Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Skoda Ξάνθη: Στο… επίκεντρο ο Δημόκριτος

Skoda Ξάνθη: Στο… επίκεντρο ο Δημόκριτος

0
new_shma

Παρουσιάστηκε χθες το νέο έμβλημα της ομάδας

Η ιστορία του σήματος και οι τροποποιήσεις του από το 1967 έως σήμερα              

Οι αναγνώστες του «Ε» έχουν καθημερινή – οπτική – επαφή με το έμβλημα του Δημόκριτου, του μεγάλου Θρακιώτη φιλόσοφου από τα Άβδηρα (460 π.χ. – 370 π.χ.), καθώς στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπάρχει τυπωμένη η προτομή του, στα 35 χρόνια λειτουργίας της.
Η προτομή του «πατέρα» της ατομικής θεωρίας και τόσων άλλων έργων χρησιμοποιείται σε διάφορους ξανθιώτικους (κυρίως) και γενικότερα θρακιώτικους συλλόγους καθώς αδιαμφισβήτητα είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έζησε στην ευρύτερη περιοχή.  
Η παρουσία του Δημόκριτου στο… ποδόσφαιρο  
Στην πρόσφατη ιστορία, μία από τις «εμφανίσεις» του Δημόκριτου στην πόλη μας είχε… αθλητικό χαρακτήρα. Το 1967, μετά τη συνένωση των ομάδων Ορφέας (ιδρ. 1903) και Ασπίδα (ιδρ. 1922) προέκυψε ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης (Α.Ο.Ξ.).
Το πρώτο έμβλημα του Α.Ο.Ξ. είχε την προτομή του Δημόκριτου και από κάτω αναγραφόταν το τοπωνύμιο της Ξάνθης.
Στο πέρασμα των ετών ο Α.Ο.Ξ. άλλαξε, με μεγαλύτερη αλλαγή αυτή του 1991, όταν η ξανθιώτικη ομάδα πέρασε στα χέρια του Χρ. Πανόπουλου, ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. (αντιπροσωπεία της Skoda στην Ελλάδα) και από εκεί κι έπειτα δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, ή Α.Ο.Ξ., αλλά «γεννήθηκε» η Skoda Ξάνθη.
Από τις γενικότερες αλλαγές δεν έμεινε ανεπηρέαστο το έμβλημα της ομάδας. Μετά από μία μικρή τροποποίηση το 1985, όταν στο σήμα παρέμεινε ο Δημόκριτος, αλλά αφαιρέθηκε το τοπωνύμιο, ήρθε η αλλαγή του 1991 που συνδυάστηκε με τη ριζική μεταμόρφωση της ομάδας. Η Ξάνθη εξάλλου γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα (και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως) που αποκτούσε χορηγό μπροστά από το όνομα της κι έτσι το «Skoda Xanthi FC» μαζί με τη χρονολογία ίδρυσης (1967) προστέθηκαν σε ένα κύκλο γύρω από την προτομή του Δημόκριτου για να δημιουργηθεί το νέο σήμα στις φανέλες.  
«Παραγκωνίστηκε» από τη μπάλα  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα υπήρξαν πολλές αλλαγές (εκτός από τις αγωνιστικές) που αφορούσαν την εμφάνιση της Skoda Ξάνθη και συγκεκριμένα τις στολές της ομάδας οι οποίες άλλαζαν σχεδόν κάθε χρόνο με τα χρώματα της στολής να γίνονται πότε μωβ, πότε πράσινα, πότε μπλε, μέχρι και… γκρι. Η «πολυχρωμία» πάντως σταμάτησε πριν τρία χρόνια όταν η Ξάνθη επέστρεψε στις αρχικές της, ερυθρόλευκες εμφανίσεις.
Το παραπάνω χρονικό διάστημα υπήρξε άλλη μία αλλαγή στο έμβλημα, το 1996, όταν το σήμα έγινε για πρώτη φορά «διπλό» και στο πλευρό του Δημόκριτου προστέθηκε το κυκλικό σήμα της «Skoda Auto».
Η προηγούμενη και προτελευταία αλλαγή στο σήμα έγινε το 2001, με ένα σχέδιο το οποίο ήταν όμορφο οπτικά και αρκετά… μοντέρνο. Αυτό αποτελούνταν από μία μπάλα ποδοσφαίρου σε πρώτο φόντο, την ονομασία της ομάδας «ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ 1967» περιμετρικά αυτής και δύο μικρούς κύκλους με το λογότυπο της «Skoda» στον ένα και τον Δημόκριτο στον άλλο, με το μεγάλο Θρακιώτη φιλόσοφο όμως να έχει… «παραγκωνιστεί» από τη μπάλα.  
Επέστρεψε στη θέση του ο Αβδηρίτης φιλόσοφος  
Με τα χθεσινά «αποκαλυπτήρια» του νέου πλέον εμβλήματος, ο Δημόκριτος επέστρεψε στο κέντρο του σήματος, στο πλευρό του παρέμειναν σε δεύτερο «πλάνο» η μπάλα και το σήμα της Skoda, ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονται το λογότυπο «ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ» και το έτος ίδρυσης (1967).
Εκ πρώτης όψεως το νέο σήμα είναι αρκετά καλαίσθητο, με μία μικρή λέπτυνση στις γραμμές που έγιναν κόκκινες και απαλείφθηκε το μαύρο – πράσινο περίγραμμα του προηγούμενου, ενώ η επιστροφή του Δημόκριτου στο επίκεντρο λαμβάνεται ως θετικό μήνυμα, σε μία προσπάθεια που κάνει η ξανθιώτικη ΠΑΕ να αναδείξει τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και να προσελκύσει περισσότερους Ξανθιώτες φιλάθλους.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά βέβαια, αυτών που θεωρούν ότι το σήμα και οι εμφανίσεις μίας ομάδας δεν πρέπει να αλλάζουν. Ο ίδιος ο Δημόκριτος όμως είχε δώσει την απάντηση του σχετικά με αυτό πριν περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια: «Ο κόσμος είναι μία συνεχής αλλαγή», αναγράφεται στα αποφθέγματα του.
Τέλος να σημειώσουμε και μία μικρή λεπτομέρεια που παρατηρήσαμε στο νέο σήμα. Ενώ στις πέντε προηγούμενες «εμφανίσεις» του Δημόκριτου, η προτομή είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να κοιτάζει προς τα δεξιά (όπως βλέπουμε το σήμα), αυτή τη φορά είναι στραμμένη προς την αντίθετη πλευρά!      

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ’ Εθνική: Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της σημερινής εμβόλιμης 33ης αγωνιστικής

Με την πρωταθλήτρια ΑΟ Καβάλας παίζει το Άβατο – Με Πανθρακικό εκτός ο Πετεινός Με τις ανα…