Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εγκρίθηκαν 2,9 εκ. ευρώ για την Αναπτυξιακή Ξάνθης!

Εγκρίθηκαν 2,9 εκ. ευρώ για την Αναπτυξιακή Ξάνθης!

0
Anaptixiaki

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ της 16ης Ιουνίου 2012 με υπογραφή του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια

Είναι πολλά τα λεφτά και οι μέτοχοι αν θέλουν μπορούν να τα εισπράξουν αφού πρώτα την… αναστήσουν

Την ώρα που η Αναπτυξιακή Ξάνθης έχει τεθεί σε εκκαθάριση με απόφαση των μετόχων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων της δίνει ένα …μποναμά ύψους 2.900.000 ευρώ. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (1945/τ. Β’/15.06.2012) φέρει την υπογραφή του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια και αφορά κονδύλια, ύψους 13,4 ευρώ, που κατανέμονται σε 17 αναπτυξιακές εταιρείες -μέσω προγράμματος Leader- για πληρωμές «ώριμων» έργων, δηλαδή επενδύσεων που ήδη έχουν εγκριθεί και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Η σχετική απόφαση, με θέμα: «Κατανομή Πιστώσεων Δημόσιας Δαπάνης στo πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 (ΠΑΑ)». Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, το σύνολο του Leader έχει ενεργοποιηθεί με προκηρύξεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά έχουν γίνει πληρωμές σε πολύ μικρό ποσοστό.  
Άγνοια των μετόχων για το ανέλπιστο καλό νέο…
Η είδηση που δημοσιοποιήθηκε στο site της αυτοδιοίκησης (www.aftodioikisi.gr)
εξέπληξε του πάντες. Το «Ε» διερεύνησε το θέμα και από πλευράς των μετόχων και υπηρεσιακών παραγόντων όμως ουδείς γνώριζε το παραμικρό και μάλιστα τους παραξένευσε το γεγονός ότι εγκρίθηκε το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των 17 Αναπτυξιακών (βλ. πίνακα) τη στιγμή που η Αναπτυξιακή Ξάνθης δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση στο Leader και η παλαιότερη που υπέβαλε η διοίκηση Λύρατζη δεν ξεμπέρδεψε ακόμη από τα δικαστήρια. Συγκεκριμένα όπως μας υπενθύμισε  ο κ. Λύρατζης η πρόταση υποβλήθηκε το 2009 και στη συνέχεια η Αναπτυξιακή Εύβοιας έκανε ένσταση εναντίον της Αναπτυξιακής Ξάνθης στην οποία και δικαιώθηκε. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Ξάνθης κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα. Ακολούθησε δικάσιμος (Νοέμβριο 2011) της Αναπτυξιακής εναντίον της ένστασης για την οποία εκκρεμεί η απόφαση. Κατά συνέπεια παραμένει ερωτηματικό πως εκδίδεται ένα τέτοιο ποσό για την Αναπτυξιακή Ξάνθης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι ανενεργή τουλάχιστον 1 χρόνο τώρα.

Μήπως έγινε λάθος;
Κατά τη διερεύνησή μας αρχικά εξετάσαμε το ενδεχόμενο η έγκριση του ποσού να αφορά την νεοσύστατη ΕΠΑ – ΟΤΑ, το διάδοχο σχήμα της Αναπτυξιακής, όμως αυτό δεν στέκει καθώς στο ΦΕΚ αναφέρεται ως «Αναπτυξιακή Ξάνθης Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» και εταιρεία μ’ αυτή την ονομασία είναι μόνο η γνωστή μας Αναπτυξιακή. Επίσης ένα άλλο θέμα που γεννά ερωτηματικά, ότι μπορεί και να πρόκειται για λάθος είναι ότι στο ΦΕΚ ο κωδικός της Αναπτυξιακής Ξάνθης δεν έχει αύξοντα αριθμό σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 17 αναπτυξιακές ανά την Ελλάδα για τις οποίες επίσης εγκρίθηκαν μικρότερα ποσά

Αν θέλουν μπορούν να την ξαναστήσουν…
Αν λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι και δεν πρόκειται για λάθος τότε ανοίγονται νέες προοπτικές για την Αναπτυξιακή Ξάνθης, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη απρόσμενα θετική. Είναι …πολλά τα λεφτά για να την αφήσουν να κλείσει και μπορούν να την ξαναστήσουν αν υπάρχει βέβαια βούληση. Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συνέλθουν σε γενική συνέλευση οι μέτοχοι, να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, να τακτοποιήσουν τα χρέη και στη συνέχεια να ορίσουν διοίκηση ώστε να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μπορέσουν να εισπράξουν το ποσό.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την Αναπτυξιακή Ξάνθης!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …