Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καθαρισμός από το δήμο και ο λογαριασμός… στο σπίτι σας

Καθαρισμός από το δήμο και ο λογαριασμός… στο σπίτι σας

0
apopsilosi_oikopedon

Εγκύκλιος για τις αποψιλώσεις ιδιωτικών χώρων στάλθηκε στους ΟΤΑ στο πλαίσιο της πυροπροστασίας

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα στους οικισμούς της ορεινής περιοχής, αλλά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τους ιδιοκτήτες», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Στην εγκύκλιο που αφορά στις αποψιλώσεις ιδιωτικών χώρων και τις δυνατότητες που παρέχονται στους ΟΤΑ επέστησε την προσοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Κοκολάκης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για την πυροπροστασία στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης.

Πρόστιμο σ’ όποιον κάνει το δήμο «καθαρίστρια» του οικοπέδου του
Πρόκειται για μία νέα δυνατότητα που παρέχεται στους ΟΤΑ α’ βαθμού μέσω του νόμου του Καλλικράτη και αφορά στη διευκόλυνση των δήμων, προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν το περιβάλλον, τη ζωή και τις περιουσίες των δημοτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η εν λόγω αρμοδιότητα αναφέρεται στην δυνατότητα που έχουν οι δήμοι όταν πρόκειται για ιδιόκτητα οικόπεδα εντός οικιστικής περιοχής να επεμβαίνουν για να τα καθαρίζουν, ώστε να μη γίνονται εστία κινδύνου για πυρκαγιά.
Ο δήμος υποχρεούται να αποστείλει πρώτα προειδοποίηση στον ιδιώτη, δίνοντας του προθεσμία για να προβεί μόνο τους στην αποψίλωση και εφόσον η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη το δημοτικό συνεργείο μπορεί να μπει και να καθαρίσει και να χρεώσει στον ιδιοκτήτη τα έξοδα καθαρισμού και πρόστιμο 0,50 ευρώ/τμ (+ΦΠΑ). Πρόκειται για μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό που στόχο έχει να αναγκάσει τους ιδιώτες να φροντίζουν τις περιουσίες τους, αλλά και να εξασφαλίζει παράλληλα ότι η αδιαφορία του ενός δε θα οδηγήσει σε κίνδυνο για τους υπόλοιπους.
Ο κ. Κοκολάκης μας ενημέρωσε ότι σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας Θράκης έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Μάλιστα, στη γειτονική Θάσο η αρμόδια υπηρεσία έκανε αυτοψία και προέβη σε αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Τεχνικά προβλήματα δυσκολεύουν το δήμο Ξάνθης
Ρωτώντας για την κατάσταση στο δήμο της Ξάνθης και τις προθέσεις από μέρους των ιθυνόντων, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ταρενίδης, αρμόδιος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ότι πράγματι, εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα με επικίνδυνα σημεία σε αγροτεμάχια εντός των οικισμών της ορεινής περιοχής του δήμου (στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης), ωστόσο η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας «σκοντάφτει» σε τεχνικά προβλήματα.
«Υπάρχει πρόβλημα σε χωριά στα ορεινά, είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να τα καθαρίζουν, αλλά δε μπορούμε να τους βρούμε, ώστε τουλάχιστον καταρχήν να τους ενημερώσουμε».
Πάντως, ο κ. Ταρενίδης δίνει βαρύτητα στην πρόθεση του δήμου να ορίσει 10-15 άτομα της κοινωφελούς εργασίας στην πολιτική προστασία, ώστε να καθαριστούν όσο γίνεται πληρέστερα τα σημεία αρμοδιότητας του δήμου. Τέλος, ο ίδιος έκανε έκκληση για προσοχή και υπευθυνότητα στους πολίτες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, σχολιάζοντας ότι ακόμη δεν έχουν εκλείψει οι ασυνείδητοι που πετούν το τσιγάρο έξω από το παράθυρο και τα σκουπίδια εκεί ακριβώς που κάνουν πικ νικ…

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…