Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νοσηλευτές: το κοινωνικό πρόσωπο της επιστήμης

Νοσηλευτές: το κοινωνικό πρόσωπο της επιστήμης

0
nosileytiki_05_2012-empros

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικής στο Νοσοκομείο

Με πλήθος κόσμου τιμήθηκε το έργο και η προσφορά τους. Ομιλία του Θωμά Εξάρχου για την ιστορία του Νοσοκομείου Ξάνθης

Σε εκδήλωση με πλήθος κόσμου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Ξάνθης εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικής, που καθιερώθηκε τη 12η Μαΐου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ομιλητές απέφυγαν τον όρο του «εορτασμού», λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, ο κλάδος της υγείας, αλλά και οι πολίτες που αναζητούν τις υπηρεσίες του. Στην εκδήλωση τιμήθηκε το έργο και η προσφορά των νοσηλευτών, αναδείχθηκε η κρισιμότητα της παροχής όχι μόνο των επιστημονικών τους γνώσεων αλλά και της ψυχολογικής στήριξης στους ασθενείς, ενώ υπογραμμίστηκε η διάθεση προσφοράς και η αποτελεσματικότητα των νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Ο φετινός εορτασμός ήταν αφιερωμένος στη θεματική «γεφυρώνοντας το χάσμα, από την τεκμηρίωση στην πράξη» και η νοσηλεύτρια Ντίνα Γεωργία ανέλυσε στην εισήγησή της το θέμα, ενώ στο τέλος ο ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου πραγματοποίησε ομιλία, όπου αναφέρθηκε στην ιστορία του Νοσοκομείου Ξάνθης, παραθέτοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο πρωτοσύγκελος Παντελεήμων, ο πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και του Γηροκομείου Γιάννης Παπαχρόνης, η κ. Γεωργία Ανδρέου με τον Ερυθρό Σταυρό, εκπρόσωποι εθελοντικών φορέων, γιατροί, νοσηλευτές και σπουδαστές της νοσηλευτικής σχολής Ξάνθης.

Νέοι αγώνες για να μην «πεθάνει» η ελπίδα
Αρχικά πραγματοποιήθηκε μία ενημερωτική εισήγηση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, όπου τονίστηκε η συμβολή και το έργο της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. «Στη θέληση και στη δύναμή της η νοσηλευτική γίνεται η επιστήμη με το κοινωνικό πρόσωπο», αναφέρθηκε εισαγωγικά.
Η διευθύντρια της νοσηλευτικής Γεωργία Μητράκου σημείωσε στο χαιρετισμό της: «η σημερινή μέρα τιμά τα έργα, τους αγώνες και την προσφορά των νοσηλευτών. Ωστόσο, σήμερα δε χαιρόμαστε όπως άλλες φορές. Η ημέρα αυτή είναι για μας μια ευκαιρία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αναπτερώσουμε  τις ελπίδες μας. Βρίσκομαι 35 χρόνια σε αυτή την υπηρεσία και είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο προβληματισμένη. Η άσχημη οικονομική συγκυρία μας απειλεί, αλλά εμείς έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι».
Τη συμβολή των νοσηλευτών στην ψυχολογική στήριξη των ασθενών επικεντρώθηκε στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος ζήτησε από τους νοσηλευτές να τελούν το καθήκον τους αφήνοντας πίσω τα δικά τους προβλήματα που είναι αυξημένα στην εποχή που ζούμε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να πεθάνει η ελπίδα. Απαιτείται αγώνας, προσπάθεια και προπάντων ενότητα», σημείωσε ο κ. Παντελεήμων.
«Επιτελείται σπουδαίο κοινωνικό έργο το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά και βιώνουμε κάθε φορά που ασθενούμε», επεσήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Θανάσης Μπαμπαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλή βαθμολογία που κατέκτησε το Νοσοκομείο της Ξάνθης το δεύτερο εξάμηνο του 2011 με βάση ερωτηματολόγιο του Υπουργείου Υγείας που απαντήθηκε από νοσηλευόμενους και επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων. Με αφορμή το γεγονός ότι μόλις μία ημέρα πριν ο ίδιος συμπλήρωνε το δεύτερο χρόνο παραμονής του στην θέση του διοικητή του Νοσοκομείου έκανε συνοπτικά έναν απολογισμό των περικοπών στις οποίες προέβη η διοίκηση του Νοσοκομείου κατ’ εντολή του υπουργείου και των επενδύσεων στις οποίες προέβη.
«Τη σημερινή μέρα να την εκλάβετε ως ημέρα προβληματισμού και απολογισμού. Εγώ έχω την πεποίθηση ότι συνεχώς αυξάνεται η προσφορά σας, κρίνοντας από όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στο νοσοκομείο», ανέφερε με τη σειρά του και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Ανέστης Χιώτης. 

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…