Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες των δήμων

Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες των δήμων

0
rythmisi_ofeileton-empros

Περιλαμβάνονται πάσας φύσης χρέη πλην των πολεοδομικών

Ενημέρωση με επιστολές και δημοσιεύσεις από το δήμο Ξάνθης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες. Στα καφέ-μπαρ συσσωρεύεται το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών

Σε νέα ρύθμιση χρεών προς τους οφειλέτες των δήμων προχώρησαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, προκειμένου να διευκολύνουν τους οφειλέτες των δήμων, των οποίων τα χρέη έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης για επαγγελματίες και άλλους δημότες. Η προθεσμία «τρέχει» από τις 8 Ιουνίου και θα διαρκέσει συνολικά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2012, διάστημα κατά το οποίο οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον οικείο δήμο για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ρύθμιση για όλα τα χρέη
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες από πάσης φύσεων παραβάσεις που επισείουν κυρώσεις από τους δήμους. Οφειλές από το δημοτικά τέλη 2% για τραπεζοκαθίσματα και 0,5% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα απλήρωτα ενοίκια, τα χρέη παρελθόντων ετών, τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας, το αντίτιμο για τις υπηρεσίες των νεκροταφείων κ.ά. Εξαιρούνται μόνο οι οφειλές από πολεοδομικές παραβάσεις.
Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Δυνατότητα παράτασης με απόφαση δημάρχου
Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, αλλά το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό ευρώ.
Αν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, φεύγει η προσαύξηση και δεν επιβαρύνει τον οφειλέτη. Αν το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί σε 2-12 δόσεις φεύγει το 90% της προσαύξησης και σε 13-24 δόσεις το 75%. Αν ο οφειλέτης εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής σε αυτό το χρονικό διάστημα ζητήσει περισσότερες από 24 δόσεις, τότε ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτό αντιδήμαρχος μπορεί να επιμηκύνει το διάστημα της εξόφλησης, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, βάσει δικαιολογητικών που προσκομίζει ο οφειλέτης.
Τότε, αν οριστούν 25-36 δόσεις, θα φύγει το 60% της προσαύξησης, 37-48 δόσεις, το 45% και 49-60 δόσεις, το 25%.
Το ζήτημα των προσαυξήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους οφειλέτες, καθώς αποτελεί ένα από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες που αποτρέπει την αποπληρωμή, καθώς εκτινάσσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα το ποσό που οφείλεται.

Ενημέρωση από το δήμο Ξάνθης
Σε κινήσεις ευρείας ενημέρωσης προβαίνει ο δήμος Ξάνθης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης. Η υπηρεσία εσόδων βρίσκεται στο στάδιο αποστολής επιστολών σε όλους τους οφειλέτες, ενώ θα συνοδευτούν και από δημοσιεύσεις στον Τύπο. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις οφειλές των καφέ-μπαρ για τα τραπεζοκαθίσματα, γι’ αυτό και υπάρχει η σκέψη να διοργανωθεί και ημερίδα προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις από πλευράς του δήμου, εφόσον διαφανεί σχετικό ενδιαφέρον. Ο κ. Μπένης πάντως, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα πρέπει να το αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με το δήμο.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου που και παλαιότερα, μέσα από ρεπορτάζ του «Ε» είχε μεταφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, εκτίμησε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση ικανή να διευκολύνει τους επαγγελματίες που έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα από διάφορα «μέτωπα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί την εγκληματικότητα – Η JTI συνεπής αρωγός των Αρχών στην καταπολέμησή του

O Ramūnas Macius Vice-President, Fiscal Affairs and Anti-illicit trade της JTI στο Delphi …