Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με το «σταγονόμετρο» η αγορά φαρμάκων

Με το «σταγονόμετρο» η αγορά φαρμάκων

0
farmakeio_6-empros

Ελάχιστοι προμηθεύτηκαν τα φάρμακά τους μετά την αναστολή της πίστωσης των φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ

Δε τα βρήκαν με τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Και να καταβληθεί τμηματικά η οφειλή δε θα υποχωρήσουν, λένε οι φαρμακοποιοί.

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχουν βρεθεί την τελευταία εβδομάδα οι φαρμακοποιοί με την απόφασή τους να «κόψουν» τα «βερεσέ» στον ΕΟΠΥΥ, λόγω των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα από χθες να μη χορηγούνται φάρμακα στους ασθενείς, παρά μόνο με την καταβολή του συνολικού αντιτίμου.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση», αναφέρει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα, εξηγώντας ότι: «ασθενείς που είναι χρόνια πελάτες μας έρχονται και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που την πληρώνουν για να πάρουν φάρμακα κι αυτό με μεγάλη δυσκολία». Σημειώνει ωστόσο, ότι οι φαρμακοποιοί τους συμβουλεύουν να προμηθεύονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις άμεσα, ενώ εξαιτίας των προειδοποιήσεων αρκετοί ήταν αυτοί που πρόβλεψαν και αγόρασαν τα φάρμακά τους πριν την έναρξη της κινητοποίησης. «Όμως πάντα υπάρχουν τα τρέχοντα και καθημερινά περιστατικά κι εκεί είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία», συμπληρώνει η ίδια.

Επιφυλακτικοί στην πρόταση της κυβέρνησης οι φαρμακοποιοί
Το ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή πήραν μέρος υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού –δεν ήταν παρών αλλά παρενέβη τηλεφωνικά- οι υπουργοί εργασίας Α. Ρουπακιώτης, υγείας Χρ. Κίττας, Επικρατείας Α. Αργυρός, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών αλλά και οι Πρόεδροι των φαρμακείων σε Αθήνα και Πειραιά, χωρίς ωστόσο να βρεθεί χρυσή τομή. Από την πλευρά της κυβέρνησης προτάθηκε η τμηματική καταβολή σε 3 δόσεις για τις οφειλές ύψους 540 εκ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την πρόταση, η πρώτη δόση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, θα δοθεί αύριο στους φαρμακοποιούς ενώ οι δύο επόμενες έχουν δρομολογηθεί για τις 31 Μαΐου (115 εκατ. ευρώ) και 14 Ιουνίου (350 εκατ. ευρώ).
Η κ. Κάλφα μας μεταφέρει ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία παρά το καλό κλίμα που διαπιστώθηκε. Πάντως, εκτίμησε ότι ακόμη κι αν καταβληθεί η πρώτη δόση δε θα ανασταλεί η κινητοποίηση των φαρμακοποιών με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ή διασφάλιση ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. «Άλλωστε στις 15 Ιουνίου προστίθενται και οι οφειλές του Απριλίου», αναφέρει η ίδια συμπληρωματικά. Η αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ πάντως, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να δεσμευτεί το σχετικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …