Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πράσινη στροφή για την οικονομία και την κοινωνία

Πράσινη στροφή για την οικονομία και την κοινωνία

0
oikologoi_2012-empros

10 σημεία για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Δηλώνουν αντίθετοι με την εξόρυξη χρυσού και το αρδευτικό της Ξάνθης και αντιπροτείνουν αλλαγή καλλιεργειών στον κάμπο

Τις πολιτικές τους θέσεις για την διακυβέρνηση της χώρας καθώς και το εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που κωδικοποιείται σε 10 σημεία για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τα οποία αποτελούν την πολιτική πλατφόρμα διεκδίκησης της ψήφου, παρουσίασαν στην Ξάνθη σε συνέντευξη Τύπου – σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, την Τρίτη 1 μ.μ. – οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με τη βασική θέση ότι το μνημόνιο δεν είναι μητέρα όλων των δεινών του τόπου αλλά ότι επιχείρησε να διορθώσει με στρεβλό τρόπο την υπερχρέωση και όχι ν’ αντιμετωπίσει την ρίζα του κακού της παθογένειας της ελληνικής οικονομίας, ο  επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης κ. Θανάσης Μακρής ανέπτυξε όλη την πολιτική επιχειρηματολογία του κόμματος εντάσσοντας το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα μέσα στο χάρτη του παγκόσμιου και συστημικού προβλήματος τονίζοντας ότι είναι πρόβλημα του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης παγκοσμίως και κατανομής του πλούτου. Υπογράμμισε όμως ότι ευθύνονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα καθώς αποτέλεσαν την ελληνική έκφραση του παγκόσμιου ζητήματος. Ο κ. Μακρής ήταν πλαισιωμένος από την επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ξάνθη κα Δέσποινα Χρηστίδου, την υποψήφια Δήμητρα Μουσουλέα,  το μέλος του κόμματος κ. Χρήστο Λιάρο καθώς και την επιστημονική υπεύθυνο, περιβαλλοντολόγο,  κα Σούλα Δραγουμάνη.

Ζητάμε πράσινη στροφή της κοινωνίας και  της οικονομίας
Βασικός προγραμματικός άξονας των Οικολόγων Πράσινων – όπως τον περιέγραψε ο κ. Μακρής  – είναι η πράσινη στροφή στην κοινωνία και οικονομία που έχει ως βασικό πυλώνα την τοπικοποίηση της οικονομίας, την ενεργειακή αυτάρκεια,  την ανακύκλωση την προστασία  του περιβάλλοντος: «Αν δεν απαντήσουμε στο ζήτημα της χρεοκοπίας της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δεν μπορεί να λυθεί. Το πρόγραμμα αυτό το συνδιαμορφώσαμε μαζί με τους ευρωπαίους Πρασίνους σε μια προσπάθεια να  είναι και εφικτό και ρεαλιστικό και αποτελεσματικό . Για μας τους οικολόγους Πράσινους είναι σημαντικό να υπάρξει μια άλλη πρόταση κοινωνική και οικονομική για την επόμενη μέρα. Ζητάμε μια πράσινη στροφή που ξεκινάει από την τοπικοποίηση της κοινωνίας Μπορούμε να βασιστούμε στις τοπικές οικονομίες και αυτό το συνδέουμε με το ζήτημα του περιβάλλοντος. Η τοποκοποίηση μπορεί να δώσει απάντηση  στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας», σημείωσε ο κ. Μακρής. Στην συνέχεια το λόγο πήρε η κα Χρηστίδου η οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά από πράγματα που την κάνουν να νιώθει άσχημα όπως είπε,  όπως για παράδειγμα για το ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση στις εκλογές της 6ης Μαιου και ότι οι συμπολίτες της επέμεναν να ψηφίσουν τα ίδια πρόσωπα που λειτουργούν με πελατειακές σχέσεις και  εξαγορά ψήφων: «Παρόλο που σκέφτομαι παγκόσμια δρω τοπικά» κατέληξε η κα Χρηστίδου ενώ η κα Μουσουλέα αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας: «Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο βαθαίνει και το πρόβλημα στην υγεία» σημείωσε και ευχήθηκε την επομένη των εκλογών να υπάρχει  μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα αυτά τα προβλήματα.

Όχι στην εξόρυξη χρυσού
Ο κ. Λιάρος ανέδειξε τα προβλήματα του περιβάλλοντος, συνδέοντας τα με την κρίση: «Η κρίση έχει επίπτωση στο περιβάλλον», τόνισε αναφέροντας ως παράδειγμα το θέμα της εξόρυξης του χρυσού και τις διαδικασίες fast track που ακολουθούνται δηλώνοντας ευθέως αντίθετος – όπως και η πάγια θέση του κόμματος –  με την εξόρυξη του χρυσού λόγω καταστροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως είπε.
Γενικά τάχτηκε ενάντια σε κάθε αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που καταστρέφει το περιβάλλον, ενώ επ’ αυτού υπερθεμάτισε και η περιβαλλοντολογος κα Δραγουμάνη η οποία είπε ότι  δεν μπορούμε να πιάνουμε ως μέτρο σύγκριση τη Σουηδία που γίνεται εξόρυξη μ’ αυτή τη μέθοδο καθώς συντρέχουν τελείως διαφορετικοί παράγοντες όπως αραιοκατοικημένη περιοχή , διαφορετικές κλιματικές συνθήκες κ.λ.π.). Επίσης ανέφερε ότι  τα κέρδη για την εθνική οικονομία από την εξόρυξη χρυσού είναι μηδαμινά καταλήγοντας ότι «ο μεγάλος πλούτος είναι πάνω στη γη»

Όχι στο αρδευτικό της Ξάνθης – Ναι στην αλλαγή των καλλιεργειών 
Το τοπικό θέμα της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης και  της εμπλοκής του  από Οικολογικές Οργανώσεις έθεσε ως ερώτημα το «Ε» ζητώντας μια ευθεία τοποθέτηση από τους Οικολόγους Πράσινους. Η βασική επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν όλοι είναι ότι η μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη, δεν  προβλέπει εξυγίανση των νερών του Νέστου τα οποία όπως ειπώθηκε είναι μολυσμένα με αστικά απόβλητα που ελλοχεύουν κινδύνους για την δημόσια υγεία αν αρδευτούν και ότι δεν λήφθηκε υπ’ όψιν η κλιματική αλλαγή. Τονίστηκε ότι υπάρχει ένας λάθος σχεδιασμός και ότι δεν επαρκεί το νερό καθώς γίνεται και μεγάλη σπατάλη ενώ σε πολιτικό επίπεδο τονίστηκε ότι προσχηματικά λέγεται ότι οι Οικολόγοι εμποδίζουν το έργο. Ως αντιπρόταση κατέθεσαν την ανάγκη  στροφής τους αγροτικού τομέα του νομού μας σε  καλλιέργειες που δεν απαιτούν μεγάλη χρήση νερού προκειμένου να γίνεται εξοικονόμηση πόρων υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να σταματήσει κάποτε η πορεία της εύκολης γεωργία που βασίζεται στις επιδοτήσεις».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…