Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκπτώσεις και επισήμως από Δευτέρα

Εκπτώσεις και επισήμως από Δευτέρα

0
prosfores1-empros

Οι εκπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει: 10ήμερο προσφορών σε πολλά καταστήματα της αγοράς

Συζήτηση για τη διοργάνωση εμπορικών δράσεων με αφορμή την έναρξη του Alexandroupolis Shopping Festival, μιας κοινής προσπάθειας όλων των παραγόντων της αγοράς
 
Και επισήμως ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 31 του Αυγούστου. Για τους εμπόρους οι εκπτώσεις αποτελούν μια μικρή «ανάσα» και ελπίδα μαζί ότι θα δουν περισσότερη κίνηση στα μαγαζιά τους και για τους καταναλωτές είναι η πολυπόθητη στιγμή για να κυκλοφορούν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, μιας και η οικονομική στενότητα επιβάλει εγκράτεια και πολύ μέτρο στην έναρξη της κάθε εμπορικής σεζόν. Κοινό σημείο επαγγελματιών και καταναλωτών αποτελεί η ανάγκη για τόνωση της ψυχολογίας, αν και οι μέχρι τώρα συνθήκες δεν έχουν σηματοδοτηθεί με κάποια αλλαγή που να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, με εξαίρεση την επιφυλακτική προσδοκία η ύπαρξη κυβέρνησης μετά από το μακρύ διάστημα αστάθειας να φέρει εμπιστοσύνη στους πολίτες και ανάκαμψη στην αγορά.

«Προεόρτια» με 10ήμερο προσφορών
Οι επαγγελματίες ωστόσο, με αφορμή τα δεδομένα της κίνησης στην αγορά δεν περίμεναν μέχρι την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, μετά το διάστημα των άτυπων προσφορών που ουσιαστικά δεν έχει αρχή και τέλος, αλλά χαρακτήρισε ολόκληρη της εμπορική περίοδο που μας πέρασε, σε μια προσπάθεια των εμπόρων να «κρατήσουν» τους πελάτες τους στα μαγαζιά, ξεκίνησε ήδη σε μια μορφή προεόρτιων, το 10ήμερο προσφορών σε πολλά καταστήματα της πόλης, κυρίως σε ένδυση και υπόδηση. Οι προσφορές φτάνουν μέχρι και το 50%, ποσοστό που προμηνύει, πολύ καλά επίπεδα εκπτώσεων και στο επόμενο διάστημα.
Παρόλα αυτά, όπως και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι της τοπικής αγοράς συχνά αναφέρουν και οι εκπτώσεις δε θα είναι παρά μια μικρή «ανάσα», ανίκανη να αντικαταστήσει τις απώλειες που επέφερε στα «ταμεία» των καταστημάτων η βαθιά οικονομική κρίση και να επιτρέπει την εξόφληση σωρευμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων από χρέη σε ΟΑΕΕ, δάνεια, τέλη κλπ.

Διάλογος για κοινές δράσεις στήριξης της αγοράς
Έτσι, με αφορμή την έναρξη του Alexandroupolis Shopping Festival, μιας κοινής προσπάθειας των παραγόντων της τοπικής αγοράς με διττό σκοπό, να φέρουν τους καταναλωτές στο εμπορικό κέντρο και να προσελκύσουν τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, το «Ε» ξεκινά ένα δημόσιο διάλογο για τη δυνατότητα που υπάρχει, με βασικούς άξονες τη συνεργασία και την κοινή δράση, να υλοποιηθεί μια αντίστοιχη διοργάνωση και στην Ξάνθη, με βάση τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής μας περιοχής.
Να σημειωθεί ότι το Alexandroupolis Shopping Festival που ξεκινάει σήμερα, αποτελεί μια γιορτή αγορών, που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το δήμο Αλεξανδρούπολης και το Επιμελητήριο Έβρου, με πολύ χαμηλές τιμές και προσφορές σε πάσης φύσεων υπηρεσίες, από προσφορές και εκπτώσεις σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης έως και σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Και η Ξάνθη μπορεί
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου, που θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια ανάλογη προσπάθεια, σημειώνει ότι ήδη υπάρχουν πολλές σκέψεις και καλές ιδέες, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν από όλους μαζί. Σε αυτό δίνει βαρύτητα ο κ. Μίλκογλου, που τονίζει: «οι καιροί αλλάζουν, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να κάνουμε κάτι κοινό. Το έχει ανάγκη η αγορά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, σημειώνοντας αρχικά ότι αυτού του είδους η φιλοσοφία αποτελεί προτεραιότητα για τον προγραμματισμό της παράταξής του, αναφέρει: «σε ένα μήνα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια αντίστοιχη δική μας δράση, με διαφορετική μορφή. Σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή με τους διοργανωτές του Έβρου, ώστε να μάθουμε από αυτούς και να αποφύγουμε λάθη που πιθανόν προέκυψαν κατά τη διοργάνωση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει όλοι μαζί να πείσουμε τον καταναλωτή».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου αναφέρεται αρχικά στην προ τριετίας δράση της Ομοσπονδίας με τη βραδιά προσφορών στην πόλη μας. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να προωθηθούν τέτοιες δράσεις, Εμείς ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτό. Είναι σαφές ότι κάθε αρχή και δύσκολη, ωστόσο μπορούμε να πάρουμε τεχνογνωσία από τα παραδείγματα άλλων δήμων και πρωτίστως το δήμο Αμαρουσίου, που έχει επιτύχει σε αυτό». Ο ίδιος τονίζει ότι σε ένα ανάλογο εγχείρημα είναι βασικό να μη συμμετέχουν μόνο οι επαγγελματίες, αλλά και η αυτοδιοίκηση Α’ (κυρίως) και Β βαθμού, καθώς και το ΕΒΕ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…