Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέρμα τα φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ

Τέρμα τα φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ

0
farmakeio_5-web

Με κοινή απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων Ξάνθης- Ροδόπης- Έβρου

Καταγγέλλουν την προχειρότητα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ και το μέγεθος των ανεξόφλητων οφειλών που επιβάρυνε οικονομικά τους φαρμακοποιούς

Την απόφασή τους να συμμετέχουν με κοινή δράση στην πανελλαδική κινητοποίηση για «μπλόκο» στην αγορά φαρμάκων με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ γνωστοποίησαν οι τρεις φαρμακευτικοί σύλλογοι της Ξάνθης, οι οποίοι συνεδρίασαν την Τετάρτη και αποφάσισαν αφενός την επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να εξοφληθούν οι εκπρόθεσμες οφειλές για το 2012 καθώς και τα οφειλόμενα του 2011, καθώς και την απαίτηση έγγραφης δέσμευσης ότι και οι πληρωμές των επομένων μηνών θα καταβληθούν κανονικά.
Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν την προχειρότητα στον σύστημα του ΕΟΠΥΥ που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, ενώ τονίζουν τη δεινή οικονομική θέση που οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί έχουν περιέλθει λόγω των συσσωρευμένων ανεξόφλητων οφειλών.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε καθορίσει ως ημερομηνία εξόφλησης τη 15η κάθε μήνα, η ημερομηνία που παρήλθε άπρακτη και το Μάιο, ενώ σχετικά με τις οφειλές του 2011 οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αναφέρονται στα χρέη των ταμείων που συνενώθηκαν στον ενιαίο φορέα υγείας.

ΣΦ Θράκης: «Το αυτονόητο ‘κοινωνικό αγαθό’ του φαρμάκου έγινε ‘προνόμιο’»
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Ξάνθης στην κοινή ανακοίνωσή του εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και αναφέρουν αναλυτικά: «ο ελλειμματικός από δημιουργίας του και πρόχειρα σχεδιασμένος ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε ταχύτερα του αναμενομένου συμπαρασύροντας μαζί του τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι, ακολουθώντας τυφλά τις επιταγές του μνημονίου, δημιούργησαν ένα έκτρωμα καταδικασμένο να πεθάνει έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.
Σήμερα 12.000 φαρμακεία είναι προ των πυλών του Τειρεσία και των κατασχέσεων από τις τράπεζες. Σήμερα 30.000 οικογένειες φαρμακοποιών και βοηθών κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Σήμερα 9.500.000 εκατομμύρια ασφαλισμένοι καταδικάζονται να μείνουν εκτός της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, διότι κανείς πια δεν πληρώνει τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί, στεκούμενοι όλο αυτό το διάστημα με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στο φίλο, στο γείτονα, στο συνάνθρωπο εξήντλησαν κάθε δυνατότητα χορηγώντας
φάρμακα που πλήρωναν χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ.
Είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα. Η αθέτηση των ημερομηνιών πληρωμής του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ποσά που οφείλονται στα φαρμακεία από το 2011 – και τα οποία κατά παράβαση κάθε νομιμότητας δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη – δε δίνουν κανένα περιθώριο παροχής νέων πιστώσεων, ενώ οδηγούν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών σε οριστικό κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εφοδιασμό της αγοράς με το απαραίτητο φάρμακο.
Το αυτονόητο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο «κοινωνικό αγαθό», που λέγεται φάρμακο, απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία, γίνεται πια «προνόμιο» των λίγων, όσων έχουν να πληρώσουν. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, να παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την επιβίωση μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα».

Σε κοινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η κινητοποίηση
Τα ΔΣ των ΦΣ Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, σε κοινή συνεδρίαση την Τετάρτη 16/5, αποφάσισαν:
• Την επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να εξοφληθούν οι εκπρόθεσμες οφειλές για το 2012 καθώς και τα οφειλόμενα του 2011.
• Την έγγραφη δέσμευση ότι και οι πληρωμές των επομένων μηνών θα καταβληθούν κανονικά
Παράλληλες ενέργειες:
• Διεξαγωγή τοπικών Γενικών Συνελεύσεων για ενημέρωση των μελών και λήψη αποφάσεων
• Ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, Ενώσεις Συνταξιούχων) για τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ψυχραιμία, το «κλειδί» στις συναντήσεις με τα φίδια

Δασάρχης Ξάνθης, Π. Μουχταρίδης: «Να μην κάνουμε απότομες κινήσεις και το τρομάξουμε. Το τ…