Σχόλια 26/06/2012

0
thalatta-empros

Γιατί θέλουν να κάνουν τα Πανεπιστήμια Πάρκινγκ άνεργων νέων;
Θωμάς Βουγιουκλής  

Θάλαττα, θάλαττα!  


Σάββατο και Κυριακή ήταν το διήμερο της θάλασσας. Ως άλλοι αρχαίοι Έλληνες, οι σύγχρονοι κατηφόρισαν προς τις παραλίες για να γλυτώσουν τον καύσωνα, φωνάζοντας «θάλαττα, θάλαττα!»
Δεν είναι υπερβολή καθόλου. Κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα. Η δε μικρή συννεφιά της Κυριακής το απόγευμα δεν αποθάρρυνε κανέναν.
Εξάλλου, η ζέστη στην πόλη και στα διαμερίσματα ήταν ανυπόφορη. Γι’ αυτό για άλλη μια φορά, ας αναφωνήσουμε με μια φωνή, θάλασσα, θάλασσα!…
«Ε»

Οι κωλοτούμπες  


Οι πολιτικές κωλοτούμπες, Αντώνη μου, είναι χαρακτηριστικό γνωστών σε όλους μας στο συνάφι ανθρώπων. Πολύ γνωστών μάλιστα.
Γι’ αυτό και μόνοι τους έχοντας τη μύγα, μυγιάστηκαν. Κι αυτό ισχύει Πανελλαδικά – κυρίως – στις μεγάλες εφημερίδες και τηλεοράσεις, όπως και τοπικά του γνωστού κωλοτούμπα που δεν χάνει ευκαιρία να τις κάνει στο άψε-σβήσε.
Όπως έκανε ήδη με νεοεκλεγέντα βουλευτή, διότι επιθυμεί θέση στο γραφείο του.
Γι’ αυτό Αντώνη μου, μην σκιάζεσαι. Οι κωλοτούμπες είναι γνωστοί στην Ιερουσαλήμ. Κι απορώ που ξαφνιάστηκες, κυρίως εσύ, αφού γνωρίζεις πολύ καλά τα τοπικά δρώμενα.
-Αυτά και να τον χαιρόμαστε…
«Ε»  

 

 
Έκανε το καθήκον της η Εθνική Ομάδα  


Ουδείς δικαιούται και βέβαια ουδείς δεν θα αναγνώριζε το γεγονός ότι η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Κατάφερε κι έφτασε στις οκτώ ομάδες. Εκεί, στα προημιτελικά, αντιμετώπισε την πολύ καλή Γερμανία και έχασε.
Η θέση όμως αυτή, στις οκτώ καλύτερες της Ευρώπης, είναι σημαντική και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή.
Μας έδωσαν ανάμεικτα συναισθήματα κι αυτό θα πρέπει να μην το ξεχνάμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι.
«Ε»  

 

 
Συγκέντρωση αντί αποκέντρωσης  


Από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ήταν να καταργήσει την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης (ΕΜΑ).
Η ΕΜΑ λοιπόν είχε αναλάβει το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων για τη Βόρεια Ελλάδα, για να ελέγχονται και διεκπεραιώνονται γρήγορα.
Ε, λοιπόν, οι γνωστοί μανδαρίνοι του υπουργείου Ανάπτυξης, μόλις ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, το πρώτο που έκαναν ήταν να προωθήσουν την κατάργηση της ΕΜΑ!
Κι αυτό, για έναν και μοναδικό λόγο: Για να παίρνουν αυτοί τις μίζες και να μοιράζονται τα ποσοστά που απαιτούν από τους νέους επενδυτές. Πρόσφατες ήταν εξάλλου οι σχετικές ειδήσεις για συλλήψεις υπαλλήλων του εν λόγω υπουργείου.
-Γι’ αυτό λοιπόν η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά. Γιατί κουμάντο κάνουν τα λαμόγια στα υπουργεία…
«Ε»  

 

 
Να μπει μια τάξη  


Δεν φτάνει που δεν πληρώνει την μία (1 ) συνδρομή της εφημερίδας η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και φυσικά αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τον κύριο Καραλίδη (όταν γειτονικοί νομοί πληρώνουν 4-5 συνδρομές), μας δουλεύουν κι από πάνω, στέλνοντας να δημοσιεύσουμε και πρόσκληση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Για το οποίο πρόγραμμα υπάρχει κονδύλι για θέματα προβολής στον Τύπο. Αλλά κάποιος πονηρός αντί να το δώσει στα ΜΜΕ το βάζει στην τσέπη του.
Γι’ αυτό και μόνον θα πρέπει οι συνάδελφοι ΝΑ ΜΗΝ παραστούν στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, αμυνόμενοι στην αυθαιρεσία.
Και τα χρήματα που μας ανήκουν δεν δίνουν και θέλουν να εμφανίσουν ότι δήθεν έκαναν κάποια ενέργεια προβολής…
Μήπως θα πρέπει να καταγγελθεί όλη αυτή η υπόθεση στο αρμόδιο τμήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
Διότι η όλη υπόθεση δεν μυρίζει ευχάριστα και καιρός είναι να μπει μια τάξη…
«Ε»    

 

       
Έβαλαν νερό στο κρασί τους…  


Προς εξομάλυνση βαίνουν οι σχέσεις των εργαζομένων με την εργοδοσία του Καζίνο Ξάνθης μετά τη θύελλα που προηγήθηκε. Την περασμένη Πέμπτη κάθισαν μαζί στο τραπέζι του διαλόγου και ως φαίνεται «κάπνισαν την πίπα της ειρήνης». Όπως μάθαμε η διοίκηση έβαλε νερό στο κρασί της  και μπήκαν σε διακανονισμό για τα φιλοδωρήματα που τους χρωστά με μηνιαίες δόσεις ως την αποπληρωμή τους. Επίσης γα τα δεδουλευμένα 4 μηνών συμφώνησαν να τους αποδίδεται κάθε εβδομάδα το 50% του μικρού κέρδους (-22% που παίρνει το δημόσιο και ο δήμος). Έτσι και  οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την πρόταση για 5,5 ώρες εργασία, ενώ η εργοδοσία δεσμεύτηκε να επαναλειτουργήσει τα επιτραπέζια παιχνίδια που είχε σαν αποτέλεσμα να μην δουλεύουν 34 εργαζόμενοι αλλά και να χάνει λεφτά η επιχείρηση.
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν αρκεί να μη βρεθεί και πάλι καμιά αφορμή και βγάλουν τα μαχαίρια…
Μ.Ξ.

 

   
Παραλιακά και άλλα τινά…


 Την τιμητική της έχει φέτος η παραλία Μυρωδάτου αφού λειτουργούν τέσσερα beach bar στη σειρά και κάθε Σαββατοκύριακο δεν πέφτει καρφίτσα. Το αδιαχώρητο λοιπόν και προχθές αφού αν δεν πήγαινε κάποιος από το πρωί ήταν αδύνατο να βρει ομπρέλα και ξαπλώστρα. Μια κατάσταση δηλαδή να …χάνει η μάνα το παιδί ( τρόπος του λέγειν γιατί η παραλία του Μυρωδάτου κατακλύζεται κυρίως από νεολαία). Κόσμος πολύς και στο Πόρτο Μόλος που επίσης είναι στέκι της νεολαίας. Τελείως διαφορετική η κατάσταση στον Αη Γιάννη που αν και είχε πολύ κόσμο θύμιζε παραλία της εποχής του ’70. Θάλασσα πεντακάθαρη μεν και παραλία καθαρή (ας είναι καλά ο δήμος) αλλά μόνο νερό μπορείς να πιεις και αυτό από μια βρύση. Έτσι όσοι την επιλέξουν πρέπει να εφοδιαστούν με τα πάντα από καφέ έως κεφτέδες…που λέει ο λόγος και έτσι γίνεται.  Ο λόγος βέβαια είναι ότι είναι «χωράφι» της Αρχαιολογίας που την έχει χαρακτηρίζει ά ζώνη και δεν αφήνει να καρφώσουν ούτε ξύλινη ομπρέλα καθώς από κάτω βρίσκεται το αρχαίο τείχος και φοβούνται ότι  θα γίνουν καταστροφές.
Έτσι μια πανέμορφη παραλία του νομού στερείται βασικών υποδομών και …βάλε πότε θα κάνουν ανασκαφές για το τείχος ώστε να αποκτήσει τουλάχιστον άλλου είδους αξιοποίηση. Στον επόμενο αιώνα και βλέπουμε…
Μ.Ξ.
   
Εξελίξεις  


Αποκαλύψεις αναμένονται από την αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, για κύκλωμα που πραγματοποιούσε ληστείες και διαρρήξεις τραπεζών, στην περιοχή από Θεσσαλονίκη έως Κομοτηνή. Πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί ιδιαιτέρως λόγω της πλούσιας δράσης που φαίνεται να προκύπτει για συγκεκριμένα άτομα, αλλά και για την κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική τους θέση.
Εκτεταμένες έρευνες συνεχίζοντα από την αστυνομία, ωστόσο σήμερα αναμένονται οι πρώτες επίσημες αποκαλύψεις.
Ε.Δ.  

 

«Όλα» για μας του Βορρά  


Τι σόι βαρύτητα είναι αυτή που δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, με την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης –που έγινε με τυμπανοκρουσίες και έγινε αποδεκτή με θερμό ενθουσιασμό, λόγω της συμβολικής, λέει, σημασίας- όταν καταργείται, σύμφωνα με τη δήλωση της Λ. Κατσέλη, η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, η υπηρεσία δηλαδή εκείνη που στόχο είχε να ενθαρρύνει την επενδυτική πρωτοβουλία στην περιοχή μας, παρακάμπτοντας τους τεχνοκράτες του κέντρου και προορίζοντας μία υπηρεσία της Β. Ελλάδας αποκλειστικά για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδύσεων; Μήπως, πάλι, νωρίς νωρίς, ξεκίνησε η λογική του: «αφού το έκανε το ΠΑΣΟΚ είναι κακό, αν το κάναμε εμείς θα ήταν καλό», «το ΠΑΣΟΚ δε νοιάστηκε αληθινά για τη Βόρεια Ελλάδα, εμείς θα το κάνουμε»…; Αν και τώρα δεν καταφέρουμε ως πολιτική σκηνή να επιδείξουμε μία αλλαγή ήθους και νοοτροπίας, τι μπορείς να περιμένεις; Εμείς πάντως, οι… Βόρειοι της Μακεδονίας και της Θράκης βαρεθήκαμε τα λόγια και τους συμβολισμούς, γιατί με αυτά παραμένουμε στην απομόνωση.
Ε.Δ.  

 

Καυτό κομφούζιο  


Το «έλα να δεις» έγινε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στις παραλίες του νομού, οπότε και σημειώθηκε η μεγαλύτερη «έξοδος» του φετινού καλοκαιρού. Χιλιάδες παραθεριστές από την πόλη και τα χωριά, καθώς και πολλοί Βούλγαροι, αν κρίνουμε από τις πινακίδες των αυτοκινήτων, πλημμύρισαν τις παραλίες, πολυσύχναστες και μη. Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, οι εκλογές τελείωσαν, το air condition θέλει κι αυτό ρεύμα για να λειτουργήσει, οπότε καμία κίνηση δεν ήταν ιδανικότερη από την εξόρμηση στην παραλία. Ούτε η συννεφιά της Κυριακής αποθάρρυνε τους λουόμενους κάθε ηλικίας που παρέμειναν στη θάλασσα μέχρι το σούρουπο.
Ε.Δ.    

 

Τέλος αγωνίας  


Τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανάμεσά τους και των 872 της Ξάνθης, μπήκε χθες καθώς στα λύκεια της χώρας αναρτήθηκαν οι πίνακες με τις βαθμολογίες τους σε όλα τα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν.
Συναισθήματα, χαράς, λύπης, ικανοποίησης, απογοήτευσης, ανάμικτα, μοιράστηκαν οι τελειόφοιτοι μαθητές των σχολείων, που ξεκινούν ήδη να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους (μέχρι τις 5 Ιουλίου), με στόχο τις ακαδημαϊκές σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερες προοπτικές για επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία.
Είναι βέβαιο ότι τώρα πια οι αποφάσεις δεν καθορίζονται μόνο από τις προτιμήσεις των μαθητών, όπως μερικά χρόνια πριν, αλλά βρίσκονται σε συνάρτηση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τις απαιτήσεις της αγοράς και την αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης.
Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…