Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με θέμα την Τέχνη στα Νέα Ελληνικά ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές

Με θέμα την Τέχνη στα Νέα Ελληνικά ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές

0
examss_01-empros

Ομαλά και χωρίς προβλήματα η διαδικασία στην Ξάνθη

Ολιγοήμερες μετακινήσεις για τα μαθήματα που συμπίπτουν με τις εκλογές    

Με ένα στοχαστικό κείμενο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ που αναφέρεται στην τέχνη ξεκίνησαν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χθες, με το μάθημα των νέων Ελληνικών. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης στις κοινωνίες, παρουσιάζοντάς το υπό μορφή ομιλίας σε ημερίδα του δήμου.
Φιλόλογοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων ανέφεραν ότι επρόκειτο για μία θεματική που οι μαθητές είχαν έρθει σε επαφή και στη Β’ και στη Γ τάξη του λυκείου, ενώ το θέμα προσφερόταν για να γράψουν και οι αδύνατοι, αλλά και οι δυνατοί μαθητές στο μέτρο των προσδοκιών τους. Διευκρινιστικές ερωτήσεις δεν χρειάστηκαν, ενώ η δομή των ερωτήσεων ήταν αυτή για την οποία οι τελειόφοιτοι είχαν προετοιμαστεί.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζουν αύριο 23 Μαΐου με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία γενικής παιδείας.  
Ομαλή η διαδικασία για τους 872 υποψήφιους της Ξάνθης
Στην Ξάνθη, η διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα για τους 872 υποψηφίους, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γιώργος Παπαδόπουλος. Τα τετράδια είχαν έρθει από νωρίς, ενώ και τα θέματα έφτασαν το πρωί της Δευτέρας χωρίς καθυστέρηση, γύρω στις 8.30 πμ στα 7 εξεταστικά κέντρα του νομού.  
Μικρές αλλαγές στις ημερομηνίες για τα μαθήματα που συμπίπτουν με τις εκλογές
Σχετικά με την πιθανότητα να διαταραχθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων λόγω των εκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα, αφού ο βασικός κορμό των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Να σημειωθεί ότι, τότε διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, οι επαναληπτικές και οι εξετάσεις των επαγγελματικών λυκείων.
Η υπουργός Παιδείας Αγγελική- Ευφροσύνη Κιάου, σχετικά με τα μαθήματα που συμπίπτουν με τις εκλογές, ανέφερε το πιθανότερο είναι ότι θα μετατεθούν λίγες ημέρες μετά, εκτός από το Ειδικό Μάθημα των Αγγλικών (16/6) που συγκεντρώνει τους περισσότερους υποψήφιους (κάπου 20.000), το οποίο «εξετάζουμε να το μεταφέρουμε την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα παραδώσουμε τα εξεταστικά κέντρα για τις εκλογές – έχει γίνει συνεννόηση. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και η βαθμολόγηση».
Αναμένεται να μετατεθούν επίσης οι εξετάσεις στην Αρμονία (18/6), οι επαναληπτικές εξετάσεις για υποψηφίους που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις Πανελλαδικές, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15/6 και τη Δευτέρα 18/6 και όσες προαγωγικές εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί τις ίδιες ημέρες.
Η μετακίνηση θα είναι ολιγοήμερη, έτσι ώστε όλα να έχουν τελειώσει τέλος Ιουνίου για να μην αυξηθεί το κόστος των εξετάσεων, αν εισέλθουμε στον Ιούλιο.
Εξάλλου, τα 36 σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα που θα χρησιμοποιηθούν ως βαθμολογικά κέντρα ζητήθηκε να μη δεσμευθούν για τις εκλογές, προκειμένου να μη σταματήσει η διαδικασία βαθμολόγησης, οπότε δεν αναμένεται καθυστέρηση σε μηχανογραφικά και βάσεις.
Μάλιστα τα βαθμολογικά κέντρα θα βρίσκονται για πρώτη φορά εφέτος σε διαρκή σύνδεση μέσω Διαδικτύου με το υπουργείο Παιδείας ώστε να ξεκινάει αμέσως η αναβαθμολόγηση των γραπτών όπου χρειάζεται και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για την έκδοση των αποτελεσμάτων.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…