Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Jutta Steinruck: «Η λιτότητα δεν είναι λύση»

Jutta Steinruck: «Η λιτότητα δεν είναι λύση»

0

Το μήνυμα ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική μετέφερε στην Ξάνθη η γερμανίδα ευρωβουλευτής του SDP

Πρόταξε την ανάγκη αλληλεγγύης και συντονισμού της ΕΕ και τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη

Το μήνυμα ότι άλλαξε ο αέρας στην Ευρώπη και ότι εδραιώνεται όλο και περισσότερο η ιδέα της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέφερε στην Ξάνθη η ευρωβουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SDP) Jutta Steinruck, η οποία επισκέφτηκε το νομό μας χθες, στα πλαίσια της επαφής που είχε με τους απόδημους Έλληνες της Γερμανίας και της στενής σχέσης με τον συντοπίτη και στέλεχος αμφότερων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των δύο χωρών Γιώργο Βασιλειάδη, αλλά και την επιθυμία της να δει από κοντά την κατάσταση και τα προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης.

Συναντήσεις και περιήγηση στο δήμο Αβδήρων
H Jutta Steinruck, συνοδεία του Αχιλλέα Τσαρτσάρα, του Γιώργου Βασιλειάδη και μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης επισκέφθηκε το πρωί τον αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη και στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο Αβδήρων, όπου είχε συνάντηση με τον Βασίλη Τσολακίδη. Αργότερα, ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων και στον αρχαιολογικό χώρο και στο τέλος της περιήγησής της στο νομό βρέθηκε στο Πόρτο Λάγος, όπου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψή της συνεχίζεται σήμερα στο νομό Καβάλας.

Στενή επαφή με τους απόδημους Έλληνες
Ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας καλωσόρισε την ευρωβουλευτή του αδελφού κόμματος και εξήγησε ότι αφενός ο λόγος της επίσκεψής της ήταν να δει από κοντά πώς η χώρα μας και κυρίως η Περιφέρεια βιώνει την κρίση και αφετέρου για να δώσει το μήνυμα ότι στην Ευρώπη αναπτύσσονται και άλλες φωνές και ότι το κλίμα άρχισε να αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Jutta Steinruck αφού ευχαρίστησε για την όμορφη φιλοξενία, όπως είπε, εξήγησε ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα μέλη του απόδημου ελληνισμού στη Γερμανία και γι’ αυτό θέλησε και από κοντά να δει το μέγεθος των προβλημάτων και της κρίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εργασιακές σχέσεις, μιας και το αντικείμενό της στο ευρωκοινοβούλιο σχετίζεται με αυτό τον τομέα.
«Καταννοώ ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με όλους, να αναπτύξουμε ένα διάλογο που θα μας φέρει πιο κοντά», σημείωσε η ίδια τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνογερμανικό, αλλά ευρωπαϊκό. «Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο στα πλαίσια της ΕΕ. Σήμερα, 24 από τα 27 κράτη μέλη κυβερνώνται από τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, η οποία όμως πρέπει να καταλάβει ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. Γι’ αυτό ναι μεν η κ. Μέρκελ βγάζει το πρόγραμμα, αλλά όλοι μαζί το υλοποιούν». Εξηγώντας τη θέση των σοσιαλδημοκρατών ανέφερε ότι επιθυμούν να σταματήσει η λιτότητα για να μην «πληρώσει το μάρμαρο» τελικά ο νέος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος. «Η λύση θα έρθει με την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και με τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα Helios είναι μία τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και μπορεί να επεκταθεί σε άλλα κράτη», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος στην ΕΕ. Υπογράμμισε ότι μεγάλη «γάγγραινα» για όλα τα κράτη- μέλη είναι η φοροδιαφυγή, ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν, να ελεγχθούν ακόμη και να φορολογηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι η ανάπτυξη βρίσκεται στις νέες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν μεγάλα κέρδη και άρα θα έρθουν δυσκολότερα.

Ο συντονισμός είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση
Όσον αφορά στη δεινή θέση της Ελλάδας η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η λύση δε βρίσκεται στην περαιτέρω λιτότητα. «Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη και ως ενιαία οικονομική δύναμη. Ο καθένας βέβαια θα έχει τις πολιτικές και τον προϋπολογισμό του. Αλλά ο συντονισμός είναι απαραίτητος. Εξάγουμε περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε και αυτό σημαίνει ότι εσείς δεν παράγεται και αναγκάζεστε να εισάγετε. Χρειαζόμαστε ισορροπία στην ΕΕ και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του καθενός. Όταν η Ελλάδα χάνει, χάνουμε και εμείς γιατί αγοράζετε προϊόντα από μας. Αυτό λέω σε όσους θέτουν το επιχείρημα ότι η Γερμανία πληρώνει για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Μακροπρόθεσμα θα χάσουμε και εμείς αν συνεχίσει έτσι. Το μέλλον είναι η Ευρώπη, η αναζήτηση κοινών κατευθυντήριων γραμμών και η ενίσχυση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε η ίδια.

Καταστροφική για Ελλάδα και Ευρώπη η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ
Σχετικά με την άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα και την πιθανή διακυβέρνηση της χώρας από έναν αριστερό σχηματισμό, η Jutta Steinruck σχολίασε αρχικά ότι σε κάθε χώρα είναι διαφορετικός ο ορισμός της αριστεράς, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση ο κόσμος πρέπει να ακούει προσεκτικά τι υπόσχεται ο καθένας. «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν φύγει από το ευρώ. Η Ελλάδα εξαρτάται από την Ευρώπη και η Ευρώπη από την Ελλάδα. Αν αφήσει  την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρώ, οι συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν. Δε θα έχει καμία υποστήριξη. Η Ελλάδα πρέπει να σέβεται όλα αυτά με τα οποία συμμορφώνονται και όλα τα υπόλοιπα κράτη- μέλη. Η κρίση είναι και αλλού, όχι μόνο στη χώρα σας. Γι’ αυτό η λύση είναι στην ενότητα. Όποιος φεύγει είναι χαμένος. Το μέλλον όλων μας είναι σε μια πιο δυνατή ΕΕ που θα μάθει από τα λάθη της και θα προχωρήσει μπροστά. Καμία χώρα δεν είναι καλύτερη από την άλλη εντός της Ένωσης. Ξέρω ότι οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν και ότι η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο. Οι υποσχέσεις ότι αύριο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …