Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έτοιμο το Διαδημοτικό Ταμείο Λάγος

Έτοιμο το Διαδημοτικό Ταμείο Λάγος

0
Limeniko_Tameio-empros

Ορίστηκε ο πρόεδρος και το νέο Δ. Σ. στο οποίο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι δήμοι: Αβδήρων , Τοπείρου, Κομοτηνής και Μαρώνειας

Βαρύτητα στην αναβάθμιση του λιμανιού με έργα υποδομών προτίθεται να δώσει ο δήμος Αβδήρων

Μια σειρά από παρεμβάσεις στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος σε θέματα υποδομών προτίθεται να υλοποιήσει ο δήμος Αβδήρων στοχεύοντας στην αναβάθμισή του καθώς θεωρείται ένα «ζωντανό» λιμάνι που έχει έσοδα και ανταγωνίζεται επάξια τα άλλα λιμάνια της περιοχής. Να σημειώσουμε ότι το λιμάνι που λειτουργεί όλο την χρόνο, έχει 300 περίπου θέσεις ελλιμενισμού και παρέχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με καύσιμα. Πέραν τούτου αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από οικονομικής και τουριστικής άποψης μπορεί ν’ αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για όλη την περιοχή.  Στην παρούσα φάση όμως, αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν με το χαρακτηρισμό του ως εθνικής σημασίας και ειπώθηκε ότι θα γίνουν τα αντίστοιχα έργα υποδομών… όλα έμειναν στα λόγια τόσα χρόνια τώρα,  γι αυτό και ο δήμος Αβδήρων θέτει ως προτεραιότητα το λιμάνι, προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή όπως το Λάγος που θεωρείται εγκαταλελειμμένη.

Συστήνεται το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Πρώτο μέλημά του η σύσταση του Λιμενικού Ταμείου Λάγος σε διαδημοτική βάση, όπως προβλέπεται και στο Ν. 4071/2012. Δηλαδή από τα «κρατικά χέρια» περνά στα δημοτικά και μάλιστα 4 δήμων που θα έχουν όμως κέντρο το Λάγος και θα στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ένα θέμα που κυοφορούνταν τον τελευταίο χρόνο και τώρα πλέον υλοποιείται όπως προβλέπεται και στο Ν. 4071/2012, που καθορίζει ότι πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Συγκεκριμένα χθες έγινε συνέλευση στο κτίριο για τον ορισμό προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου.

Νέος πρόεδρος ο νυν ο Δημήτρης Μπαμπίδης
Στο διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λάγος θα συμμετέχουν ο Δήμος Αβδήρων, ο Δήμος Τοπείρου, ο Δήμος Κομοτηνής (διάδοχος των Δήμων Αιγείρου και Σιδηροχωρίου) καθώς και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Έδρα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα είναι ο Δήμος Αβδήρων και το Λάγος ενώ οι αρμοδιότητές του θα εκτείνονται σε όλη την ακτογραμμή των Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης. Γι αυτό το λόγο και στο Δ.Σ. συμμετέχουν με εκπρόσωπους τους που ορίζονται από τους 4 δήμους. Στη Διοίκηση προβλέπεται ότι συμμετέχουν ο Λιμενάρχης, ένας κάτοικος του Δήμου Αβδήρων με ειδικές γνώσεις, 4 μέλη από το Δήμο Κομοτηνής, 3 από το Δήμο Αβδήρων, 3 από το Δήμο Τοπείρου και 3 από το Δήμο Σαπών Μαρωνείας.
Πρόεδρος παραμένει ο κ. Δημήτρης Μπαμπίδης, που διατέλεσε πρόεδρος
όλο αυτό το διάστημα μετά από πρόταση του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσολακίδη. Από το δήμο Αβδήρων ακόμη ως μέλη του Δ.Σ. ορίζονται: η δημοτική Σύμβουλο της πλειοψηφίας Γεωργαντζή Εύη, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Αμαξάς Δημήτριος ως και ο Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κεσσάνης Δράκος Χρήστος
Από το δήμο Τοπείρου ορίζονται: Η Χρόνη Μαρία, Δημότης Δήμου Τοπείρου, κάτοικος Κοσμητής, ο Δέλιος Παναγιώτης, αιρετός, Πρόεδρος Δ.Σ. Τοπικής Κοινότητας Μαγγάνων και Τσάκαλος Αναστάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος.
Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου θα είναι ανάλογη με  την θητεία των Δημοτικών Αρχών. Τα μέλη τους έχει ορίσει ήδη και ο Δήμος Σαπών-Μαρωνείας και ο  Δήμος Κομοτηνής.

2 μελέτες για έργα στο λιμάνι …ζητούν το ΕΣΠΑ
Όπως μας ανέφερε ο κ. Τσολακίδης στα άμεσα σχέδια του δήμου είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο μελετών που αφορούν έργα στο λιμάνι. Συγκεκριμένα πρόκειται για την  περίφραξη του εμπορικού λιμανιού και την επισκευή κτιρίου γκρεμισμένου πλησίον του κτιρίου που στεγάζεται το Λιμενικό Ταμείο. Επίσης ο δήμος Αβδήρων προτίθεται να φτιάξει και μια σύγχρονη μαρίνα.: «Θα δώσουμε βαρύτητα στο Λιμάνι του Λάγος και γενικά στην περιοχή του Λάγος.  Είναι ένα λιμάνι με Brand name, έχει έσοδα και είναι το μοναδικό λιμάνι στο νομό μας. Η λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου σε διαδημοτική βάση θεωρώ θα βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση καθώς το σχήμα θα είναι πιο ευέλικτο και θα υπάρχει συνεργασία και στήριξη από 4 δήμους».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …