Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ασυνείδητοι STOP

Ασυνείδητοι STOP

0
xelona_pezodromio-empros

Άνευ προηγουμένου τα σκοτωμένα άγρια ζώα στους δρόμους του νομού

Έντονη ανησυχία εκφράζουν για την κατάσταση το τελευταίο 20ήμερο οι κάτοικοι της Σταυρούπολης. Τραγική εικόνα με νεκρά κουνάβια, αλεπούδες, φίδια, σκαντζόχοιρους και χελώνες

Σημείο του πάτου στον πολιτισμό μας και της οικολογικής συνείδησης των ξανθιωτών αποτελεί η εικόνα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού μας, που έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για άγρια ζώα. Σκοτωμένα κουνάβια, αλεπούδες, φίδια, σκαντζόχοιροι και χελώνες προστίθενται στα θύματα των εξορμήσεων στη θάλασσα και στο βουνό, αποδεικνύοντας πόσο απρόσεκτοι, αλλά και πόσο ασυνείδητοι είναι οι οδηγοί.

Αδιαφορία από τους οδηγούς
Ανάμνηση του παλιού καλού καιρού αποτελεί η στάση στην άκρη του δρόμου, προκειμένου να «σώσουμε» ανυποψίαστες χελώνες, που «έκοβαν δρόμο» μέσα από την άσφαλτο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σήμερα, η αναισθησία, καλυπτόμενη από την πρόφαση των «σύγχρονων ρυθμών ζωής» αποκαλύπτει την αδιαφορία των πολιτών για την άγρια ζωή, την αναισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας και την απροσεξία κατά την οδήγηση, που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για ζώα, αλλά και ανθρώπους και δυστυχώς έχει ήδη αποβεί μοιραία σε πολλές περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Κυριακή στο δρόμο προς την παραλία των Αβδήρων οι εκδρομείς μπορούσαν να μετρήσουν 4 νεκρούς σκαντζόχοιρους στο δρόμο!

«Νεκροταφείο» άγριων ζώων οι ορεινοί δρόμοι
Την έντονη ανησυχία τους για τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο μεταφέρουν στο «Ε» κάτοικοι της Σταυρούπολης που μετακινούνται καθημερινά μέσω της Ε.Ο. Ξάνθης –Δράμας προς την πρωτεύουσα του νομού. Μάλιστα, αναφέρουν ότι παρουσιάζεται έξαρση το τελευταίο 20ήμερο, ενώ χαρακτηρίζουν πραγματικό «σφαγείο» τον δρόμο της ορεινής περιοχής.
Είναι βέβαιο ότι κατά τους εαρινούς μήνες η φύση «ξυπνά» και άρα είναι αναμενόμενη η αύξηση της «κυκλοφορία» των άγριων ζώων στο οδόστρωμα. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι άγνωστο στους οδηγούς, οι οποίοι θα έπρεπε να επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή.
Οι γνωρίζοντας μάλιστα, αναφέρουν ότι για ορισμένες περιπτώσεις ζώων, όπως οι σκαντζόχοιροι ή τα φίδια που κινούνται γρήγορα και πετιούνται ξαφνικά, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατη η αποφυγή ατυχήματος, ωστόσο δεν υπάρχει δικαιολογία για τη «δολοφονία» των απροστάτευτων εκείνων ζώων, όπως οι χελώνες, που δεν απειλούν σε τίποτα την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Μοναδικός τρόπος περιορισμού του φαινομένου είναι η ευαισθητοποίηση και η ελάχιστη περισσότερη προσοχή από πλευράς των οδηγών, ώστε να προστατευτεί η άγρια φύση και κατ’ επέκταση το πολύτιμο οικοσύστημά μας. Ωστόσο, δυστυχώς, τέτοιες ευαισθησίες έχουν εκλείψει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ένας κάτοικος από τη Σταυρούπολη που κατήγγειλε το γεγονός.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …