Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Μια φωνή – Μια πρόταση για ώτα ακουόντων

Μια φωνή – Μια πρόταση για ώτα ακουόντων

0
monopati_nestos-empros

Είναι διαπιστωμένο πλέον  πως όλο και περισσότερο, ο φυσικός ή εναλλακτικός τουρισμός αυξάνει  το μερίδιό του στον εν γένει τουρισμό. Είναι εύλογο τούτο καθώς και αναμενόμενο. Ο εγκλωβισμένος “στ’ αγαθά” τού τεχνικού πολιτισμού άνθρωπος αναζητά διεξόδους διαφυγής. Στην απλότητα. Στην φυσικότητα. Στο πρωτόγνωρο. Στο πρωτόγονο. Στο αδιατάραχτο. Έτσι, επιζητά την φυγή προς την φύση. Για ν’ αφουγκρασθεί την καθησυχαστική σιωπή της, ν’ απολαύσει τους ανακουφιστικούς της οπτικούς πόρους, να αναπνεύσει ελεύθερα, ελευθερία, να δεχθεί μηνύματα αισιοδοξίας, ν’ αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό του. Να αντλήσει δηλ. ζωή, για την ζωή του.
Ένας τέτοιος, εγγυημένος, προορισμός για τον τουρίστα – για τον επιζητώντα την διαφυγή – είναι (πιστέψτε με) αδιαμφισβήτητα το Νομαρχιακό Διαμέρισμα της Ξάνθης. Γιατί; Γιατί, χιλιόμετρα τα ποτάμια, χιλιόμετρα οι ακτές της καθάριας θάλασσας, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα οι λίμνες, οι υγρότοποι, τα δάση. Πολυποίκιλα και άφθονα τα φυσικά τοπία εξαιρετικού κάλλους. Πλούσια, άφθονη και πολύμορφη παρουσία άγριων πουλιών και ζώων. Εντιπωσιακή βιοποικιλότητα. Μοναδικότητα δασικών ειδών στον Ελλαδικό χώρο. Κοντά σ’ αυτά, η φυσικότητα των μοναστηριών, η ηρεμιστική ακτινοβολία της διατηρητέας πόλης, οι αφυπνιστικές γιορτές της, … οι διεγερτικές καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Η Ξάνθη στερείται ενός σχετικού με τα χαρίσματά της αυτά επίσημου – ευρέως διαδεδομένου προσωνυμίου, ή, λογότυπου αν θέλετε. Μιας επωνυμίας τουτέστιν που θα εμπεριέχει και θα φανερώνει τον φυσικό της πλούτο, κράζοντας συγχρόνως περί αυτού. Σαν τέτοιο πρότεινα με ταπεινοσύνη προ ετών και υποστήριξα (μαζί μ’ εμένα και η έγκριτη τούτη Εφημερίδα) με σειρά εμπεριστατωμένων άρθρων μου (βλ. Εμπρός 19-10 και 4-11-2005, 21-12-2007, 17-4-2008) τον ελκυστικό, τον γοητευτικό, τον πρωτοείσακτο, τον ανέξοδο τίτλο, “ΞΑΝΘΗ Η ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ”.
Ο συγκεκριμένος τίτλος κρύβει, όπως έγραφα, δυναμική, εμπεριέχει μυστήριο, προκαλεί έλξη γνωριμίας, αναδύει φυσικό πλούτο, θεμελιώνει δικαιώματα (προσωνυμίου) της περιοχής, αποδίδει πραγματικότητα, οικοδομεί επιχειρήματα σε αξιώσεις από μελλοντικά προγράμματα περιβαλλοντικής υποστήριξης της Ε.Ε., προσδίδει προσωπικότητα, οντότητα, στον τόπο. Στην υπόψη πρόταση συνυπήρχε και η παρότρυνση προς την Νομαρχία να τοποθετηθούν στις εισόδους του Νομού Ξάνθης και πινακίδες  μ’ επιγραφή επ’ αυτών, το, “ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ”.
Η πρόταση περί του λογότυπου “ΞΑΝΘΗ Η ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ” ατύχησε. Δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε Νομάρχη Ξάνθης. Ωστόσο το “ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ” αναγράφηκε σε πινακίδες που υφίστανται στις εισόδους του Νομού. Πρόκειται περί λάθους; Πρόκειται περί κρυφής αποδοχής του λογότυπου; Δεν έχει σημασία. Σημασία όμως έχει ότι η περιοχή μας δεν έχει πάρει επισήμως τον λογότυπο και δεν έχει διαφημισθεί ούτε διαφημίζεται ως “ΞΑΝΘΗ Η ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ”. Να ευελπιστούμε τάχα ότι οι τωρινές Τοπικές Αρχές (Νομαρχιακό κ.λ.π. Συμβούλιο) θ’ αφουγκρασθούν – με την επαναφορά τούτη της πρότασης στο προσκήνιο – την αξία και την επένδυση αυτού του λογότυπου; Θα λάβουν δηλ. κάποια απόφαση ώστε επισήμως ν’ αποκαλείται και να διαλαλείται παντοιοτρόπως, από τους πάντες και σε κάθε ευκαιρία η ΞΑΝΘΗ ως η “ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ”;
Δεν θα τους ερεθίσει άραγε το απρόσμενο και πρωτόφαντο γεγονός ότι στις 21 Απριλίου 2012 τουρίστες (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι), από κρουαζιερόπλοιο παρακαλώ προερχόμενοι, επισκέφθηκαν ένα κομμάτι της ΓΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ και συγκεκριμένα τα Στενά Νέστου; (Εμπρός 25-4-2012).        Για τον γράφοντα η επίσκεψη τούτη υπήρξε απροσδόκητη έκπληξη, γιατί, ποιός θα το έλεγε , ποιός θα το υποψιαζόταν πως θα’ ρχονταν χρόνια, πως θα’ ρχονταν καιροί που τουρίστες και από κρουαζιερόπλοιο θα επισκέπτονταν τα Στενά του Νέστου, στην ανάδειξη των οποίων – με το μονοπάτι, τα στέγαστρα, παγκάκια, πηγές, δασοσκέπαστο δρόμο πρόσβασης του μονοπατιού κ.λ.π. – πρωτοστάτησε πριν 26 χρόνια, εν έτι 1986, σε χρόνους ανύποπτους, σε χρόνους τουριστικής αδράνειας, η ταπεινότητά μου, παρά τις απανωτές γκρίνιες του τότε, τί τα θέλετε αυτά;
Αν υπάρχουν λοιπόν ώτα ακουόντων και μυαλά ανοιχτά ας ενσκήψουν, ας απελευθερώσουν την θέλησή τους, στην ταπεινή μεν τούτη πρόταση, μεστή όμως προσδοκιών και ας επενδύσουν με αυτήν στον φυσικό ή εναλλακτικό τουρισμό. Σ’ ενάντια περίπτωση ας φροντίσουν τουλάχιστο ν’ απομακρυνθούν οι πινακίδες που διαλαλούν μεν, δεν το αποδέχονται δε οι τοπικοί Άρχοντες, το ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ.  

Ξάνθη 25-52-12
Ιωάννης Γκεβρέκης
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Επίτιμος Δασάρχης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Γκεβρέκης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…