Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απειλούν με αποχή από τις εκλογές οι δημοτικοί υπάλληλοι

Απειλούν με αποχή από τις εκλογές οι δημοτικοί υπάλληλοι

0
dimarxio_xanthi2-empros

Θεωρούν «ομηρία» το εκλογικό επίδομα των 97 ευρώ

Ή όλοι ή κανείς. Πρόταση για αφιλοκερδή εργασία, εφόσον καταργηθεί η ειδική εκλογική αποζημίωση για όλους

Με 48ωρη απεργία για το επίμαχο σαββατοκύριακο των εκλογών απειλούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που ήδη απέχουν από κάθε αρμοδιότητα που έχει σχέση με την προετοιμασία της εκλογικής αναμέτρησης. Την απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ  αντιδρώντας «στο μη καθορισμό αξιοπρεπούς ειδικής εκλογικής αποζημίωσης  για όσους απασχοληθούν στις βουλευτικές εκλογές», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, οι ίδιοι οι δημοτικοί υπάλληλοι εξαιτίας του χαμηλού ύψους του εκλογικού επιδόματος που έφτασε τις προηγούμενες εκλογές τα 97 ευρώ μικτά κάνουν λόγο για «ομηρία», ενώ, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου των δημοτικών υπαλλήλων στην Ξάνθη Δημήτρη Γαλανόπουλου αποτελεί ένδειξη ότι αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι Β’ και Γ’ κατηγορίας λόγω των διαφορών στο ύψος του εκλογικού επιδόματος ανά εμπλεκόμενο κλάδο.

Ή όλοι ή κανείς
Η ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πράγματι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση, αλλά εξαντλήθηκε στην έκφραση κατανόησης και δεν προχώρησε σε κινήσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος. Η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ είχε προτείνει στον κ. Μανιτάκη να ορίσει μια αμοιβή «αξιοπρεπή» ως ειδική εκλογική αποζημίωση, η αλλιώς να εργασθούν αφιλοκερδώς οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, με την προϋπόθεση  ότι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι κλάδοι θα εργασθούν  χωρίς αποζημίωση και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να μπουν στο Δημόσιο Ταμείο και να αξιοποιηθούν προς όφελος του ελληνικού λαού.

Αντιδράσεις για τα 97 ευρώ, ενώ διατηρούνται για άλλους παχυλά επιδόματα
Σε αυτό το μήκος κύματος, και ο κ. Γαλανόπουλος εξηγεί ότι: «οι δήμοι επωμίζονται το 80% της προετοιμασίας της εκλογικής διαδικασία, είναι γνωστό αυτό. Κάλπες, παραβάν, ψηφοδέλτια, δημοτολόγια το 1/3 των εργαζομένων στους ΟΤΑ απασχολείται σε αυτή τη διαδικασία, αφού αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος ανά εκλογικό τμήμα. Με τα 97 ευρώ μικτά που έδωσαν την προηγούμενη φορά απέδειξαν ότι μας θεωρούν εργαζομένους Β’ και Γ’ κατηγορίας, αφού για άλλους ισχύουν ακόμη επιδόματα 1.500-2.000 ευρώ για τις εκλογές» και πρόσθεσε: «γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι αν δεν μπορούν να μας δώσουν μία αξιοπρεπή αμοιβή να δουλέψουμε τσάμπα, αλλά έτσι να δουλέψουν και όλοι οι υπόλοιποι. Το δέχεται κανείς αυτό;».
Παρόλο που αναγνώρισε ότι αναπόφευκτα θα ασκηθούν πιέσεις στους υπαλλήλους για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να μην απέχουν, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην εκλογική προετοιμασία, ο ίδιος κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν μαζικά το παρών για να ακουστεί το μήνυμα της διαμαρτυρίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι μέχρι τις εκλογές θα δοθεί κάποια λύση κι έτσι δεν θα «τραβηχτεί στα άκρα» η υπόθεση.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…