Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μέτρα, άμεσα και υπεύθυνα

Μέτρα, άμεσα και υπεύθυνα

0
xeria-empros

Μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο ελληνικός λαός έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σπεκουλάρει με την ύπαρξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη «ζώνη» του Ευρώ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε σαφές προβάδισμα, μια καθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και τις αξιόπιστες θέσεις της, επικαιροποιημένες στα σύγχρονα προβλήματα του Έθνους μας. Είναι γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς γραφικότητες, χωρίς παροχολογίες, αλλά με υπευθυνότητα, συνέπεια, κοινωνική ευθύνη και σύνεση προς την  Ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Οι θέσεις της Ν.Δ. φαντάζουν ως ο φάρος που θα μπορέσει να οδηγήσει την Ελλάδα στην διαπραγμάτευση του Μνημονίου, την ανάκαμψη της οικονομίας και την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων.
Ο δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση είναι δύσκολος, η νέα κυβέρνηση οφείλει να τον κάνει πιο εύκολο άμεσα. Πρέπει μέσα στους επόμενους 3 μήνες, να παρθούν μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην οικονομική ανάταση της Ελλάδας, όπως ο  συμψηφισμός χρεών κράτους και ιδιωτών, μείωση του ΦΠΑ, αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, ανάπτυξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με μείωση των εισαγωγών, ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες , ενίσχυση του επιχειρείν από τις τράπεζες, μείωση σπατάλης στο δημόσιο τομέα με διαρθρωτικές αλλαγές και  φυσικά μείωση του πρωτογενές ελλείμματος.
Ας μη λησμονούμε ότι ακόμη και σήμερα, μετά από τόσες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εξακολουθούμε να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και η χώρα αναγκάζεται να δανείζεται. Ένας δανεισμός ο οποίος όχι μόνο μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, αλλά υποθηκεύει το μέλλον των νέων και επερχόμενων γενεών.
Μια νέα γενιά η οποία είναι εγκλωβισμένη στην εργατική «απραξία», καθώς στις ηλικίες από 22 έως 35, το ποσοστό ανεργίας είναι στο τραγικό επίπεδο του 52%. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο έγκλημα το οποίο διαπράττεται σήμερα στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ίσως το καλύτερα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό σε αυτές τις ηλικίες πανευρωπαϊκώς και είναι αποκλεισμένο από την παραγωγική διαδικασία.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς «εκπτώσεις» σε κάποιες αδιαπραγμάτευτες αξίες. Το κράτος πρόνοιας πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει, προσφέροντας στους πολίτες τα κοινωνικά δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και στην παιδεία.
Πρέπει οι σημερινοί πολιτικοί να αποδείξουν ότι δεν είναι κατώτεροι των περιστάσεων, ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται φαινόμενα «σήψης» κι αυτά να παραμένουν ατιμώρητα, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω μικροκομματικών συμφερόντων. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί ο αντισυνταγματικός νόμος περί ευθύνης Υπουργών καθώς και η βουλευτική ασυλία να περιοριστεί καθαρά στο τομέα άσκησης των καθηκόντων τους. Φαινόμενα απότομου και αδικαιολόγητου πλουτισμού πρέπει να αντιμετωπίζονται με άμεση δήμευση της περιουσίας τους.
Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει όλες τις απαραίτητες θυσίες τα τελευταία δύο χρόνια κι απαιτεί πλέον να τον νοιάζονται και πρέπει οι σημερινοί πολιτικοί να καλύψουν αυτή του την ανάγκη, όπως άλλωστε οφείλουν.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο με λαϊκή βούληση και συναίνεση, μπόρεσαν οι πολιτικοί της χώρας μας να μας οδηγήσουν σε μεγάλες στιγμές. Πρέπει κι εμείς ως πολίτες να αποδείξουμε ότι δεν σκεφτόμαστε σύμφωνα με το ατομικό, αλλά με γνώμονα  το συλλογικό και εθνικό συμφέρον. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τη χώρα ξανά στις «ράγες» της ανάπτυξης και της οικονομικής ευμάρειας, εάν δεν τα καταφέρουμε θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Όπως λέει κι ο Νίκος Καζαντζάκης στο δοκίμιο του, «Ασκητική»:
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».  

Σπύρος Καραουλάνης
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σπύρος Καραουλάνης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…