Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέα ευκαιρία για το «ταλαίπωρο» παιδικό μουσείο

Νέα ευκαιρία για το «ταλαίπωρο» παιδικό μουσείο

0
dim.symboulio_28_05_2012-empros

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο τη νέα υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για το κτίριο Μουζαφέρ Μπέη με νέο όνομα

Νέα μέλη στην επιτροπή για την κυκλοφοριακή μελέτη Π. Πόλης. Συστήθηκε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Ξάνθης. Ανασυγκροτείται η αδρανής επιτροπή για τα τραπεζοκαθίσματα

Νέα ευκαιρία δίνεται στο «ταλαίπωρο» παιδικό μουσείο που προοριζόταν να στεγαστεί στο αναπαλαιωμένο Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη, αλλά εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται «σκαλωμένο» μεταξύ γραφειοκρατίας και αναζήτησης τρόπου χρηματοδότησής του. Το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ ΑΜΘ 2007-20013 με νέα ονομασία για το ίδιο έργο, ώστε να απαλειφθεί ο όρος «μουσείο» και να δημιουργηθεί ένα «παιδικό εργαστήρι πολιτισμού και τεχνολογίας», προϋπολογισμού 997.000 ευρώ.

Κριτική από τις αντιπολίτευση για την καθυστέρηση και τις ασάφειες
Όπως εξήγησε στο Σώμα ο Πέτρος Παυλίδης, από την υπηρεσία Προγραμματισμού το υπουργείο Πολιτισμού δε δεχόταν να το χαρακτηρίσει «μουσείο» πριν την ολοκλήρωση του, κι έτσι προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του έγιναν κάποιες αλλαγές στην υπάρχουσα μελέτη και επανυποβλήθηκε το έργο.
Κατά τη συζήτηση έντονες αντιρρήσεις πρόβαλαν ο Χρίστος Πούλιος και η Μπέτυ Πατσίδου από τους «Πολίτες για την Αλλαγή», οι οποίοι επέκριναν κυρίως τη μεγάλη καθυστέρηση στο έργο και ασάφειες όσον αφορά στην εισήγηση της πρότασης, ενώ ο Χρίστος Πούλιος ζήτησε την προσωπική δέσμευση του δημάρχου ότι δεν δρομολογείται η υλοποίηση με τέτοιο τρόπο που να φωτογραφίζει μελλοντικούς πλειοδότες- εταιρίες στη φάση του διαγωνισμού.
Η Μπέτυ Πατσίδου ζήτησε διευκρινίσεις για τους τρόπους που το μουσείο θα προσφέρει στα παιδιά, ενώ στο επιχείρημα ότι πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, χωρίς ανάλογη στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Ευρώπη, η ίδια σημείωσε: «δε θα κάνουμε πειράματα με τα παιδιά μας».
Στο ίδιος μήκος κύματος με την τοποθέτηση του επικεφαλής των ΠγτΑ ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Ανταμπούφη, ο οποίος σχολίασε ότι, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της μελέτης, φαίνεται ότι μόνο οι ίδιοι θα μπορούν να το υλοποιήσουν, ενώ άφησε και αιχμές για το «ναυάγιο» της συνεργασίας με τη ΦΕΞ που είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Η νέα υποβολή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με ΠγτΑ και Ανταμπούφη να ψηφίζουν λευκό και το Γιώργο Κολλάρο να καταψηφίζει επειδή «είναι πολλά τα λεφτά».

Ορίστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Μεταναστών
Ορίστηκαν κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Συμβουλίου Μεταναστών του δήμου Ξάνθης. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Θωμάς Ηλιάδης, Σοφία Καραγιαννίδου, Κώστας Γιαγτζόγλου, Νίκος Σπυριδόπουλος και από την αντιπολίτευση ο Σπύρος Μαζαράκης (με αναπληρωματικό μέλος της Μπέτυ Πατσίδου). Οι αναπληρωματικοί της συμπολίτευσης επελέγησαν επί τόπου (Φωτιάδης, Θεοδωρίδης, Κυριακίδης, Φανουράκης) και Ο Νίκος Ανταμπούφης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το νέο όργανο.
Επειδή δεν υπάρχει σύλλογος μεταναστών στην Ξάνθη, ορίστηκε ως μέλος Ο Ντράγκαν Νταμιάνοβιτς που είναι μετανάστης και διαμένει τα τελευταία 5 χρόνια στην Ξάνθη, ενώ ελλείψει και σχετικών φορέων το συμβούλιο αποφάσισε να δεχθεί ως μέλη το Δημήτρη Αβραμίδη και την Αναστασία Σπάρταλη, την οποία πρότεινε ο Γιώργος Κολλάρος, λόγω της εμπειρίας της στην υποδοχή μεταναστών στην Ολλανδία.

Απευθείας ανάθεση για την προμήθεια καυσίμων
Έντονες διαφωνίες συνόδευσαν τη συζήτηση για την απόφαση απευθείας ανάθεσης της προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών (190.000 ευρώ), επειδή παρήλθε άπρακτος ο διαγωνισμός. Ο Δημήτρης Μπένης εξήγησε ότι δεν δίνουν έκπτωση στα καύσιμα οι βενζινοπώλες και οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν για τα λιπαντικά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.
Ο Κρίτων Καλογερής πρότεινε να γίνεται νωρίτερα ο διαγωνισμός για να έχει το περιθώριο ο δήμος να προετοιμαστεί και να τον επαναπροκηρύξει.

Ο Αχμέτογλου προς υπεράσπιση των κτηνοτρόφων
Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που παίρνει το λόγο, ο Χουσεΐν Αχμέτογλου επικεφαλής της Δ.Π. «Ισότητα για το δήμο Ξάνθης» διαμαρτυρήθηκε για το ύψος των προστίμων που καλούνται να πληρώσουν κτηνοτρόφοι για αυθαίρετη βοσκή. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μπάμπης Δημαρχόπουλος διευκρίνισε ότι ο τύπος υπολογίζεται από το νόμο και ότι μετά την αναβολή που δόθηκε για τη γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία, τα μέλη του Δ.Σ. κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Σημείο διαφωνίας ήταν η διατύπωση του νόμου για το ύψος του προστίμου για δημότη και ετεροδημότη και τελικά ο βεβαιωτικός κατάλογος πληρωτέων δικαιωμάτων βοσκής συντάχθηκε με τον Δημήτρη Μπένη να αντιτείνει στους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης, πράγμα που δήλωσαν οι τελευταίοι ότι θα πράξουν.
Κατά ψήφισαν Αχμέτογλου και Μπεκτές, λευκό ο Γιώργος Κολλάρος.

Παραχώρηση χώρων σε Μητρόπολη και ΦΕΞ
Ένας μικρός χώρος πίσω από τον καπνικό σταθμό παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Ξάνθης για να εξυπηρετήσει την περισυλλογή ρούχων για άπορες οικογένειες και στη ΦΕΞ παραχωρήθηκε χώρος στην Καπναποθήκη «Π» δίπλα στην Φιλαρμονική για τις πρόβες του εργαστηρίου θεάτρου.

Δεν ικανοποίησε η… επίλυση των φορολογικών διαφορών
Δεκαπέντε συνολικά υποθέσεις που διευθέτησε η Συμβιβαστική Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών Δήμου Ξάνθης σε δύο πρακτικά ήρθαν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και αφορούσαν καταστήματα της πόλης για τα οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία. Διευκρινιστικές ερωτήσεις κατέθεσε ο Νίκος Ανταμπούφης για δύο υποθέσεις που έγινε δεκτή η προσφυγή του ιδιώτη, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλέκος Κυριακίδης ανέφερε ότι δε θυμάται λεπτομέρειες για κάθε υπόθεση και δεν απάντησε. Ο Κρίτων Καλογερής τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνταχθεί κατάλογος, ώστε να εντοπίζονται όσοι είναι υπότροποι. Λευκό ψήφισε ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης.

Μπροστά στο ΕΚΞ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
Τη νέα πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας δέχθηκε τελικά το δημοτικό συμβούλιο, μετά τη διένεξη που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το δημοτικό συμβούλιο δέχθηκε να σταθμεύει μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Νέα μέλη στην επιτροπή της κυκλοφοριακής μελέτης για την Π. Πόλη
Η αίτηση της ΟΕΒΕ για την προσχώρηση στην Επιτροπή παρακολούθησης για την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης Παλιάς Πόλης έγινε δεκτή από το ΔΣ, ενώ παράλληλα προστίθενται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και το σωματείο ΤΑΞΙ. Ο Δημήτρης Μπένης ψήφισε λευκό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια της ΟΕΒΕ να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για το κυκλοφοριακό πριν συνεργαστεί με τους υπόλοιπους φορείς για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού. Ο Νίκος Ανταμπούφης πρότεινε το θέμα να τεθεί σε διαβούλευση, αφού υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά ο Χρήστος Μούρκας το απέκλεισε επειδή σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή στοιχείων και όχι η επί της ουσίας συζήτηση. Ο Γιώργος Κολλάρος κατέθεσε την πρόταση να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων από τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, αλλά δε βρέθηκαν ευήκοα ώτα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…