Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κοινωφελής εργασία στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας

Η κοινωφελής εργασία στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας

0
pprostasia1_06_2012-empros

Σύσκεψη για να διαπιστωθούν κενά και εκκρεμότητες της αντιπυρικής περιόδου παρουσία Κοκολάκη

Μέσω των 5μηνων συμβάσεων οι δήμοι θα επανδρώσουν τις οικείες υπηρεσίες. Παρούσες και φέτος οι εθελοντικές οργανώσεις στην πυροπροστασία. Στο επίκεντρο η προστασία του περιαστικού άλσους

Τρεις μήνες μετά την πρώτη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο του 2012 και ενώ ο υδράργυρος έχει ήδη «εγκατασταθεί» σε καλοκαιρινά επίπεδα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στην Ξάνθη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν όσα σχεδιάστηκαν, έχουν πραγματοποιηθεί και πού συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα.

Πώς και πώς περιμένουν την Κοινωφελή Εργασία…
Ως «δώρο» για την πολιτική προστασία αναμένουν σε αυτή την φάση οι δήμοι τις προσλήψεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για να απασχοληθεί εκεί με ελέγχους και περιπολίες. Τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ταμεία των δήμων, λόγω και της καθυστέρησης από τις δύο προεκλογικές περιόδους και αναμένεται ότι οσονούπω θα δοθεί το «πράσινο φως» για να αποδοθούν στους δήμους, χωρίς περικοπή, όπως ειπώθηκε και την προηγούμενη φορά. Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιπεριφεριεάρχης Φώτης Καραλίδης με το Γιώργο Καφούτη από την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ξάνθης, ενώ παρών ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ο οποίος έκανε τις τελικές παρατηρήσεις. Συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και από τους 4 δήμους του νομού, εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του Δασαρχείου, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της ΔΕΥΑΞ, του Λιμεναρχείου, του Νοσοκομείου, της ΔΕΗ, της Μητρόπολης κ.ά.

3 πυροσβεστικά οχήματα για άλσος, Μύκη και Σταυρούπολη
Στις δυνατότητες που θα δοθούν στην Πολιτική Προστασία μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας επικεντρώθηκε ο Φώτης Καραλίδης, στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και την προσωρινή λύση που θα δοθεί για την προμήθεια καυσίμων μέσω της χρήσης των οχημάτων της αντιπεριφέρειας. Ενημέρωσε ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χειριστές για τα 3 γκρέιτερ που διαθέτει η Π.Ε. Ξάνθης και γι’ αυτό σύναψε προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους Μύκης και Αβδήρων (που διαθέτουν χειριστές, αλλά όχι μηχανήματα), ώστε να αξιοποιηθούν/ Ζήτησε να μάθει τις εκκρεμότητες που παραμένουν σε κάθε δήμο, όπως και αν ελέγχθηκαν οι κρουνοί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιαστικό άλσος.
Ο Μανόλης Τσέπελης δήλωσε ετοιμότητα από την πλευρά της ΔΕΥΑΞ, ενώ και ο Παναγιώτης Ταρενίδης για το δήμο Ξάνθης πληροφόρησε ότι 14-15 άτομα από την κοινωφελή εργασία θα εργαστούν στον τομέα της πυροπροστασίας σε Ξάνθη και Σταυρούπολη. Έλλειψη πέντε περίπου κρουνών έχει ο δήμος Τοπείρου, ενώ απαραίτητη κρίνει την προμήθεια βυτιοφόρου ο δήμος της Μύκης. Ο Φώτης Καραλίδης ενημέρωσε ότι ήδη «τρέχει» διαγωνισμός για 3 πυροσβεστικά οχήματα με όλο τον εξοπλισμό και δεσμεύτηκε το ένα να προοριστεί για τον πιο ορεινό και πιο πράσινο δήμο του νομού.

Ποιος θα καθαρίσει την περιοχή των κατασκηνώσεων Αβδήρων;
Τη διαμαρτυρία του για την άρνηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων να επιτρέψει στο γκρέιτερ του δήμου Αβδήρων να αποψιλώσει την περιοχή των κατασκηνώσεων εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ, ο οποίος στο επιχείρημα της υπηρεσίας ότι για τη Ζώνη Α’ προβλέπονται μόνο χειροκίνητες επεμβάσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη έκταση. Η υπεύθυνη της Αρχαιολογίας εξήγησε ότι οι ίδιοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη του καθαρισμού, αλλά μέχρι στιγμής στις εκτάσεις αρμοδιοτήτων τους έχει προχωρήσει μόνο σε περιορισμένες ενέργειες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η λύση που δόθηκε ήταν δήμοι και υπηρεσίες να συνδράμουν στην Εφορία με το 5μηνο προσωπικό, ώστε να διεκπεραιώσει τις εργασίες της.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμος Αβδήρων έχει να αντιμετωπίσει επίσης και τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο από τις πλημμύρες. Οι εργασίες αποκατάστασης δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με τον κ. Μπηρόλ.

Συνεχίζουν το πρόγραμμα πυροπροστασίας οι εθελοντές
Το παρών στο σχεδιασμό πυροπροστασίας δίνουν και φέτος οι εθελοντικές οργανώσεις που επανεπιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους. Από την πλευρά του ΤΗΛΕΘΡΑ εκφράστηκε η επιφύλαξη σχετικά με το χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν πλέον οι εθελοντές, λόγω του νέων εργασιακών συνθηκών, ωστόσο από πλευράς του διοικητή της Πυροσβεστικής τονίστηκε ότι στην καθιερωμένη σύσκεψη στην υπηρεσία στις αρχές του άλλου μήνα μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου οι βάρδιες με βάση το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.
Από την πλευρά του ο κ. Γενιτζές τόνισε ότι με τις 10 προσλήψεις εποχικών που ολοκληρώθηκαν, συν τους 12 5ετείς και το μόνιμο προσωπικό, η Πυροσβεστική θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πυροσβεστικό όχημα στο δήμο Μύκης στην περιοχή του Εχίνου, για να περιοριστεί η απώλεια χρόνου στις επεμβάσεις της υπηρεσίας.
Για τις περιπολίες του στις ακτές ενημέρωσε το λιμεναρχείο Π. Λάγος που ζήτησε πινακίδες απαγόρευσης προς τους παραθεριστές για να μην ανάβουν φωτιές, , σε ελληνικά και βουλγαρικά, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ενώ επιβεβαιώθηκε σε σχετική ερώτηση ότι υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, μέσω θάλασσας, από τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Την ανησυχία του για την ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης μετέφερε και ο πρωτοσύγκελος Παντελεήμων.

Κριτική Κοκολάκη στη στάση των επιτρόπων του ΕΣ
Διευκρινιστικές απαντήσεις έδωσε τέλος, ο κ. Κοκολάκης αναφέροντας ότι από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η σχετική ΚΥΑ για την εκταμίευση των χρημάτων της Πολιτικής Προστασίας. Ζήτησε τη συνδρομή των δήμων και ενδιαφέρθηκε για πιθανά σχέδια εκκένωσης από κάθε πιθανό σημείο, υπενθυμίζοντας ότι το 97% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ τέλος σε οξύ τόνο αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από τον τρόπο ελέγχου των δαπανών της αυτοδιοίκησης από τον Επίτροπο του Ε.Σ., μιλώντας με παραδείγματα από τη Θάσο και άλλες περιοχές, όπου απαγορεύτηκαν περιπολίες, φροντίδα για εθελοντές και άλλες ενέργειες. «Υπάρχουν και όρια! Ο έλεγχος τους περιορίζεται στη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα. Το παράδειγμα της Θάσου είναι χαρακτηριστικό. Αν συμβεί κάτι εκεί θα πάει κι αυτός κατηγορούμενος!», αναφώνησε ο ίδιος, προκειμένου να δώσει έμφαση στα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική παρέμβαση των ελεγκτικών οργάνων.
Η συνολική εικόνα που αποτυπώθηκε είναι ότι καλύφθηκαν τα περισσότερα κενά που είχαν παρατηρηθεί και ότι όλοι βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα, κάθε σπίθα, κάθε πυρκαγιά στα δάση της περιοχής μας.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε διαβούλευση – Τι προβλέπει

Αυστηρότερες ποινές, ηλεκτρονική επιτήρηση και προτεραιότητα στην προστασία των θυμάτων Το…