Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η δαιμονοποίηση ενός κινήματος

Η δαιμονοποίηση ενός κινήματος

0
pasok_lioma-empros

Ακούω και διαβάζω τις επιθέσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων εναντίον του ΠΑΣΟΚ, των στελεχών, των οπαδών και της ιστορίας του και θλίβομαι με αυτήν την προσπάθεια εύκολης σπίλωσης και ισοπέδωσης της πιο πηγαίας και γνήσιας πολιτικής και κοινωνικής κίνησης που ξεπήδησε στη χώρα μας μεταπολεμικά.
Λίγες ημέρες μετά την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας, το ΠΑΚ που αγωνιζόταν για την ανατροπή της, μετασχηματίστηκε από απελευθερωτικό κίνημα σε πολιτική κίνηση για την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα, η οποία δεν είχε ακόμη επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου πολέμου. Το ΠΑΣΟΚ με εμπνευστή τις ιδέες και την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου αυτοργανώθηκε και παρήγαγε, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, όγκο πολιτικών ιδεών, που άλλαξαν την κοινωνία, αλλά και  την ιστορία αυτού του τόπου.
Χιλιάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα μπήκαν δυναμικά σε αυτόν τον αγώνα, νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους, με ενθουσιασμό και οράματα, που δεν είχαν καμία σχέση με καριέρες και κατάκτηση αξιωμάτων. Μόνο όσοι έχουν επιλεκτική μνήμη ή δεν έζησαν λόγω ηλικίας την Ελλάδα των πέτρινων χρόνων των δεκαετιών του 50, του 60 και του 70,  αδυνατούν να αντιληφθούν το μεγαλείο εκείνης της πανεθνικής ανάτασης που σάρωσε με ιδέες και οράματα όλη την κοινωνία και έβγαλε από το περιθώριο εκατομμύρια αποκλεισμένους πολίτες που τους έλεγαν «μιάσματα».
Μόνο οι δήθεν αριστεροί , που σήμερα σπέρνουν ένα νέο εθνικό διχασμό, με τα συνθήματα του μίσους, αδυνατούν να συλλάβουν την Εθνική Συμφιλίωση, τη αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, την επιστροφή από την εξορία και τα ξερονήσια, των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού και την απενοχοποίηση της Αριστεράς.
Μόνο αυτοί που τα βρήκαν έτοιμα και εν πλήρη ελευθερία  δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 1974 και την Ελλάδα του 2004, που βρίσκονταν στην κορυφή των 20 ισχυρότερων και ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Είναι γεγονός ότι έγιναν και μεγάλα λάθη, λανθασμένες επιλογές προσώπων , έλλειψη τόλμης και οπισθοδρομήσεις, ενώ κάποιοι καταχράστηκαν και πρόδωσαν τις ιδέες και τα όνειρα των αγνών αγωνιστών που αφιέρωσαν τα καλύτερα χρόνια τους για μια καλύτερη Ελλάδα, ανεξάρτητη, δημοκρατική και δίκαιη. Δέχομαι καθημερινά τη οργή αυτών των απλών  και τίμιων ανθρώπων που τους «κουνούν» το δάκτυλο και τους «ενοχοποιούν» για τη δήθεν καταστροφή της χώρας, χωρίς κανείς από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βγει και να υπερασπισθεί την ιστορία τους.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου έλεγε ένας από αυτούς: «Αρκετές προσβολές δεχθήκαμε. Με ποιο δικαίωμα μας κουνούν το δάκτυλο αυτοί που τα βρήκαν έτοιμα με τους δικούς μας αγώνες; Εμείς είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς που πρόδωσαν τις αρχές και τα οράματά μας. Γιατί εμείς δημιουργήσαμε αυτό το Κίνημα με τους αγώνες, την ανιδιοτελή προσφορά και την εντιμότητά μας. Αρκετά δαιμονοποίησαν αυτό το Κίνημα για να μαζέψουν ψήφους».
Νομίζω ότι ο φίλος έχει απόλυτο δίκαιο….  

Γιάννης Λασκαράκης
Εκδότης Εφημερίδας Γνώμης Αλεξανδρούπολης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …