Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακό 20-06-2012

Εργασιακό 20-06-2012

0

Θέμα 1ο

 


1 θέση στο Δήμο Μύκης
Θέσεις σε δήμους των νομών της περιφέρειας
4.703 θέσεις στην Καθαριότητα    

 

Το «πράσινο φως» στη σύναψη 4.703 συμβάσεων προσωπικού Kαθαριόητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (διάρκειας 8 μηνών) «άναψαν» την περασμένη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με κοινή τους απόφαση. Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης προκηρύξεων ξεχωριστά από κάθε δήμο, αφού η κατανομή των θέσεων ανά δήμο έχει ολοκληρωθεί με την υπουργική απόφαση και σύμφωνα με τα αιτήματα των κατά τόπους Οργανισμών Tοπικής Αυτοδιοίκησης.  
Θέσεις και ειδικότητες
Οι δήμοι με τις περισσότερες θέσεις είναι εκείνοι της Θεσσαλονίκη (400 θέσεις), της Λάρισας (150 θέσεις), της Κασσάνδρας Χαλκιδικής (140 θέσεις), της Κηφισιάς (102 θέσεις), της Ρόδου (95 θέσεις), του Πειραιά (90 θέσεις) και της Ν. Προποντίδας (80 θέσεις).
Οι θέσεις αφορούν κυρίως ειδικότητες Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, όπως: εργατών καθαριότητα, εργατών αποκομιδής, εργατών ύδρευσης, εργατών γενικών καθηκόντων, οδηγών απορριμματοφόρων, συνοδών απορριμματοφόρων, χειριστών σαρώθρων κ.ά.  
Δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να διαθέτουν ιδιαίτερα προσόντα (εκτός αν πρόκειται για οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων), όμως πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία επιλογή τους παίζουν κοινωνικά κριτήρια, όπως  η ανεργία, η πολυτεκνία, η εμπειρία, ο βαθμός τίτλου σπουδών, τα ανήλικα τέκνα κλπ. Το νέο προσωπικό θα απασχοληθεί σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των OTA α’ βαθμού, ενώ ο προϋπολογισμός των δήμων θα επιβαρυνθεί με 44.104.734 ευρώ, δαπάνη που θα καλυφθεί αποκλειστικά από ιδία έσοδα των δήμων.    

1 θέση στο Δήμο Μύκης


Προσλήψεις σε δήμους του νομού και στην περιφέρεια

Δήμοι Θέσεις
Αλεξανδρούπολης 10
Δράμας 10
Καβάλας 42
Κομοτηνής 30
Μύκης 1

     

Θέμα 2ο


1.906 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών  
To  Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος  εξέδωσε διαταγή πρόσληψης 1.906 συμβασιούχων πυροσβεστών. Σύμφωνα με τη διαταγή, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πρέπει να καλέσουν τους Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης οι οποίοι δεν προσλήφθηκαν στις 3.400 θέσεις Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και να προβούν στις διαδικασίες επαναπρόσληψης τους για την αντιπυρική περίοδο έτους 2012.
Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν θα πρέπει να  προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα ή βεβαίωση από Κρατικό Νοσοκομείο και όπου αυτό δεν λειτουργεί, βεβαίωση Κέντρου Υγείας που θα πιστοποιεί την καλή κατάσταση της υγείας τους μέχρι 20-06-2012.
Η διάρκεια απασχόλησης των προσλαμβανομένων ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες και δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2012, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.12/οικ. 13703/15-06-2012 Απόφαση Π.Υ.Σ..      

 

 
Θέμα 3ο


7.130 θέσεις μαθητείας στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
Αιτήσεις και κριτήρια επιλογής για 30 ειδικότητες
190 θέσεις στην Ξάνθη

Ξεκίνησε χθες, 18 Ιουνίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για 7.130 θέσεις μαθητείας στις  Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2012-2013.Η φοίτηση στις 51 ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας , απευθύνεται κυρίως σε νέες και νέους, ηλικίας μέχρι 23 ετών, οι οποίοι προάγονται στη Β’ τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων και συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο και την πρακτική του άσκηση σε χώρους εργασίας.
Οι σπουδές στις ΕΠΑΣ έχουν διάρκεια δύο χρόνια (4 εξάμηνα) και παρέχονται εντελώς δωρεάν.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στην Α’ τάξη των ΕΠΑΣ του επερχόμενου σχολικού έτους, πρέπει να κατέχουν ενδεικτικό τουλάχιστον Α’ τάξης λυκείου γενικού ή επαγγελματικού, ή Α’ τάξης TEE, ή Α’ τάξης εσπερινών γενικών λυκείων ή TEA ή ενιαίων λυκείων, ή να είναι κάτοχοι πτυχίου TEE ή ΕΠΑΣ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας. Eπίσης, πρέπει να έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 1989 έως 1996.  
Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις στα κατά τόπους ΕΠΑΣ, συνοδευόμενες από τους τίτλους σπουδών τους (σε πρωτότυπη μορφή ή επικυρωμένα αντίγραφα), στους οποίους πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτου ο γενικός βαθμός τους. Επιπλέον, πρέπει να προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό γέννησης δήμου ή κοινότητας, είτε φωτοαντίγραφο ταυτότητας, ενώ προαιρετική είναι η υποβολή επίσημων εγγράφων ή επικυρωμένων αντιγράφων που να αποδεικνύουν την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση του υποψήφιου.
Τα κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια κατά την αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας των υποψηφίων θα παίξουν σημαντικό ρόλο, προσφέροντας επιπλέον μοριοδότηση στην επιλογή των εισακτέων, σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων ανά τμήμα και ειδικότητα. Τα ονόματα των εισαγόμενων και των επιλαχόντων θα ανακοινωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου, και για περισσότερες πληροφορία το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, καθώς και στο τηλέφωνο: 210 9989711 (κα Ελισάβετ Δημοπούλου).  

Τι προσφέρουν

 

 


Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ έχουν τη δυνατότητα: α) Άμεσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας με την απόκτηση πτυχίου επιπέδου III, β) Eγγραφής στη Β’ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου και γ) Εγγραφής στο Γ’ εξάμηνο των ΙΕΚ, αντίστοιχης ειδικότητας.  
 

 

Πίνακας Εισακτέων ΕΠΑΣ (Περιφέρεια ΑΜΘ)


 

ΕΠΑΣ Επικοινωνία Αριθμός Εισακτέων
     
Καβάλας 2510 228834 185
Σερρών 23210 90720 125
Δράμας 25210 81131 140
Κομοτηνής 25310 24918 120
Αλεξανδρούπολης 25510 23709 120
Ορεστιάδας 25520 22307 80
Ξάνθης 25410 62833 190

 

Θέμα 4ο

 


3.000 θέσεις για νομικούς στην Αγγλία
Ζήτηση από το βρετανικό Co¬operative Group    

 

Τη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων στα τμήματα νομικών υπηρεσιών του στην Αγγλία ανακοίνωσε ο οργανισμό Co-operative Group, ο μεγαλύτερος καταναλωτικός συνεταιρισμός (consumer cooperative) στον κόσμο, με ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εκτείνεται μεταξύ άλλων στους τομείς των τροφίμων, της υγείας, των ταξιδιών, των χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
Αυτήν τη στιγμή, οι νομικές υπηρεσίες (legal services) του Co-operative Group απασχολούν όχι περισσότερους από 500 υπαλλήλους, ωστόσο, σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, τα προσεχή πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις νομικών συμβούλων και δικηγόρων, καθιστώντας το τμήμα νομικών υπηρεσιών της το μεγαλύτερο στη Μεγάλη Βρετανία.
Ασκούμενοι
Η Co-operative Group έχει προχωρήσει σε πολλές προσλήψεις τα τελευταία πέντε χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Μάλιστα, έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2014 θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας αποκλειστικά για ασκούμενους σε όλες τις επιχειρήσεις της, ενώ για το τρέχον έτος θα προσλάβει συνολικά 800 μαθητευόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Co-operative Group ανήκει στα επτά εκατ. μέλη της (και όχι σε ιδιώτες μετόχους), λειτουργεί περισσότερα από 5.000 εμπορικά καταστήματα λιανικών πωλήσεων σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία (έδρα της είναι το Μάντσεστερ) και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 13,7 δισ. Στερλίνες (16,9 δισ. ευρώ).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις του συνεταιρισμού, καθώς και για τις νέες θέσεις που προκηρύσσει, στην ιστοσελίδα: http://www. co-operative.coop    
Νέοι νομικοί θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ως σύμβουλοι και δικηγόροι στον μεγαλύτερο καταναλωτικό συνεταιρισμό στην Αγγλία την επόμενη πενταετία.          
 

110 άνεργοι Πομάκοι και Ρομά


Εκατόν δέκα άνεργοι Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι (Πομάκοι) που κατοικούν στους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου θα στηρίξουν έξι φορείς του Νομού Έβρου. Οι επιλεγέντες θα ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, με έμφαση στην καινοτόμα μικροεπιχειρηματικότητα στους τομείς του  τουρισμού, της μεταποίησης και της εμπορίας ή επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.  
► ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Α.Σ. «ΕΒΡΗΚΑ»
Προβατώνας Σουφλίου, 68003 Έβρου Υπεύθυνος: κ. Ευάγγελος Πουλιλιός Τηλ.: 25540-20090, 25540-20092 Fax: 25540-41800 E-mail: dimossin@hol.gr      

 

Θα μετρά η επιδοτούμενη ανεργία


Μειωμένη σύνταξη

Ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας θα συνυπολογίζεται και για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, κύριας και επικουρικής, Την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση «επέβαλε» στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ύστερα από συμφωνία της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη δεδομένης της μη ύπαρξης αντίθετης διάταξης. Το θέμα προέκυψε όταν ασφαλισμένη διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη για την άρνηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να προσμετρήσει το χρόνο επιδοτούμενης, από τον ΟΑΕΔ, ανεργίας, για τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση μειωμένης σύνταξης (δηλ. της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία πενταετία). Με βάση την τελική απόφαση, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας προσμετράται τόσο στο συνολικό χρόνο ασφάλισης όσο και στο χρόνο των 100 ημερών εργασίας ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία για την απονομή είτε πλήρους είτε μειωμένης σύνταξης.  

 

     
Θέμα 5ο


 «Φρένο» στις ποσοστώσεις για προσλήψεις γυναικών
Αντισυνταγματικός ο ν. 3013/02 που είχε θεσπίσει ποσόστωση 15% για τις γυναίκες υποψήφιες να προσληφθούν στη Δημοτική Αστυνομία    

 

Συνταγματικό «φρένο» στις ποσοστώσεις σε βάρος των γυναικών που περιορίζουν την επαγγελματική πρόσβαση και εξέλιξή τους βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για ακόμα μια φορά, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του αρχικού νομοθετικού πλαισίου για την είσοδο στη Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο είναι αντισυνταγματικός ο ν. 3013/02 που είχε θεσπίσει αρχικά ποσόστωση 15% για τις γυναίκες υποψήφιες να προσληφθούν στη Δημοτική Αστυνομία. Πέντε χρόνια αργότερα, η σχετική νομοθεσία τροποποιήθηκε, ενώ είχαν όμως, ήδη ανοίξει πολλές δίκες από υποψήφιους διαγωνισμών που είτε διαμαρτύρονταν κατά της ποσόστωσης είτε ζητούσαν την αυστηρή εφαρμογή της.
Το Γ΄ τμήμα ΣτΕ έκρινε ότι η ποσόστωση 15% του ν. 3013/02, θεσπίζει παρέκκλιση από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας των δύο φύλων κατά την πρόσβασή τους στα διάφορα επαγγέλματα και γι’ αυτό πρέπει να θεωρηθεί άκυρη και ανίσχυρη. Λόγω δε της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι η ποσόστωση αυτή δεν είχε λάβει υπόψη της συγκεκριμένα και πρόσφορα κριτήρια, υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα για την εκτέλεση των καθηκόντων του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και συνεπώς δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η ποσόστωση σε βάρος των γυναικών.  
Διακρίσεις
Κατά το ΣτΕ δεν μπορούσαν να υπάρξουν διακρίσεις ούτε να απαιτηθούν ειδικά προσόντα (φυσικά, σωματικά) για τις αρμοδιότητες που προβλέπονταν για τη Δημοτική Αστυνομία από το 2002 (Π.Δ. 23/02) σχετικά με την κυκλοφορία – στάθμευση των οχημάτων, την καθαριότητα, οικοδόμηση, ηχορύπανση, προστασία του περιβάλλοντος, τη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφησης, εμποροπανηγύρων, μικροπωλητών, κυλικείων, επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τη φύλαξη δημοτικών εγκαταστάσεων, δημοτικής περιουσίας κ.λπ.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε προσφύγει στα δικαστήρια στις αρχές του 2006 άνδρας υποψήφιος για θέση της Δημοτικής Αστυνομίας σε περιοχή της Β. Ελλάδας, διαμαρτυρόμενος επειδή ο δήμαρχος δεν τήρησε απαρέγκλιτα την ποσόστωση 15%, με συνέπεια την πρόσληψη γυναίκας υποψήφιας, αφού το τελικός πίνακας κατάταξης έγινε με φθίνουσα σειρά μορίων των υποψηφίων. Το ΣτΕ έκρινε (407/12) ότι η ποσόστωση ήταν αντισυνταγματική και η πρόσληψη της υποψήφιας ήταν νόμιμη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…