Σχόλια 31/07/2012

0
ATE-empros

Ο Μποντ είναι το πρότυπο του καλώς αγωνίζεσθαι;
Θωμάς Βουγιουκλής
   
Θλίψη και οργή  


Πάει η ΑΤΕ όπως την γνωρίζαμε. Έγινε δύο κομμάτια ως γνωστόν και το καλό το πήρε η Τράπεζα Πειραιώς.
Αυτό, πάει τελείωσε. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με το άλλο μισό, το «κακό» μέρος.
Ακούγονται πολλά, λέγονται περισσότερα και γράφονται ακόμη πιο πολλά και ορισμένα και αυθαίρετα.
Τέλος πάντων, στην Ελλάδα ζούμε, ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει αφού δεν θα ερωτηθεί για τις όποιες μπούρδες του.
Το ζητούμενο όμως είναι τί θα γίνει με τη ΣΕΚΑΠ. Διότι αυτό καίει τον τόπο, τους εργαζόμενους, όλους.
Γιατί χάσαμε την ΣΕΒΑΘ, χάσαμε τη ΣΕΠΕΚ, έκλεισε η Ζάχαρη, τώρα κινδυνεύει και η ΣΕΚΑΠ πλέον. Κι αν δοθεί, θα δοθεί με μικρό τίμημα…
-Κατάσταση δύσκολη έως τραγική, διότι η ΑΤΕ πλέον δεν θα χρηματοδοτήσει επισφαλείς εταιρίες, άρα η ΣΕΚΑΠ θα έχει πρόβλημα ρευστότητας που θ’ αποτελέσει μεγάλο και ουσιαστικό κίνδυνο για την συνέχιση της λειτουργίας της.
Με δυο λόγια: Κάποιοι, πολλοί, έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση της ΣΕΚΑΠ που έφτασε στο σημερινό αδιέξοδο. Τι κρίμα αλήθεια…
«Ε»      

 

«Αγάπη»  

 


Αχ ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΑΠ. Κάποιοι σ’ αγάπησαν πάρα πολύ. Και από την πολύ αγάπη σ’ έσφιξαν στην αγκαλιά τους και σ’ έπνιξαν…
-Λένε πάντως, ακόμη και σήμερα πως σ’ αγάπησαν…
«Ε»      

 

Αλλαγές και Γάμοι  

 


Μετά τον γάμο της ΑΤΕbank με την Πειραιώς, νέοι γάμοι αναμένονται στον τραπεζικό χώρο.
Βέβαια θα πρόκειται για συγχωνεύσεις μεταξύ Τραπεζικών μονάδων και όπως λέγεται, πολύφερνες νύφες είναι η Εμπορική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
«Γαμπροί» είναι η Εθνική Τράπεζα, η ALPHA BANK και η EYROBANK.  Ποιος από τους τρεις θα κερδίσει την Εμπορική και ποιος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, άγνωστο να λεχθεί ακόμη.
Πάντως, εντός του καλοκαιριού σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό.
«Ε»    

 

Επαναλειτουργεί το κονάκι  

 


Επαναλειτουργεί η γνωστή ταβέρνα «Το Κονάκι» με νέα διεύθυνση. Νέα κυριολεκτικά, ως προς την ηλικία αλλά και ως προς την λειτουργία.
Στο ίδιο γνωστό σημείο, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ζωντανή μουσική, Παρασκευή και Σάββατο και τώρα το καλοκαίρι στη δροσιά της αυλής.
Στους δύο νέους επαγγελματίες, από τη στήλη «καλές δουλειές».
«Ε»    

 

Οργή  

 


Σκέψου τον οργιζόμενο πως μεθά με το πάθος *. Δεν είναι κύριος του εαυτού του. Δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Δεν γνωρίζει αυτούς που είναι παρόντες. Πιάνει το κάθε τι, σκοντάφτει σε όλα, δεν ξέρει τι λέει, υβρίζει, χτυπά, απειλεί , ορκίζεται, κραυγάζει.
* Η οργή είναι ένα από τα ανθρώπινα πάθη.  
Μέγας Βασίλειος. Σημ
Για την αντιγραφή
Ο Σχολιαστής.    

 

Απογοήτευση  

 


Μεγάλη απογοήτευση επιφύλαξαν οι Βρετανοί σε όσους (μη Βρετανούς) παρακολούθησαν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου.
Μία τελετή με μοναδικό στόχο τον εντυπωσιασμό και την προβολή της σύγχρονης Βρετανίας, που αδικούσε όχι μόνο τους αγώνες, αλλά και την ίδια τη χώρα, αφού αγνόησε ή πρόβαλε ελάχιστα τη σημαντική συμβολή της στην ανθρωπότητα.
Άφαντο το πνεύμα του Ολυμπισμού, το έπνιξαν οι καμινάδες του Λονδίνου και η χλαπαταγή από τα κρεβάτια του Αγγλικού ΕΣΥ.
«Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» τα στοιχεία που ήθελαν να προβάλουν οι εμπνευστές της, χωρίς καμία συνοχή. Κι όλα αυτά σε ένα μουντό και θορυβώδες σκηνικό που κούραζε τα μάτια και βασάνιζε τα αυτιά.
Πολύ μακριά από την εντυπωσιακή τελετή του Πεκίνου ή του Σίδνευ. Και φυσικά, καμία σχέση με τη συγκίνηση, την απλότητα και τους αξεπέραστους συμβολισμούς της τελετής  της Αθήνας.
Μας έκαναν να νοσταλγήσουμε τόσο τη δική μας μοναδική Ολυμπιάδα…  

 

Κλείνουν εκατόν πενήντα σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ  

 


«Λουκέτο» σε τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθειά του να εξορθολογήσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους για την ανάγκη εξορθολογισμού.
Ψηλά στη λίστα του «κουρέματος» βρίσκονται περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ, όπως οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας και Βιολογικών Καλλιεργειών. Ήδη, μάλιστα, στο φετινό μηχανογραφικό έπαψαν να υφίστανται 11 σχολές των ΤΕΙ.
Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στο μηχανογραφικό του 2013.  

 

   
Οργή Διαμαντοπούλου  

 


Έντονα αντέδρασε η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της Βουλής.
Σε δήλωση που ανήρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα της, αναφέρεται σε προσπάθεια αλλαγής ενός νόμου «επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες», χαρακτηρίζοντας «ύβρι για τη Δημοκρατία» την όλη εξέλιξη.
Αναφερόμενη στις σχετικές κυβερνητικές προτάσεις, η πρώην υπουργός κάνει λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για τις παθογένειες των ΑΕΙ», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της ΔΗΜ.ΑΡ ενώ εκτιμά ότι «η τύχη αυτής της μεταρρύθμισης θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο όχι μόνο για το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας».
Η εμμονή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην αλλαγή ενός τόσο «φρέσκου» νόμου δημιουργεί πάντως πολλά ερωτηματικά. Θαρρείς και η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση να έχει ως αυτοσκοπό την ανατροπή αυτού του νόμου…      

 

 
Ο πιο καλός ο μαθητής…ο Ηλίας Βασιλούδης!

 


Είναι γεγονός ότι ο κ. Βασιλούδης επαξίως έχει κατακτήσει τον τίτλο του πιο καλού του μαθητή. Έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο πάντα διαβασμένος με μια επιμέλεια που δεν είναι συνηθισμένη και φαίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα ότι τα έχει μελετήσει και κάνει τις παρατηρήσεις του. Και ως καλός μαθητής είναι και πολύ προσεκτικός και σχολαστικός. Και αυτό ακόμη είναι προσόν αν και εκνευρίζει κάποιους  (βλέπε Μπένη ή Κυριακίδη) όμως αυτό που προσπαθεί να κάνει κατανοητό είναι θέλει να ξέρει που βάζει την υπογραφή του( έχει υπ’ όψιν του τη γνωστή παροιμία). Κι αν μη τι άλλο πήρε σοβαρά το ρόλο του να ασκεί δηλαδή έλεγχο στα πεπραγμένα της δημοτική αρχής.
Μ.Ξ.      

 

Οι εργασίες στον τεκέ  

 


Για το θέμα της ολοκλήρωσης της παρέμβασης στον τεκέ του Σελίνου ο δήμαρχος Αβδήρων παραδέχθηκε ότι «καρκινοβατεί», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια κι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και προβολής ενός σημαντικού μνημείου του νομού μας.
Από τις πρώτες ενέργειες μόλις ολοκληρωθεί η παρέμβαση θα είναι η τοποθέτηση κατάλληλων πινακίδων σε διάφορες γλώσσες, ώστε ο επισκέπτης να ενημερώνεται για την ιστορία  και τα χαρακτηριστικά του.
Ε.Δ.    

 

Ας μη βιαστούν  


Ας μη βιαστεί να πάρει θέση άμυνας με επίθεση το προσωπικό του ληξιαρχείου Ξάνθης για την υπόθεση της άρνησής του να συμπεριλάβει την διεθνή ονομασία τουρκικής πόλης σε ληξιαρχική πράξη γάμου, που αναφέρουμε σε ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο.
Ο λόγος που επισημαίνονται αυτές οι υποθέσεις είναι για να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας, έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι συναντούν εμπόδια εξαιτίας των σχέσεων που διαμορφώνονται μεταξύ των υπηρεσιακών αρχών των δύο χωρών, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία ανάμιξη.
Αυτές οι ιστορίες ωστόσο μας θυμίζουν γιατί ενώ προχωρά και βαθαίνει η αλληλεπίδραση στην καθημερινότητα, τις συναλλαγές και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πολυπολιτισμική μας περιοχή, αυτό δε μεταφράζεται και σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…