Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σεισμός στη Βουλγαρία «κούνησε» την Ξάνθη

Σεισμός στη Βουλγαρία «κούνησε» την Ξάνθη

0
sismos_05_2012-empros

30 τραυματίες στην πόλη Πέρνικ, επίκεντρο του σεισμού των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε ξημερώματα της Τρίτης

Αναστάτωση υπήρξε και στην Ξάνθη. Κάποιοι βγήκαν στο δρόμο. Δεν συνδέεται ο σεισμός με κάποιο ρήγμα της Ελλάδας λένε οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 (ή 6) βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 03:00 τη Σόφια την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και την γύρω περιοχή ενώ ιδιαίτερα αισθητός έγινε σ’ όλη τη Β. Ελλάδα και βεβαίως στην Ξάνθη.  Όπως ανακοινώνουν τα βουλγάρικα ΜΜΕ, χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις 30  άτομα τραυματίστηκαν κυρίως στην περιοχή της επαρχίας Πέρνικ και της ομώνυμης πόλης που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού.

30 τραυματίες στην πόλη Πέρνικ
Στην πόλη Πέρνικ, που βρίσκεται  στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και απέχει 20 χιλιόμετρα από  τη βουλγαρική πρωτεύουσα,  έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.  Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.
Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν σήμερα σε όλη την επαρχία και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί άλλες 30 μικρότερου μεγέθους μετασεισμικές δονήσεις και πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την πόλη προς τα κοντινά χωριά για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών. «Επί ποδός πολέμου» τέθηκαν ωστόσο η κλινική της Σόφιας «Πιρογκόφ» αλλά και ιατρικά συνεργεία στην πρωτεύουσα, στο επίκεντρο Πέρνικ και σε άλλες κοντινές -και μη- περιοχές από το επίκεντρο του σεισμού. Οι Βούλγαροι γιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τα πολυάριθμα κρούσματα πανικού, τα συμπτώματα ταχυκαρδίας και νευρικούς κλονισμούς κατοίκων της Σόφιας. Αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι της ΒΝΡ από νοσηλευτικά κέντρα της Σόφιας.

«Κουνηθήκαμε» στη Ξάνθη
Πολλοί Ξανθιώτες πετάχτηκαν απ’ τα κρεβάτια τους στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και η περιοχή μας, δεν μας έχει συνηθίσει σε σεισμούς καθώς θεωρείται από τις περιοχές της χώρας με χαμηλή σεισμικότητα αν και έχει δώσει μεγάλους σεισμούς κατά το παρελθόν. Οι πιο ψύχραιμοι προφυλάχτηκαν κάτω από κουφώματα ή ξύλινα τραπέζια αφού το ταρακούνημα ήταν δυνατό και τα έπιπλα και τα φωτιστικά κουνιούνταν για 10 περίπου δευτερόλεπτα. Κάποιοι πιο …φοβιτσιάρηδες βγήκαν από τα σπίτια τους και κατέβηκαν στο δρόμο καθώς φοβήθηκαν ότι πρόκειται για προσεισμό μεγαλύτερου σεισμού. Αφού παρέμειναν λιγάκι και λόγω της ψύχρας αποτόλμησαν να ξαναμπούν στα …κρεβάτια τους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι
Μέχρι τις 5 το πρωί οι  σεισμολόγοι δεν είχαν καταλήξει σ’ ότι αφορά το μέγεθος της δόνησης. Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Μιλόσεφ είπε ότι ο πρώτος που προσέγγισε ένα άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες μέγεθος στη Βουλγαρία, τα 6 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος, όπως φαίνεται.Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS) υπολόγισε τον σεισμό στα 5,6 Ρίχτερ.  Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκτίμησε την έντασή του σε 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του σε απόσταση 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Ο σημερινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή της βουλγαρικής πρωτεύουσας από το 1917, όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του ΑΠΘ, ο σεισμός της Σόφιας δεν συνδέεται μ’ αυτόν που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Β. Ιταλία, αλλά ούτε με κάποιο ρήγμα της Ελλάδας.

Οι Βούλγαροι ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Κοζλοντούι
Δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι εξαιτίας του ισχυρού σεισμού. Στον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας «ο σεισμός μόλις που έγινε αντιληπτός», σύμφωνα με το διευθυντή του Κοζλοντούι Βαλεντίν Νικόλοφ. Σήμερα λειτουργεί κανονικά μόνο ο ένας (ο 6ος) από τους δύο αντιδραστήρες της μονάδας, ενώ ο άλλος (ο 5ος) είναι στην περίοδο της τακτικής ετήσιας τεχνικής συντήρησης και επισκευής του.
Ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει δονήσεις ισχύος μέχρι 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο κ. Νικόλοφ. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κοζλοντούι Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TV& πως ο έκτακτος έλεγχος από ειδικούς στις 4 τα ξημερώματα στις υδρολογικές και υδροτεχνικές εγκαταστάσεις στο Δούναβη, που εξασφαλίζουν την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν έδειξε τίποτα ανησυχητικό.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…