Σχόλια 10/07/2012

0
loutra_potamias-empros

Η Κυβέρνηση μας φέρνει την τρόικα όπως η μπόρα το χαλάζι
Θωμάς Βουγιουκλής

   
Λουτρά Ποταμιάς  


Άδικα μην προσπαθεί ο δήμος Αβδήρων να γίνει επιχειρηματίας Λουτρών Ιαματικών Πηγών.
Οφείλει να επεξεργασθεί ένα ρεαλιστικό πλάνο για την ενοικίαση των Ιαματικών Πηγών σε ιδιώτη. Με δημόσιο διαγωνισμό. Με ρεαλιστικό περιεχόμενο όρων και τιμών και με προοπτικές. Για να υπάρξει μέλλον και επιτυχία.
Διότι, αργότερα, φυσιολογικά, όταν θα υπάρξει νέα δημοτική αρχή, θα δημιουργηθούν νέες αντιλήψεις σ’ αυτήν για τη διαχείριση και ίσως να είναι αντίθετες.
Άρα, για την ανάπτυξη, την ασφαλή βιώσιμη πορεία, μόνον ο ιδιώτης διαχειριστής μπορεί να εγγυηθεί.
Στη χώρα μας εξάλλου οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν και το καλύτερο όνομα, ας μην το ξεχνάμε αυτό…
«Ε»      

 

Να ιδιωτικοποιηθούν  


Δημόσιες Υπηρεσίες = Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και ουχί των εργαζομένων.
Τα κέρδη θα γίνονται επενδύσεις, θα έχει χαμηλές τιμές, όχι ζημιές και δεν θα ανήκει στους συνδικαλιστές, όπως έγινε με τη ΔΕΗ και άλλες κρατικές επιχειρήσεις.
Είναι ως εκ τούτου αναγκαίο να ιδιωτικοποιηθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που μόνον χρέη έχουν και υψηλόμισθους εργαζομένους σήμερα.
Γιατί δεν αντέχει ο προϋπολογισμός να πληρώνει τις ζημιές των ΔΕΚΟ. Γιατί παρεξήγησαν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τον ρόλο και την αποστολή τους.
Τα κέρδη να τα μοιράζονται οι εργαζόμενοι (τι ωραίο!…) και τις ζημιές να τις πληρώνει το κράτος! (αυτό είναι άσχημο για τους υπόλοιπους…)
Γι’ αυτό, αίτημα πανελλαδικό είναι η ιδιωτικοποίησή τους. Χωρίς καθυστέρηση μάλιστα!
«Ε»  

 

Αύξηση αντί μείωσης  


Το κόστος της γραφειοκρατίας στην χώρα μας, τα δύο τελευταία χρόνια, ακούστε (!) αυξήθηκε κατά 4 δις αντί να μειωθεί. Από τα 16 δις έφτασε αισίως τα 20!!
Κι αυτή η αύξηση ήρθε όταν υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις έναντι των δανειστών αλλά και του υπόλοιπου λαού, πλην των εργαζομένων στο δημόσιο.
Όμως υπάρχει και μια απορία: Πώς, από πού και γιατί η αύξηση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου; Όταν λένε ότι μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις;
Ποια ερμηνεία υπάρχει γι’ αυτό το ερώτημα; Ποιος μπορεί ν’ απαντήσει;
«Ε»      

 

Το σήκω-κάτσε στη βουλή  


Τραγέλαφος προχθές στη βουλή με το σήκω-κάτσε των βουλευτών της Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής.
Πολλοί   βουλευτές της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ) αποχώρησαν επιδεικτικά όταν στο βήμα βρέθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δείχνοντας την περιφρόνησή τους στο πρόσωπο του, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώνονταν όρθιοι σε ένδειξη τιμής προς τον αρχηγό τους.
Στη συνέχεια, όταν ήρθε η σειρά του Φώτη Κουβέλη να ανεβεί στο βήμα οι Χρυσαυγίτες ανταποδίδοντας την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αποχώρησαν με τη σειρά τους από το Κοινοβούλιο.
Όλο αυτό το σήκω-κάτσε και το μέσα-έξω, δημιούργησε μία εικόνα χάους στη βουλή, και φυσικά είναι απαράδεκτο αν συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.
Ορισμένοι πρέπει να αποδεχθούν την απόφαση του ελληνικού λαού να τοποθετήσει τη Χρυσή Αυγή στα έδρανα, όσο κι αν δεν τους αρέσει αυτό.
Αντί για κινήσεις εντυπωσιασμού, καλό θα είναι να προβληματισθούν για τους λόγους που οδηγήθηκαν τόσες χιλιάδες συνάνθρωποί μας σ’ αυτή την επιλογή…      

 

 
Η πρεμιέρα της συγκυβέρνησης  


Ένα σωρό καινοτομίες σημειώθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σημαντικότερη όλων το  χειροκρότημα του πρωθυπουργού, του Δ. Αβραμόπουλου και πολλών βουλευτών της Ν.Δ. όταν ο Ε. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του!
Αντιθέτως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ανταπέδωσαν τη χειρονομία στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, πράγμα που προκάλεσε την ενόχληση του Ευ. Βενιζέλου.
Μάλιστα λέγεται ότι τους επέπληξε για την στάση τους!
Τι να κάνει κι ο βουλευτής, θέλει το χρόνο του να συνηθίσει τα νέα ήθη της συγκυβέρνησης…  

 

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί 


 Δεν πάει πολύς καιρός που οι  εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ αναθεμάτιζαν με τα πανό τους τον Σωκράτη Ξυνίδη όταν βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός της ΑΤΕ γιατί δεν ήθελαν ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, επιζητώντας να μείνει συνεταιριστική. Έκτοτε άλλαξαν γνώμη και έφτασαν στο σημείο να ζητούν με κάθε τρόπο της πώλησή της και μάλιστα να συζητά ο συνεταιρισμός και  την πώληση του 8% επί εποχής Ινδού. Ξέχασαν και το συνεταιριστικό χαρακτήρα και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε να τον θυμάται…Στην παρούσα φάση αυτό που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους είναι να έχουν δουλειά και να μην γίνουν απολύσεις. Κατανοητό και θεμιτό αλλά πρέπει να ξεχάσουν πολλά συνεταιριστικά τους προνόμια γιατί η εποχή αυτή έχει παρέλθει και όλοι γνωρίζουμε τα λάθη που έγιναν και που κατάντησαν τα άλλα συνεταιριστικά.
Μ.Ξ.

Μεγάλο μπελά στο κεφάλι…

 

 


…του έβαλε αυτός ο Μαραβέγιας τους μετόχους της αναπτυξιακής. Εκεί που τα είχαν όλα τακτοποιήσει και είπαν θα την κλείσουν γιατί δεν πάει άλλο με τόσα χρέη και καθόλου λεφτά στην τσέπη (των δήμων) ήρθε ένας Χ υπηρεσιακός μάλιστα υπουργός και  τους δίνει μποναμά ένα 3 εκ. ευρώ. Άρχισαν να το σκέφτονται ενώ ξεσπάθωσαν οι υποστηριχτές της άποψη ότι έπρεπε να την κρατήσουν πάση θυσία. Είναι εμφανές τι παίζεται με την Αναπτυξιακή και γιατί κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν και κάποιοι άλλοι όχι…είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι όπου μπαίνει η πολιτική …χαϊρ δεν υπάρχει!
Μ.Ξ.

Φαίνεται ότι το’ χουν σύστημα στο ΠΑΣΟΚ…


…και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ της Ξάνθης οι βουλευτές του να μην σηκώνουν  τηλέφωνα! Το αντιμετωπίσαμε με τον Σωκράτη Ξυνίδη και το στηλιτεύσαμε ουκ ολίγες φορές,  το βλέπουμε και στον νεοεκλεγέντα Δημήτρη Σαλτούρο παρότι είχαμε την ευκαιρία να του εκφράσουμε την άποψή μας ότι ένα μέσο χρειάζεται άμεση ενημέρωση από το βουλευτή του νομού και ότι είναι υποχρέωση του κάθε βουλευτή να του την παρέχει. Όμως φαίνεται ότι αυτή η δέσμευσή του κ. Σαλτούρου έμεινε στα λόγια και στις υποσχέσεις τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε να το εξακριβώσουμε και θα επανέλθουμε δριμύτεροι και καυστικότεροι…
Μ.Ξ.    

 

Έστω…  


Έστω και αν αναφέρεται συμπτωματικά ή επ’ ευκαιρία, καλό είναι να το επισημάνουμε μπας και δούμε επιτέλους να γίνεται και πράξη η κοινή, κατά τα άλλα, πρόθεση να τοποθετηθούν πινακίδες στις οδούς της πόλης, μιας και έχει ήδη γίνει… αντιληπτό ότι έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους και πρέπει να τοποθετηθούν νέες!
Στην Οικονομική Επιτροπή αναφέρθηκε και πάλι το θέμα. Ο Δ. Μπένης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να μπουν πλέον οι πινακίδες στις οικοδομές και ότι ο δήμος θα φροντίσει να τοποθετηθούν καλαίσθητοι στύλοι με τις οδούς στις γωνίες των δρόμων. Ο Η. Βασιλούδης πρότεινε να  συνεισφέρουν στο κόστος και οι εργολάβοι, αφού δεν φρόντισαν να τις αντικαταστήσουν στις νεόδμητες οικοδομές και να μπούνε και οι αριθμοί (από…έως) για να διευκολύνονται δημότες και επισκέπτες. Επιτέλους ας γίνει κάτι. Έστω σιγά- σιγά.
Ε.Δ.  

 

 
Ουσιαστικό  


Η έκβαση της προσφυγής του δήμου κατά της απόφασης του κ. Σώκου να επιβαρυνθεί ο δήμος της Ξάνθης, ως βασικός μέτοχος της ΕΑΠΑΞ με το κόστος από οφειλή της εταιρίας είναι ουσιαστικής σημασίας και δεν αφορά μόνο τα 4.500 ευρώ του συγκεκριμένου χρέους, καθώς η δημοτική αρχή επιμένει ότι πρόκειται για ανώνυμη εταιρία και άρα οι μέτοχοι επιβαρύνονται μόνο με το μετοχικό τους κεφάλαιο και άρα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση γα να πληρωθεί ο οικονομικός ελεγκτής. Το ποια, λένε, δε θα το καθορίσουν αυτοί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όμως έχει άλλη άποψη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δήμος της Ξάνθης δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την παραχώρηση των μετοχών όλων των άλλων μετόχων (πλην ΔΠΘ). Τα ΔΣ των φορέων έχουν πάρει απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση, αλλά το δημοτικό συμβούλιο (ακόμη) δεν το έχει εγκρίνει και παραμένει αδιευκρίνιστο αν συνεχίζει να το επιθυμεί.
Ε.Δ.    

 

Δε θέλει κόπο…  


Αν και σε αυτή την οικονομική συγκυρία, δε βγει άκρη είμαστε άξιοι της μοίρας μας και φταίμε όλοι. Μπορεί, μέχρι σήμερα με τα δεδομένα που υπήρχαν, η υποτονική δράση, οι άνευρες πρωτοβουλίες και η έλλειψη συνεργασίας να μην απασχολούσαν τόσο, σήμερα όμως θα έχουν αναμφίβολα κόστος για όλους.
Το παράδειγμα του Alexandroupolis Shopping Festival αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει πλήρης ταύτιση για να προχωρήσει η τοπική αγορά συνολικά σε κοινές δράσεις που δείχνουν ότι ρίχνουν το βάρος τους στον καταναλωτή.
Οι τοπικοί παράγοντες έχουν δίκιο ότι μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες από τα παραδείγματα άλλων δήμων στη χώρα μας και να μάθουμε και από τα λάθη τους, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη. Και για τη στάση που ο καθένας θα κρατήσει, αν θα είναι μπροστάρης, αν θα αφήσει πίσω τη μικροπολιτική, αν θα ενθαρρύνει συναδέλφους και επαγγελματίες τους κλάδου του, θα κριθεί.
Όπως δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την υφιστάμενη κυβέρνηση, έτσι και οι εκπρόσωποι της αγοράς, πρέπει να δείξουν… χαρακτήρα!
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…