Σχόλια 13/07/2012

0
aftoktonia2-empros

Αν δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διακοπές θα έχουμε καθαρές ακτές…
Θωμάς Βουγιουκλής    

Τραγικό γεγονός η αυτοκτονία  


Χωρίς αμφιβολία, μια αυτοκτονία αποτελεί ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός, με όποιον τρόπο κι αν αυτή υλοποιείται.
Από την άλλη, η αφαίρεση της ζωής με προσωπική επιλογή και απόφαση, καθιστά το άτομο με ερωτηματικά για την αιτία και αφορμή του εγχειρήματός του.
Πρόσφατα στη χώρα μας είχαμε αρκετά περιστατικά αυτοκτονιών. Πολλά από αυτά είχαν ως αφορμή οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες.
Άλλα περιστατικά ερμηνεύονται πως έχουν ως αφορμή ψυχολογικές παθήσεις ή ακόμη παθήσεις μη ιάσιμες που προκαλούν απελπισία στον πάσχοντα, που με την αυτοκτονία λυτρώνεται από τους πόνους και την ταλαιπωρία.
Ότι όμως κι αν υπάρχει ως αφορμή γι’ αυτήν την ενέργεια, δεν παύει να είναι μια τραγική απόφαση.
«Ε»        

 

Τί άνθρωπος!  


Πώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αλήθεια τον συμπολίτη μας στην οδό Περικλέους που πέταξε από το μπαλκόνι του ένα κουτάβι, με αποτέλεσμα αυτό να σκοτωθεί;
Αφήνουμε τον χαρακτηρισμό σε σας. Πάντως για άνθρωπος σίγουρα δεν κάνει…
Διότι αυτός που μπορεί να πετάξει από το μπαλκόνι ένα αθώο σκυλάκι, με την ίδια ευκολία μπορεί να πετάξει και άνθρωπο!
Πάντως, όποια κι αν ήταν η αιτία της χειρονομίας αυτής, δεν υπάρχει δικαιολογία.
Ακόμη κι αν το μικρό σκυλάκι γάβγιζε κι ενοχλούσε, υπήρχαν άλλες λύσεις πέρα από αυτήν που εφαρμόστηκε, δηλαδή να πεταχτεί από το μπαλκόνι.
Σημειώνουμε πως πριν λίγο καιρό τιμωρήθηκε από ελληνικό δικαστήριο, άτομο που κακομεταχειριζόταν σκύλο.
-Ας το’ χουν υπόψιν τους αυτό κάποιοι «φιλόζωοι»
«Ε»          

 

Τα κατάφεραν!  


Να κλείσει η Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, μετά από πολύμηνες απεργίες του σωματείου που ελέγχεται από το ΚΚΕ.
Ναι, τα κατάφεραν, δυστυχώς. Κι έτσι, μετά από 9 μήνες απεργίας, η Χαλυβουργία Ελλάδος οδηγείται στο κλείσιμο. Αφορμή στάθηκαν απολύσεις στο εργοστάσιο λόγω μείωσης των εργασιών.
Στελέχη της αγοράς αλλά και συνδικαλιστικοί κύκλοι, κατηγορούν το σωματείο των εργαζομένων που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) ότι με την αδιάλλακτη στάση του έδωσε τη χαριστική βολή στην επιχείρηση.
Κάτι που έχει γίνει και κατά το παρελθόν, με τη βιομηχανία Πιρέλι, η οποία τελικά έκλεισε και πήγε σε άλλη βαλκανική χώρα.
Και τότε, το σωματείο είχε τη ίδια θέση: «Ή όλοι ή κανένας!». Οπότε η επιχείρηση έκλεισε και μείναν όλοι άνεργοι. Αυτά κάνουν οι απόλυτες θέσεις και οι αδιαλλαξίες δυστυχώς…
«Ε»      

 

Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις πώς;  


Το θέμα των ημερών: Η ανάπτυξη. Το συζητούν όλοι. Στην κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και στα άλλα κόμματα.
Το συζητούν όμως και οι πολίτες, που περιμένουν να δουν τις όποιες επενδύσεις για να ξεκινήσει η μείωση της ανεργίας, να κυκλοφορεί χρήμα, να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη.
Κι επειδή όμως το κράτος χρήματα παραπανίσια δεν διαθέτει, η μόνη προοπτική που μένει είναι οι ιδιώτες. Αυτοί θα κάνουν τις επενδύσεις, αυτοί θα πάρουν τις κρατικές επιχειρήσεις για να τις δουλέψουν με σωστό τρόπο και από ζημιογόνες να τις κάνουν κερδοφόρες.
Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν, και μάλιστα γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας, κυρίως με κεφάλαια από το εξωτερικό.
Για ν’ αρχίσει ν’ αναστρέφεται το οικονομικό κλίμα που τόσο χρειαζόμαστε και για ψυχολογικούς λόγους.
«Ε»    

 

Βερολίνο καλεί νέους Έλληνες & Ισπανούς  


Μήνυμα προς τους νέους της Ισπανίας, που πλήττονται από την ανεργία σε ποσοστό 50% -όπως και στην Ελλάδα- να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον, στέλνει το Βερολίνο.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αυτόν και άλλους τρόπους για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ισπανία θα εξετάσουν την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας, Ανέτε Σαβάν, με τον Ισπανό ομόλογό της, Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ Ορτέγα, στη διάρκεια της γερμανο-ισπανικής διάσκεψης για την εκπαίδευση στη Στουτγάρδη.
Στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ευρώπη έχει φθάσει το 25%. Στην Ισπανία το ποσοστό έχει ανέλθει στο 50%.
Κρίνοντας από το μέγεθος της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, είναι μάλλον αμφίβολο αν οι Ισπανοί νέοι έχουν προοπτικές εργασίας στην πατρίδα τους για τα επόμενα χρόνια. Κάτι το οποίο ισχύει και για τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

 

     
Οι ψεύτικες υποσχέσεις καίνε  


Η συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2009 φαίνεται ότι ακόμη καίει τον Κ. Καραμανλή καθώς, σύμφωνα με συζητήσεις του με φίλους που διέρρευσαν στον Τύπο, αναζητά ακόμη τα αίτια.
Η άποψη του είναι ότι υπήρχε σχέδιο ανατροπής του, λόγω της σύσφιξης των ελληνορωσικών σχέσεων που είχε πετύχει, πράγμα που ενόχλησε ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον.
Βέβαια, έκανε και την αυτοκριτική του για το πώς χειρίστηκε διάφορα θέματα και είπε ότι ίσως είχε βιαστεί να μιλήσει για επανίδρυση του κράτους σε μία στιγμή που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.
Πάντως ο ελληνικός λαός που τον στήριξε με μεγάλη πλειοψηφία το 2004 και το 2007 ήταν απόλυτα προετοιμασμένος και πεπεισμένος ότι έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε αυτή η «επανίδρυση». Όλοι είχαν αντιληφθεί ότι η δημόσια διοίκηση βούλιαζε στη διαφθορά και προσδοκούσε επιτέλους κάποιος να βάλει ένα φρένο. Πράγμα που βέβαια δεν έκανε ο κ. Καραμανλής. Και ο λαός τον τιμώρησε σκληρά.
Όπως τιμώρησε σκληρά και άμεσα τον Γ. Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν». Όπως θα τιμωρήσει αμείλικτα αυτούς που εκλέχθηκαν με σημαία την «επαναδιαπραγμάτευση» αν αποτύχουν ή δεν προσπαθήσουν να την κάνουν.
-Άλλες ψεύτικες υποσχέσεις δεν ανέχεται πλέον αυτός ο λαός…  

 

Καλή αρχή …


 Μπρος στον κίνδυνο να θεωρηθούν είτε οι μεν είτε οι δε υπεύθυνοι που χάνονται λεφτά από  το νομό, οι δήμαρχοι και οι βουλευτές παραμέρισαν τις κομματικές διαφορές τους και κάθισαν στο τραπέζι να εξετάσουν από μηδενική βάση όλα τα ενδεχόμενα. Με ποιο τρόπο δηλαδή και με ποιο φορέα μπορούν να απορροφηθούν τα εγκεκριμένα κονδύλια του Leader κα του Leader Αλιείας, πως θα υλοποιηθούν αυτά αλλά και άλλα προγράμματα που θα προκηρυχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Έτσι παρά το γεγονός ότι η αρχική άρνηση των δημάρχων να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕ όπου πήγαν μόνο οι δύο βουλευτές (Κοντός , Ζεϊμπέκ), δημιούργησε ένα «πάγο» μεταξύ τους,  αυτό ξεπεράστηκε με την ομόφωνη συμφωνία δημάρχων – βουλευτών να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με στόχο …τα πάντα όλα για να μην χαθούν τα λεφτά. Αυτό αποτελεί και ένα καλό πρότυπο για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων του νομού μ’ αυτό το σκεπτικό. Τις δύσκολες εποχές που περνάμε σαν χώρα και σαν νομός οι πολιτικές και κομματικές διαφορές είναι πολυτέλεια. Προέχει το συμφέρον του τόπου μας!
Μ.Ξ.      

 

Πολύ σκούρα τα πράγματα για τη ΣΕΚΑΠ


 Αυτό ειπώθηκε και  στη σύσκεψη στην Αθήνα με εκπροσώπους της ΑΤΕ στους εργαζόμενους, τη διοίκηση και τη ΣΕΚΕ. Συγκεκριμένα η ΑΤΕ άφησε σαφώς ανοιχτό το σενάριο πτώχευσης της εταιρείας. Η εικόνα της καπνοβιομηχανίας κρίνεται ως οριακή όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάστασή της, καθώς «ορατός» αγοραστής δεν υφίσταται και η ΑΤΕ δεν μπορεί πλέον να στηρίξει συμβατικά την επιχείρηση. Όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση σε ότι αφορά την Αγροτική, καθώς το δημόσιο είναι ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 97%. Και στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με παράλληλη επανακεφαλαιοποίηση της καλής, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ εξετάζεται ακόμη και η απορρόφησή της από κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα είτε πριν είτε μετά από την επανακεφαλαιοποίηση της. Όσον αφορά την «κακή» ΑΤΕ που σ’ αυτή συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές της δηλαδή και  η ΣΕΚΑΠ , η Δωδώνη και  η ΕΒΖ,  για την μεν ΕΒΖ ετοιμάζονται να την πουλήσουν για την δε ΣΕΚΑΠ σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια να την κλείσουν αφού μετά την αποχώρηση του Ινδικού Ομίλου ουσιαστικά έκλεισε ο διαγωνισμός.
Μακάρι να μην επικρατήσουν αυτά τα σενάρια γιατί τότε ο νομός μας θα δεχτεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα και πλέον θα μιλάμε για πλήρη αποβιομηχάνιση
Μ.Ξ.    

 

25 νέα κέντρα υποδοχής  


Τη δημιουργία 25 νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών ανά την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός δημόσιας τάξης κ. Δένδιας στην αρμόδια επίτροπο κ. Μάλστρομ και μάλιστα έθεσε ως χρονοδιάγραμμα τους 12 μήνες προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία.
Ωστόσο, στο υπουργείο φαίνεται ότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε σαφή προγραμματισμό, αφού δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις περιοχές που θα εγκατασταθούν τα κέντρα.
Δεν αποκλείεται άρα και στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ να έρθει κάποιο από αυτά, πράγμα που, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο συζήτησης, λόγω της εγγύτητας της περιοχής με τα σύνορα.
Ε.Δ.    

 

Έφηβοι καπνιστές  


Πράγματι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΕΠΙΨΥ για το νομό της Ξάνθης, όπου αποτυπώνεται ο μεγάλος αριθμός έφηβων καπνιστών στο νομό μας και ιδιαίτερα αγοριών, που συνοδεύεται και από την κατάχρηση σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Όπως σωστά ανέφερε η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κ. Διονυσίου, είναι ανησυχητικό ότι ενώ το κάπνισμα μειώνεται στους ενήλικες τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της κρίσης, της αύξησης της φορολογία, ακόμα και του νόμου περί απαγόρευσης ενδεχομένως, στα σχολεία το τσιγάρο πάει… «ντουμάνι» και οι έφηβοι δε φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά τις επιβλαβείς συνέπειες, αλλά και την επιβάρυνση που θα υποστεί η υγεία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Κοινωνικοποίηση, «επανάσταση», «μαγκιά» όλοι οι παράγοντες που συντελούν στα αυξημένα ποσοστά έφηβων καπνιστών ηλικίας 17-18 ετών αντιμετωπίζονται όχι με ρήξεις, αλλά με έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση και με την καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ των παιδιών με την οικογένεια, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς.
Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…