Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κρύβουν «φοροπαγίδες» οι δηλώσεις

Κρύβουν «φοροπαγίδες» οι δηλώσεις

0

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης Φ. Παραστατίδης

Τι ισχύει με τις αποδείξεις και τα τεκμήρια. Εφιστάται η προσοχή για έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων

Πολλές «φοροπαγίδες» κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι αν δεν προσέξουν μερικά σημεία και δεν ενημερωθούν σωστά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετες «φοροκαμπάνες». Το «μπέρδεμα» ξεκινά από τις αποδείξεις που και φέτος είναι υποχρεωτικές για το 25% του εισοδήματος, χωρίς  όμως το bonus της έκπτωσης που ίσχυε πέρσι αλλά και από την μείωση του αφορολόγητου που φέτος έπεσε από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, καθώς επίσης και απ’ τα τεκμήρια διαβίωσης. Να σημειώσουμε ότι το εισόδημα μειώθηκε φέτος τόσο από την μείωση του αφορολόγητου όσο και από τις κρατήσεις και για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και πολλούς φορολογούμενους τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις αφού θα παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά παρότι έγινε η παρακράτηση φόρου και εισφοράς. Κι αυτό γιατί η παρακράτηση δεν έγινε από την αρχή με βάση το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Μπρος τον κίνδυνο να γίνουν λάθη και παραλείψεις που κοστίζουν ακριβά στους φορολογούμενους το υπ. Οικονομικών με εγκύκλιό του προειδοποιεί όσους υποβάλλουν τώρα δηλώσεις εισοδήματος, να δηλώσουν παραπάνω αποδείξεις εάν τους πιάνουν τα τεκμήρια γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο απ’ όσο αναλογεί στο εισόδημά τους αλλά και να μην τις παραλείψουν ούτε όσοι είχαν εισόδημα κάτω και από 5.000 ευρώ και οι οποίοι νόμιζαν πως μένουν «εξ ορισμού» αφορολόγητοι.

Προσοχή στις αποδείξεις
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης κ. Φίλιππος Παραστατίδης οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν αποδείξεις που αναλογούν στο 25% του εισοδήματος τους και όχι λιγότερες καθώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 10% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα: «Αν ένας φορολογούμενος δηλώσει 10.000 ευρώ εισόδημα και αντί για 2.500 ευρώ αποδείξεις προσκομίσει 1.000 θα επιβαρυνθεί με το 10% επί των 1.500 ευρώ που είναι η διαφορά». Επίσης τονίζει ότι: «οι φορολογούμενοι εγκαίρως πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους γιατί αν είναι εκπρόθεσμες δεν ισχύει το μέτρο των αποδείξεων και πέρα από το πρόστιμο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο». «Οι αποδείξεις δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Τα ισχύει με τα τεκμήρια
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστατίδη αν ένας φορολογούμενος έχει 6.000 ευρώ εισόδημα και επιπλέον τεκμήρια ( ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο) θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις όχι για το ποσό των 6.000 ευρώ αλλά για 10.000 ευρώ. Αυτό διευκρινίζεται και στην εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κλπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση». Για παράδειγμα, αν ένας έγγαμος έχει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.799 ευρώ και ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. τετραετίας τότε το συνολικό τεκμαρτό εισόδημά του ανέρχεται σε: 3.850 ευρώ για το διαμέρισμα + 6.400 ευρώ για το αυτοκίνητο + 5.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο = 15.250 ευρώ. Κατά συνέπεια αυτό θα είναι το φορολογητέο του ποσό.

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις απόλυσης
Η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 – 658 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά.
Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 – 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη. Αν αναγραφούν σε αυτούς τους κωδικούς, θα υπολογιστεί έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα αυτά.

15 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Την ιδιαίτερη προσοχή των φορολογουμένων εφιστά για μια ακόμη φορά ο κ. Παραστατίδης να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους καθώς η ημερομηνία λήγει στις 15 Ιουνίου και παρότι  αναμένεται  παράταση λόγω και των εκλογών υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αν αμελήσουν να είναι εκπρόθεσμη η δήλωσή τους με τις προαναφερθείσες κυρώσεις. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος ισχύει η υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και γι αυτό έχει αυξηθεί παρά την κρίση και η δουλειά στα φοροτεχνικά γραφεία. Όπως δε επισημαίνει ο κ. Παραστατίδης όλοι οι φοροτεχνικοί έχουν προσαρμόσει τις τιμές και δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν και την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …