Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 20 χρόνια ζωής συμπλήρωσε η σχολή χορού του δήμου Ξάνθης

20 χρόνια ζωής συμπλήρωσε η σχολή χορού του δήμου Ξάνθης

0
xoros1_06_2012-empros

Το γιόρτασε σε χορευτική παράσταση με τους 120 μαθητές της

Οι δασκάλες χορού Μαρίνα Στυλίδου και Κωνσταντίνα Κουρτέση προσπαθούν να μεταφέρουν στα παιδιά ότι ο χορός, πέρα από την γυμναστική, είναι έκφραση, αγωγή και ομαδικότητα
 
Με μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση, το Κέντρο Πολιτισμού, οι δασκάλες και οι μαθητές της σχολής χορού του δήμου Ξάνθης μαζί με γονείς και φίλους γιόρτασαν τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής για τη σχολή, που λειτουργεί από το 1992. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή των 120 μαθητών της, ηλικίας από 3 χρονών έως 17, που παρακολούθησαν τη σχολική χρονιά που πέρασε τα μαθήματα σε κλασικό χορό, σύγχρονο και hip hop. Παράσταση διοργανώνει η σχολή χορού κάθε δύο χρόνια, ωστόσο φέτος ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω της συμπλήρωσης των 20 ετών της σχολής.

Ενθουσιασμένοι μαθητές, επιτυχής παράσταση
Οι δασκάλες χορού Μαρίνα Στυλίδου και Κωνσταντίνα Κουρτέση, με πολυετή πείρα και διδασκαλία στη σχολή χορού του δήμου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διεξαγωγή της παράστασης και τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη που τους πρόσφεραν οι ιθύνοντες, αλλά και για τη συμπαράσταση που εισέπραξαν από τους γονείς των μαθητών. «Τα παιδιά το καταευχαριστήθηκαν και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε στο «Ε» η κ. Κουρτέση, που τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι μαθητές της σχολής για το χορό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που υπάρχει και η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σύγχρονου χορού και hip hop.
Παρόλα αυτά, η ίδια παρατηρεί την τάση μείωσης που επικρατεί λόγω της κρίσης στον αριθμό των μαθητών τον τελευταίο χρόνο, αλλά την αντιδιαστέλλει με τη σημασία που δίνουν οι γονείς στην παρακολούθηση μαθημάτων χορού από τα παιδιά τους και τις προσπάθειες που καταβάλουν, ώστε να διατηρήσουν γι’ αυτά έστω μία εξωσχολική δραστηριότητα. «Οι γονείς ξέρουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, το βλέπουν», προσθέτει η κ. Κουρτέση, «μαθήτριες που είχαμε από μικρές, φέτος, εν μέσω εξετάσεων λυκείου, ερχόταν στις πρόβες γιατί ήθελαν να ξεσκάσουν. Οι μικρότερες τις βλέπουν, τις θαυμάζουν και θέλουν να τις μοιάσουν». Ακόμη, αναφέρει ότι πλέον στη σχολή φοιτούν και αγόρια που απολαμβάνουν ιδιαίτερα το hip hop και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι πλέον ο χορός δεν αποτελεί ταμπού, ούτε προορίζεται αυστηρά για τα κορίτσια. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο έκφρασης, εκτόνωσης και για τα αγόρια, αλλά και αλληλεπίδρασης.

Ο χορός είναι έκφραση και «σκεπάζει» ολόκληρη την καθημερινότητα
Για τις δασκάλες της σχολής το πιο σπουδαίο είναι να μεταγγίσουν στους μαθητές τη γνώση και την αίσθηση ότι ο χορός δεν είναι απλά γυμναστική και ευεξία. «Είναι για εμάς κάτι παραπάνω από αυτό. Καλλιεργεί το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. Είναι έκφραση, αγωγή, ήθος, πειθαρχία, ομαδικότητα. Ακόμη, για τα μικρότερα παιδιά που είναι μόλις 3-4 ετών και παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής, χωρίς να έχουν καν πάει νηπιαγωγείο ακόμη είναι και οδός κοινωνικοποίησης και εξοικείωσης με τους υπόλοιπους», επισημαίνει η κ. Κουρτέση, συμπληρώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι «να μεταφέρουμε την αγάπη μας για το χορό που δεν εξαντλείται στις ώρες της διδασκαλίας, αλλά είναι παρούσα σε όλη την καθημερινότητά μας».

Νέες εγγραφές από Σεπτέμβρη
Η σχολή χορού του δήμου Ξάνθης δέχεται κάθε χρόνο 130-150 παιδιά περίπου. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα κλασικού χορού, σύγχρονου, hip hop μουσικοκινητική αγωγή για τους μικρότερους χορευτές από 3,5 ετών. Η πολιτική των διδάκτρων του Κέντρου Πολιτισμού περιλαμβάνει οικονομικές τιμές και μια σειρά από διευκολύνσεις για πολύτεκνες οικογένειες, αδέρφια που φοιτούν μαζί στη σχολή κ.ά. Οι εγγραφές ξεκινούν για τα νέα τμήματα από το Σεπτέμβρη και τα μαθήματα από τον Οκτώβρη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…