Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στην υγειά μας» με παγωμένο τσάι «Tuvunu»

«Στην υγειά μας» με παγωμένο τσάι «Tuvunu»

0
tsai_1-empros

Το νέο προϊόν της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης που έτυχε θερμής υποδοχής στις Η.Π.Α.

Αυξάνεται η καλλιέργεια τσαγιού με συμβολαιακή γεωργία στο βουνό. Μια εναλλακτική λύση για τους αγρότες

Εμείς στη Θράκη το γνωρίζαμε ως «τσάι του βουνού» που μας ζέσταινε τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια αλλά και τα πρωινά…των παιδικών μας χρόνων…Τώρα το γνωρίζουμε σε …παγωμένη μορφή ως ice tea με την ίδια όμως ονομασία αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Ice Tea Tuvunu είναι κατοχυρωμένη ονομασία και η πατέντα του σε 170 χώρες και  η εμπορευματοποίηση της απλής παραδοσιακής συνταγής από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης που έχει έδρα την Κομοτηνή και είναι γνωστή από την παραγωγή της μπύρας «Βεργίνα»  Πρόκειται για το παραδοσιακό βιολογικό τσάι με τον αέρα και τις μυρουδιές της οροσειράς Ροδόπης αναμεμειγμένο με μέλι και λεμόνι! Ένα ελληνικό προϊόν που αποτελεί μοναδικό αφέψημα και μέχρι στιγμής δεν είχε αξιοποιηθεί εμπορικά μέχρις ότου το ανακάλυψε η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης και το προώθησε στην ΗΠΑ,  στην Ευρώπη ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο και στην ελληνική αγορά.

Ice Tea Tuvunu: Θερμή υποδοχή στη ΗΠΑ
Η Θρακιώτικη Ζυθοποιία διευθυντής της οποίας είναι ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος  δοκίμασε τις δυνάμεις της στην αγορά των Η.Π.Α. και όπως μας πληροφορεί ο μάνατζερ ελληνοαμερικανός Δημήτρης Κρις που ήρθε μόλις προχθές από την Νέα Υόρκη η αμερικανική αγορά υποδέχτηκε θερμά τον Ice Tea Tuvunu. Επί ένα μήνα και πλέον έγινε η προώθηση του προϊόντος με δοκιμαστική μορφή και με στόχο τη  διερεύνηση των προτιμήσεων της αγοράς προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αναλογίες των υλικών στη γεύση του τελικού προϊόντος. Όπως επεσήμανε ο κ. Κρις οι Αμερικανοί προτιμούν πιο γλυκές, γεύσεις ενώ οι Ευρωπαίοι όχι έντονα γλυκές: «Κάναμε αυτή τη έρευνα προκειμένου να δούμε τι γεύση προτιμά η αμερικάνικη αγορά και να κάνουμε τις ανάλογες παραλλαγές. Δεν θα μείνουμε μόνο στο «tuvunu» αλλά  θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη οικογένεια υγιεινών αναψυκτικών όπως τίλιο, χαμομήλι αξιοποιώντας τα χιλιάδες βότανα της ελληνικής γης. Επίσης θα μπούμε στο χώρο των διαιτητικών προϊόντων. Η αμερικάνικη αγορά ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του ελληνικού γιαουρτιού, ζητά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και  θεωρούμε ότι θα έχει επιτυχία το Ice Tea Tuvunu», τονίζει  ο κ. Κρις

Συμβολαιακή γεωργία με τους αγρότες του βουνού
Για την παραγωγή χρειάστηκαν 80 τόνοι τσάι που η Ζυθοποιία προμηθεύτηκε από όλη τη Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας εδώ και 1,5 χρόνο με 70 αγρότες – παραγωγούς στην Πάχνη και στη  Σμίνθη πέρσι οι οποίοι και καλλιέργησαν 200 στρέμματα τσάι. Παράλληλα δε έχει υπογράψει και με άλλους 20 φέτος από τον Κένταυρο. Σημειώνεται ότι το τσάι χρειάζεται δύο χρόνια για να δώσει παραγωγή ενώ όπως πληροφορηθήκαμε από παραγωγούς δεν έχει μεγάλο κόστος εργασιών και είναι κατά πολύ πιο οικονομική καλλιεργεί από τον καπνό.  Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πολιτόπουλος η εταιρεία έχει σκοπό να διευρύνει τις φυτείες τσαγιού με συμβολαιακή γεωργία στην περιοχή του Παρανεστίου της ορεινής Ροδόπης και του Έβρου καθώς το τσάι είναι τοπικό προϊόν και επιπλέον θα δώσει ένα εισόδημα εναλλακτικής καλλιέργειας στους αγρότες των ορεινών περιοχών που έχουν πληγεί από την διακοπή των επιδοτήσεων του καπνού και την μείωση της καπνοκαλλιέργειας.

Η κοινωνική διάσταση  του εγχειρήματος
Τη σημαντικότητα του εγχειρήματος επεσήμανε και ο Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ουζούν Ιρφάν, ο οποίος ανέδειξε παράλληλα με την οικονομική και την κοινωνική του διάσταση. «Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Πολιτόπουλο για την ευκαιρία που έδωσε στους αγρότες των ορεινών περιοχών που ήταν σε απόγνωση ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις με την καπνοκαλλιέργεια. Ακόμη και το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις φυτείες  ενθαρρύνει τους παραγωγούς, ενώ οι τιμές που δίνει η Ζυθοποιία που ανέρχονται  σε 2,80  – 3 ευρώ το κιλό είναι καλές, καθώς η καλλιέργεια δεν έχει μεγάλα έξοδα. Απαιτείται μόνο ένα σκάλισμα και μια περίφραξη, ενώ φυτεύεται μια φορά και κάθε χρόνο η καλλιέργεια αυξάνεται. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που θα δώσει εισόδημα στους αγρότες αλλά παράλληλα και θέσεις εργασίας με την νέα μονάδα εμφιάλωσης που θα γίνει στην Κομοτηνή. Επιπλέον θα κάνει γνωστό σ’ όλο τον κόσμο ένα τοπικό μας προϊόν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Eurostat: Μειώθηκε το ποσοστό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 158,2% του ΑΕΠ

Παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνεχίστηκε κα…