Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η βροχή έφερε τα κουνούπια στην πόλη!

Η βροχή έφερε τα κουνούπια στην πόλη!

0
kounoupia-empros

Συνεχίζονται οι πολιτικές …κουνοποµαχίες στην περιφέρεια. «Αδρανείτε», λέει ο Παυλίδης, «εσείς καθυστερούσατε» , αντιτείνει ο Καραλίδης

Οι ψεκασµοί άρχισαν στις 29 Απριλίου µε µικροσυµβάσεις των παραλιακών δήµων. Ο δήµος Ξάνθης δεν προνόησε και δεν ..υπολόγισε τις βροχές

Ζουν και βασιλεύουν και τον κόσµο κυριεύουν και …βασανίζουν µε τα τσιµπολογήµατά τους φέτος τα κουνούπια ενώ την ίδια στιγµή εξελίσσονται  …κουνοποµαχίες πολιτικού τύπου µε αλληλοκατηγορίες σε επίπεδο συµπολιτευόµενων και αντιπολιτευόµενων της περιφέρειας για το τι και ποιος έφταιξε µε το διαγωνισµό και γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι ψεκασµοί.  Και ο µεν κ.  Παυλίδης σε ανακοίνωσή του καταλογίζει «ολιγωρία,  αργά αντανακλαστικά,  αλλά και ανικανότητα στην αντιµετώπιση των προβληµάτων», επισηµαίνοντας ότι «η διοίκηση Γιαννακίδη έχει αφήσει την κοινωνία να υποφέρει εκτός των άλλων και από  τα κουνούπια», ο αντιπεριφειάρχης κ.Φώτης Καραλίδης αντιτείνει ότι οι ψεκασµοί φέτος άρχισαν νωρίτερα απ’ ότι τους άρχιζε ο κ. Παυλίδης όταν ως Νοµάρχης Ξάνθης ήταν πολιτικός προϊστάµενος του Νοµαρχιακού Κέντρο Καταπολέµησης Κουνουπιών Ξάνθης.

Μπήκαν οι δήµοι στο παιχνίδι…
Αναφερόµενος ο κ. Καραλίδης σ’ όλο αυτό το θόρυβο που δηµιουργήθηκε γύρω από τα κουνούπια σηµείωσε ότι πέρσι υπήρξε αργοπορία λόγω του χρονοβόρου της διαδικασίας του διαγωνισµού (σ.σ. οι ψεκασµοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο) άλλα δεν αποδέχτηκε ότι και φέτος υπήρξε καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόµενες διαδικασίες µε τις 4 φάσεις του διαγωνισµού.  Επεξηγώντας ανέφερε ότι φέτος επινοήθηκε ένα …κόλπο προκειµένου να επισπευτούν οι ψεκασµοί. Συγκεκριµένα η περιφέρεια έβαλε τους δήµους στο …παιχνίδι δίνοντας τη δυνατότητα µε το µερίδιό τους (15.000 – 20.000 ευρώ) που έδιναν στην περιφέρεια ως συµµετοχή τους να συνάψουν απευθείας µικρές συµβάσεις µε τις εταιρείες. Έτσι  – όπως τονίζει ο κ. Καραλίδης, οι αεροψεκασµοί ξεκίνησαν από τις Φέρρες στις 29 Απριλίου ενώ στο νοµό µας συµβάσεις έκανε ο Δήµος Αβδήρων όπου έγιναν 3 αεροψεκασµοί και γίνονται καθηµερινά επίγειοι ενώ µέχρι στιγµής από τους παραλιακούς δήµους της περιφέρειας µόνο ο Δήµος Τοπείρου δεν έχει κάνει συµβάσεις επειδή καλύπτονταν από το δήµο Νέστου. 

Ψεκασµοί γίνονται αλλά φταίει κι ο καιρός….
Όµως παρά τις προσπάθειες, είναι γεγονός ότι τα κουνούπια …µόλις που βραδιάζει κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Είναι θεριεµένα και τρυπώνουν παντού ενώ έφτασαν αγριεµένα και  στα καφέ της πόλης της Ξάνθης που µέχρι τώρα δεν ήταν και ο πλέον προτιµητέος τους χώρος, δεδοµένου ότι ο δήµος Ξάνθης δεν είναι παραλιακός. Αυτός ήταν και ο λόγος που η δηµοτική αρχή της Ξάνθης δεν έκανε συµβάσεις για ψεκασµούς όµως υπολόγισε χωρίς την βροχή. ¨Όπως υποστηρίζει ο κ. Καραλίδης το γεγονός ότι παρά τους ψεκασµούς κουνούπια κυκλοφορούν και …τσιµπούν οφείλεται στην καιρική συγκυρία µε τις έντονες βροχοπτώσεις σχεδόν καθηµερινά που ευνοεί τα κουνούπια: «Δεν αδρανήσαµε όπως µας κατηγορούν και δεν καθυστερήσαµε. Επισπεύσαµε τους ψεκασµούς µ’ αυτό τον τρόπο. Ο κ. Παυλίδης που µας κατηγορεί ξεκίνησε τους ψεκασµούς το 2009 τον Ιούνιο και το 2010 στις 27 Μαΐου. Το έχει ξεχάσει αυτό; Αυτό που µπορούµε να κάνουµε το κάνουµε όµως δεν µπορούµε να τα βάλουµε και µε τον καιρό. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις ευνοούν τον πολλαπλασιασµό των κουνουπιών. Γι αυτό βλέπουµε και πολλά κουνούπια στην πόλη της Ξάνθης», επισηµαίνει ο κ. Καραλίδης.

Από του χρόνου για 2 χρόνια ο διαγωνισµός
Υπενθυµίζουµε ότι έχει καταστεί σαφές ότι η νοµοθεσία που αφορά στους διαγωνισµούς   παρουσιάζει πολλές αγκυλώσεις που δηµιουργούν πρόβληµα κάθε χρόνο. Γι αυτό το λόγο όπως µας πληροφόρησε ο κ. Καραλίδης του χρόνου η περιφερειακή διοίκηση προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισµό για 2 χρόνια ώστε ν’ αρχίσουν οι ψεκασµοί πολύ νωρίτερα και να …χτυπηθούν τα κουνούπια από …κούνιας!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…