Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εν αναμονή του «λευκού καπνού» από το Μαξίμου

Εν αναμονή του «λευκού καπνού» από το Μαξίμου

0

Προσκήνιο και παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

«Κλείδωσε» πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Δεν θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Αποδεκτές οι θέσεις Κουβέλη

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν οι πολίτες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων που επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας όπως άλλωστε έγινε σαφές από την κάλπη της 17ης Ιουνίου. Οι συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών Σαμαρά – Βενιζέλου  – Κουβέλη των κομμάτων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα που συμφώνησαν επί της αρχής να συνεργαστούν βρίσκονται σε εξέλιξη και τα επιτελεία των κομμάτων προσδοκούσαν έως την εκπνοή της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής να βγει «λευκός» καπνός.

Τα βρήκαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μένουν κάποια σημεία
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που δεν θα είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά καθώς επίσης και επί των βασικών αρχών και χαρακτηριστικών της κυβέρνησης. Απομένει να οριστικοποιηθεί ποιοι θα συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ. Ως προς αυτό  – σύμφωνα με πληροφορίες –  ο Ευ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς κυριαρχούν δύο τάσεις μέσα στο πολιτικό συμβούλιο. Η μια υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετέχει με κορυφαίους υπουργούς ώστε να μην επαναλάβουν αυτό για το οποίο κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η άλλη να μην αναλάβουν κορυφαία στελέχη καίρια υπουργεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες αργά το απόγευμα χθες τα δεδομένα ήταν: Πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ΔΕΝ επιθυμεί να είναι αντιπρόεδρος, ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές του κόμματός του που συνάντησε, στην κυβέρνηση ΔΕΝ θα μετέχουν ούτε νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε πρώην υπουργοί.
Απ’ την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να σχηματίσει ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικοί.
Ο λόγος για τα βασικά υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, το Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. πρέπει να ανήκει σε αυτόν. Η ονοματολογία που  «παίζει» από πλευρά ΝΔ είναι: Πολιτικοί: Αβραμόπουλος, Δήμας, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης, Μητσοτάκης, Μηταράκης, Λαζαρίδης
Εξωκοινοβουλευτικοί: Μουρμούρας, Ρουπακιώτης, Γιανίτσης.
Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται τόσο η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου όσο και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας, περιμένοντας επίσημα ενημέρωση από τα κεντρικά

Συνεδρίασε χθες η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
Σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στην Αθήνα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Ξάνθη κ. Κώστας Δέλκος, ο οποίος όπως μας πληροφόρησε η Κ.Ε. ομόφωνα  εξουσιοδότησε τον πρόεδρο κ. Φώτη Κουβέλη να διαπραγματευτεί επί των θέσεων των 7 σημείων που θέτει η ΔΗΜΑΡ ως βάση διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση: «Ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος,  Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα, όπως, άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ και πριν από τις εκλογές είχε αναδείξει με το Σχέδιο Διακυβέρνησης της χώρας». Στις 5.30 είχε σύσκεψη η εκτελεστική Επιτροπή και η εισήγησή της αργά το βράδυ  θα κατατεθεί εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο Φώτης Κουβέλης συναινεί πρωθυπουργός να είναι ο Αντώνης Σαμαράς ενώ η Συγγρού δεν βλέπει να είναι εμπόδιο οι όροι που θέτει ο κ. Κουβέλης για προγραμματική σύγκλιση και «σύμπτωση» στη φερεγγυότητα των προσώπων. Εδώ είναι και που ξεκαθαρίζουν ειδικά τι σημαίνει το τελευταίο. Όταν ο κ. Κουβέλης μιλάει για φερεγγυότητα, εννοεί ότι πρόσωπα με σκληρό προφίλ και από την ΔΗΜΑΡ και από τη ΝΔ θα πρέπει να αποκλειστούν. Και φέρνουν ως παράδειγμα την κα Ρεπούση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλά στελέχη της ΝΔ, ενώ από την ΔΗΜΑΡ φέρνουν ως παράδειγμα τον κ.Βορίδη.
Το ίδιο και για πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις σκληρές αποφάσεις και μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …