕΠΑ – ΠΕΔ

Οι βουλευτές συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Αναπτυξιακής καθώς και την «αντικατάστασή» της από την ΕΠΑ μέσω του υπουργείου

Το’ παν και το’ καναν τελικά οι βουλευτές του νομού. Παρακάμπτοντας τα τυπικά προκάλεσαν σύσκεψη …κορυφής της πολιτικής και της αυτοδιοικητικής ηγεσίας του νομού για τη …χάρη της Αναπτυξιακής και κυρίως για να εξετάσουν τι μέλλει γενέσθαι με τα λεφτά που της εγκρίθηκαν σχεδόν… ουρανοκατέβατα και πως θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να χαθούν από το νομό.  Έτσι το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουλίου κάθισαν όλοι μαζί οι τρεις βουλευτές (Κοντός, Σαλτούρος, Ζεϊμπέκ) και οι τέσσερις δήμαρχοι και μέτοχοι της Αναπτυξιακής (Στυλιανίδης, Τσολακίδης, Χατζηευαγγέλου, Τζουκάλ) στο ίδιο τραπέζι στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα.

Οι δήμαρχοι θα «βάλουν πλάτη» άλλα δεν αναλαμβάνει κανείς
Στη συνάντηση οι μεν αυτοδιοικητικοί που έχουν ενιαίο «μέτωπο» έθεσαν  το θέμα της Αναπτυξιακής σε ρεαλιστική βάση υποστηρίζοντας ότι είναι μεν ένα καλό εργαλείο απ’ το οποίο έχουν επωφεληθεί οι δήμοι και ο νομός αλλά στην κατάσταση που έχει περιέλθει με τα υπέρογκα χρέη είναι σχεδόν ανέφικτο ν’ αναγεννηθεί από τις στάχτες της γιατί υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν.  Όπως: α) χρειάζεται να βρεθεί κάποιος ν’ αναλάβει αναλαμβάνοντας μαζί και την ποινική ευθύνη που πιθανόν να προκύψει για τη διαχείριση που ευθύνεται για την κατάσταση της εταιρείας β) να πληρωθούν τα χρέη της προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ για να μπορέσει να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και εγγυητική από τις τράπεζες για να απορροφήσει τα ποσά του Leader και του Leader Αλιείας γ) να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που έχουν συσσωρευτεί 2 χρόνια τώρα. Δηλαδή όπως εξήγησαν η Αναπτυξιακή …χρωστά μέχρι και της Μιχαλούς κατά την λαϊκή φράση και όλα αυτά απαιτούν οι δήμαρχοι μέτοχοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και ν’ αναλάβουν ρίσκο να κυνηγηθούν και ποινικά. Δήλωσαν λοιπόν ότι  δεν είναι διατιθεμένοι ούτε για το ένα ούτε για ο άλλο καθώς όπως εξήγησαν η  Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική μετά το ΔΝΤ και …Λεφτά δεν υπάρχουν! Σ’ ότι  αφορά τα ταμεία των δήμων …δεν υπάρχει σάλιο!  Παρ’ όλα αυτά είπαν ότι αν δεχτεί ν’ αναλάβει κάποιος θα «βάλουν πλάτη» όμως να μην περιμένουν πολλά γιατί δεν υπάρχουν οι δυνατότητες.

Εξέτασαν το θέμα της ΕΠΑ – ΠΕΔ
Σαν αντίποδα έθεσαν στο τραπέζι το θέμα της νεοσύστατης ΕΠΑ – ΠΕΔ υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερα να βρεθεί ένας τρόπος ν’ αναλάβει η υγιής αυτή εταιρεία την σκυτάλη για την υλοποίηση των προγραμμάτων αφού όμως προηγουμένως πάρει τη διαχειριστική επάρκεια που δεν έχει και συμφώνησαν να κινηθούν γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση (10 – 15 μέρες) ζητώντας παράλληλα και τη συνεπικούρηση των βουλευτών.
Εξηγώντας όλα αυτά έριξαν το μπαλάκι στους πολιτικούς ζητώντας τους να διερευνήσουν τι μπορούν κάνουν αυτοί απ’ την πλευρά τους γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο.

Οι βουλευτές ανέλαβαν το πολιτικό μέρος…
Όπως πληροφορηθήκαμε απ’ την πλευρά των βουλευτών συμφωνήθηκε ν’ αντιμετωπίσουν ενιαία το θέμα αφού συμφωνούν και τοι τρεις ότι ο βασικός στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα εγκεκριμένα χρήματα και  προγράμματα για την Ξάνθη και αποφάσισαν να κινηθούν σε δύο επίπεδα. Πρώτα να διερευνήσουν σε τεχνικό επίπεδο αν υπάρχουν δυνατότητες να επαναλειτουργήσει η Αναπτυξιακή αν βρεθεί κάποιος ν’ αναλάβει τη διοίκηση και αν αυτό αποκλειστεί και τελικά η εταιρεία οδηγηθεί σε εκκαθάριση όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί τότε να εξετάσουν πως μπορεί να αναλάβει ως διάδοχο σχήμα η ΕΠΑ – ΠΕΔ και ότι προαιρείται για να γίνει αυτό. Έτσι για το σκοπό αυτό συμφώνησαν οι τρεις τους να ζητήσουν συνάντηση με την γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να εκθέσουν την κατάσταση και να μάθουν αρμοδίως τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε ν’ απορροφηθεί το κονδύλι και μέσω ποιου φορέα.
Πέραν λοιπόν του επιμερισμού των κινήσεων που συμφωνήθηκε τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι βουλευτές εξέφρασαν μεταξύ τους την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια σύσκεψη με υπερκομματικό χαρακτήρα μεταξύ της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας του τόπου και αυτό αποτελεί μια βάση για μια συνεργασία που θα έχει διάρκεια με κύριο ζητούμενο πάντα το συμφέρον του τόπου που ξεπερνά τις κομματικές διαφορές.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προβάδισμα στο  τμήμα «Εχίνος – Σμίνθη» για τον κάθετο άξονα

Προβλέπονται παρεμβάσεις βελτίωσης και στο τμήμα “Μελίβοια  – Εχίνος”   …