Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεά Χρήστου Μανέα για το εξεταστήριο Άνω Καρυοφύτου

Δωρεά Χρήστου Μανέα για το εξεταστήριο Άνω Καρυοφύτου

0
exetastirio_karyofyto-empros

Ευγνώμονα τα μέλη που κατάφεραν να αποπληρώσουν μέρος της οφειλής προς τον κατασκευαστή

Ένα σχεδόν χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει το ιατρείο- εξεταστήριο που εξυπηρετεί τους κατοίκους του χωριού και των γύρω οικισμών

Μία πολύ θετική εξέλιξη προέκυψε για τους κατοίκους του Άνω Καρυοφύτου και κυρίως για τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου απογόνων προσφύγουν του χωριού, καθώς ο γνώριμος πλέον υποστηρικτής της Ξάνθης Χρήστος Μανέας προέβη σε νέα δωρεά για την περιοχή μας και συγκεκριμένα για το ιατρείο- εξεταστήριο του Άνω Καρυοφύτου.
Ο κ. Μανέας δώρισε στον πολιτιστικό σύλλογο για το εξεταστήριο 10.000 ευρώ. Η δωρεά προέκυψε με τη μεσολάβηση του Χρήστου Μούρκα, αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Με τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της οφειλής του συλλόγου προς τον κατασκευαστή.
Η κ. Ελένη Παντερμαλή, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου απογόνων προσφύγων Άνω Καρυοφύτου, ένα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του εξεαστηρίου (από τον Αύγουστο του 2011) περιγράφει την πορεία προς την κατασκευή του, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτής της δωρεάς για το σύλλογο.
Το ιατρείο-εξεταστήριο αποτέλεσε ένα «όνειρο ζωής» και ένα «στόχο ζωής» για τους κατοίκους του χωριού και κυρίως για τα μέλη του συλλόγου, που ήθελαν να σταματήσουν να εξετάζονται και να συνταγογραφούνται στο καφενείο του χωριού και γι’ αυτό συγκέντρωσαν από τις οικονομίες τους το πρώτο ποσό για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Μαζί με δύο- τρεις ευεργέτες και προσφέροντας ο καθένας από το εφάπαξ, τα δώρα γιορτών και διακοπών ή τη σύνταξή του, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 20.000 ευρώ περίπου. Τώρα, μετά τη δωρεά και του κ. Μανέα απομένουν 12.000 ευρώ για να εξοφληθεί το έργο. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περίφραξη και η περιποίηση του περιβάλλοντα χώρου, όμως, όπως σημειώνει η κ. Παντερμαλή, θα γίνει χωρίς βιασύνη, μόλις συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα επιτρέπει νέες εργασίες. Άλλωστε, για τα μέλη του συλλόγου το σημαντικό είναι ότι λειτουργεί το εξεταστήριο.
Η ιστορία της κατασκευής του εξεταστηρίου ξεκινά από το 1980, αλλά τελικά οι ουσιώδεις ενέργειες λαμβάνουν χώρα από το 2000 και μετά, με την έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης του χώρου. Το 2007 ιδρύθηκε ο σύλλογος των απογόνων προσφύγων Άνω Καρυοφύτου, προκειμένου να υπάρξει ένας φορέας που θα αναλάβει την υλοποίησή του. Μέσα από μία διαδικασία με προβλήματα, δικαστικές διαμάχες και γραφειοκρατία κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ‘ένα ιατρείο- εξεταστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με υποδομές για ΑμΕΑ και εξοπλισμό από το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας. Το ιατρείο είναι χωρισμένο σε χώρο αναμονής και εξεταστήριο. Διαθέτει καρδιογράφο και συσκευή οξυγόνου.
Το χώρο επισκέπτεται κάθε εβδομάδα ο γιατρός που εξετάζει και συνταγογραφεί για τους κατοίκους του Άνω και Κάτω Κατυοφύτου, Νεοχωρίου, Λειβαδίτη και άλλων οικισμών τριγύρω.
Η κ. Παντερμαλή αναφέρει ότι το εξεταστήριο εξυπηρετεί βασικές ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι πλέον μπορούν να επισκέπτονται το γιατρό και να εξετάζονται σε ένα κατάλληλο περιβάλλον. «Σε μία μέρα ο γιατρός έχει να γράψει και 47 βιβλιάρια», σημειώνει η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μόνο οι κάτοικοι του Άνω Καρυοφύτου είναι 80 και αυτοί τριπλασιάζονται τους θερινούς μήνες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…