Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απεργία και …αγωνία εργαζομένων για τη ΣΕΚΑΠ

Απεργία και …αγωνία εργαζομένων για τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Σήμερα η σύσκεψη στην Αθήνα με τη διοίκηση και τους μετόχους. Θα συναντηθούν και με πολιτικά κόμματα

Ζητούν συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας .
3 μήνες παραμένουν απλήρωτοι

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αρχίζουν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ κηρύσσοντας 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και Τρίτη 9 – 10 Ιουνίου και παράλληλα ξεκινώντας μια σειρά επαφών με τη διοίκηση της εταιρείας, τους μετόχους, τη διοίκηση της ΑΤΕ αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Δύο είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν στους εργαζομένους να επιλέξουν την δυναμική οδό της διεκδίκησης μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Αφ’ ενός το γεγονός ότι σύμφωνα με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται στον τρίτο κύκλο των αποκρατικοποιήσεων με αδιευκρίνιστο το πλαίσιο του σχεδιασμού γι αυτή και κατά συνέπεια ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον και  αφ’ ετέρου γιατί παραμένουν 3 και πλέον μήνες απλήρωτοι και τα οικονομικά τους περιθώρια εξαντλούνται όπως και η …υπομονή τους εν’ όψει της εκταμίευσης του εγκεκριμένου ποσού (1.350.000 ευρώ, δόση από το εγκεκριμένο επενδυτικό ύψους 6 εκ. ευρώ) που ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί.

Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις
Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες οι πρόεδροι των δύο σωματείων της ΣΕΚΑΠ κύριοι Κ. Γαβριηλίδης και Γ. Ζαπτής και σήμερα το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ κ. Δ. Πράτσο και τα μέλη του Δ.Σ. καθώς επίσης και με τους μετόχους (τη ΣΕΚΕ θα εκπροσωπήσει ο κ. Ιωαννίδης), το συνεταιρισμό και  με τον υπεύθυνο αποκρατικοποιήσεων της ΑΤΕ κ. Κολιάτσα. Όπως μας πληροφόρησαν τόσο ο κ. Γαβριηλίδης όσο και ο κ. Ζαπτής αυτό που θα θέσουν στους μετόχους και στη διοίκηση είναι στην όποια συμφωνία με νέο επενδυτή ή σε νέο διαγωνισμό να τεθούν ως όροι: Α) Η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας Β) Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και Γ) η διασφάλιση του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων: «Παλεύουμε για το ψωμί μας. Αυτό που προέχει είναι όποιος πάρει τη ΣΕΚΑΠ να συνεχίσει να τη λειτουργεί και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Η ΣΕΚΑΠ χρειάζεται άμεσα επενδυτή, χρειάζεται να μπει ζεστό χρήμα στην εταιρεία. Όσο περνά ο καιρός είναι εις βάρος της. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε 3 μήνες απλήρωτοι και βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό…», επισημαίνει ο κ. Ζαπτής. 

Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα
Παράλληλα ο κ. Γαβριηλίδης ανακοίνωσε μια σειρά επαφών των εργαζομένων με πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν τη στήριξή τους: «Σκοπεύουμε να συναντηθούμε με όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και ήδη έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε απάντηση από τα πολιτικά γραφεία. Θα παλέψουμε για να κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας. Για να μην δεχτεί κι άλλο πλήγμα ο νομός μας…».

Χ. Ζεϊμπέκ, ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΕΚΑΠ συνεταιριστική αλλά και μέτρα εξυγίανσης»
Στο μεταξύ όπως πληροφορηθήκαμε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ έχει ήδη ενημερώσει το γραφείο του προέδρου κ. Τσίπρα για το θέμα μεσολαβώντας για μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει. Ο κ. Ζεϊμπέκ μιλώντας στο «Ε» επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μη ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ: «Η μπόρα των αποκρατικοποιήσεων θα πάρει και την ΣΕΚΑΠ. Εμείς είμαστε ενάντια σ’ αυτό. Πιστεύουμε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης της εταιρείας ώστε να μπορέσει να γίνει βιώσιμη αλλά ότι πρέπει αυτό να γίνει χωρίς να χάσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα.».

Χαιρετίζει την απεργία το ΠΑΜΕ Ξάνθης
Αλλά και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ξάνθης χαιρετίζει την 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ και επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος, που προβάλλονται από διάφορους τοπικούς, πολιτικούς, διοικητικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του Νομού μας, για την κακή «Αγροτική Τράπεζα», τα «μισθολογικά ρετιρέ», την οικονομική κρίση, αλλά ακόμη και για μεγαλοστομίες περί παραιτήσεις Υπουργών και Δημοτικών συμβούλων. Πίσω απ’ όλα αυτά «κρύβεται» στο πακέτο ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας των 50 δις και η πώληση της ΣΕΚΑΠ.
Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο αγώνας των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερης πρότασης για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες και τον κρατικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και όχι στους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές».

Στο πλευρό των εργαζομένων το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
Την πλήρη συμπαράστασή τους στην 48ωρη απεργία εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Σε ανακοίνωση του καλεί την κυβέρνηση να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία: «Οι εργαζόμενοι με νόμιμο τρόπο διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους και  ευελπιστούν ότι θα’ ρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ε.Κ. Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…