Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Έλληνες «κάντε υπομονή»!

Έλληνες «κάντε υπομονή»!

0
germanos_dim_05_2012-empros

Αυτό συστήνει ο Γερμανός υφ. Εργασίας κ. Φούχτελ στους ανέργους και εργαζόμενους

Επισκέφτηκε την Ξάνθη και συζήτησε με το δήμαρχο για θέματα παροχής τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού

«Κάντε υπομονή» συστήνει στους έλληνες ανέργους και εργαζόμενους ο υφ. Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ που επισκέφτηκε το δήμαρχο Ξάνθης την Τετάρτη 30 Μαϊου το μεσημέρι συνοδευόμενος από γερμανική αποστολή με δημάρχους και παράγοντες του υπουργείου. Η επίσκεψή του έγινε με αφορμή της συμμετοχής του και της γερμανικής αποστολής στο διήμερο φόρουμ με θέμα τις ειδικές μορφές τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης που είναι ένα δίκτυο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει σκοπό την μεταφορά και την άντληση τεχνογνωσίας, από τη Γερμανία καθώς και την υποστήριξη και την σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ο κ. Φούχτελ συνοδευόμενος από  τον Γερμανό Πρόξενο ειχε συνάντηση μια ώρα με το δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδη ο οποίος και τον ενημέρωσε για την ταυτότητα του νομού και  του δήμου της Ξάνθης, τις δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού, εστιάζοντας κυρίως στην υψηλή ανεργία. Επίσης τον ενημέρωσε για την αδελφοποίηση με τη Γερμανική πόλη Γκίφχορν που υφίσταται από το 1984 και αναζητήθηκαν από κοινού τρόποι ώστε να προωθηθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί η συνεργασία αυτή. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης στις 2 Ιουλίου θα επισκεφτεί την Ξάνθη ο νέος δήμαρχος της πόλης.

Οι Γερμανοί θέλουν να μας εξάγουν τεχνογνωσία και μας συστήνουν υπομονή…
Ο κ. Φούχτελ εξερχόμενος του γραφείου του δημάρχου αναφέρθηκε στους σκοπούς της επίσκεψής του ενώ απάντησε ως υπουργός Εργασίας της Γερμανίας σε ερώτηση που του έθεσε το «Ε» αναφορικά με την υψηλή ανεργία στη χώρα μας, τις μειώσεις μισθών και την απώλεια των εργασιακών δικαιωμάτων των ελλήνων εργαζομένων συστήνοντας «Υπομονή και ….κουράγιο»: «Κατανοώ ότι οι περικοπές και η ιδιαίτερη ανεργία που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση και έχει δυσκολέψει και έχει ρίξει σ’ αυτά τα δεινά τους έλληνες οικογενειάρχες. Βέβαια τέτοια φαινόμενα στη Γερμανία δεν είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ωστόσο στις αρχές του 2000 η Γερμανία μετρούσε 5 εκ. ανέργους έπρεπε να ληφθούν μέτρα έπρεπε να δοθεί και ο χρόνος για να δράσουν αυτά τα μέτρα και αυτό μόνο που μπορώ να συμβουλέψω τους έλληνες πολίτες είναι να δείξουν υπομονή για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες». Παράλληλα επεσήμανε ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας είναι οι καινοτόμες δράσεις και α’ αυτό μπορεί να συνεισφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ έστειλε το μήνυμα ότι  η Γερμανία είναι πλάι μας…: «. Πολύ σημαντικό είναι για την αντιμετώπιση της ανεργίας η προθυμία της καινοτομίας. Η προθυμία να γίνουν καινοτόμες κινήσεις στο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που υπάρχει, δυνατότητες για επενδύσεις και αυτές οι επαφές είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσει να διευρυνθεί ο ιστός και το δίκτυο αυτής της ανταλλαγής τεχνογνωσίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τεχνογνωσία και γιατί όχι να έρθουν και οι επενδύσεις. Εφόσον ζητηθεί από ελληνικής πλευράς από την τοπική αυτοδιοίκηση βοήθεια και υποστήριξη είμαστε έτοιμοι να την παρέχουμε και αυτό το μήνυμα δίνει η παρουσία μου σήμερα. Βρισκόμαστε  στο πλάι σας…».

Δήμαρχος: «Η τεχνογνωσία δεν λείπει από τους νέους μας αλλά η δουλειά…»
Ο δήμαρχος Ξάνθης σε δήλωσή του χαρακτήρισε επιτυχημένη την διημερίδα της Καβάλας σημειώνοντας ότι : ‘Ήταν επιτυχημένη η εκδήλωση διότι στόχευε στην ανάπτυξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού και για κάθε μορφή τουρισμού που μας ενδιαφέρει διότι περισσότερο στοχεύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά είχαμε εκτεταμένη συζήτηση που έχει αρμοδιότητα της Ελλάδας για το πώς μπορούμε ενεργήσουμε από κοινού ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη Συζητήσαμε το θέμα της ανεργίας και του τόνισα ότι για όλη αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο λαός που  πληρώνει αλλά οι κατά καιρούς κυβερνώντες τη χώρα μας. Υπογράμμισα δε ότι  πρέπει τώρα να μας συμπαρασταθεί η Γερμανία και η Ε.Ε. ώστε να βγούμε από την κρίση. Του είπα παράλληλα ότι αναγνωρίζω ότι πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας για  να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις μας».
Τέλος ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι αναφορικά με το θέμα της τεχνογνωσίας κατατέθηκε ως πρόταση από τον κ. Φούχτελ να δοθεί η δυνατότητα,  νέοι από εδώ να μπορούν να πάρουν τεχνογνωσία στην Γερμανία ώστε μετέπειτα που θα επιστρέψουν να βρουν δουλειά. Όμως ο κ. Δήμαρχος βρήκε την πρόταση μη ρεαλιστική σημειώνοντας ότι οι νέοι μας έχουν και γνώσεις και τεχνογνωσία αλλά αυτό που τους λείπει είναι δουλειές για να δουλέψουν…και ότι αυτό θα είχε ένα αποτέλεσμα υπήρχε μια  βοήθεια σ’ αυτούς τους νέους να μπορέσουν να στήσουν μια δουλειά…».
Να σημειώσουμε ότι η γερμανική αποστολή, ερχόμενη από το Παρανέστι Δράμας,  περιηγήθηκε στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης,  ενώ μετά την επίσκεψη του στο δήμαρχο Ξάνθης αναχώρησε για τα Άβδηρα όπου ξεναγήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό και στο Μουσείο και γεύτηκε τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα που πρόσφεραν οι γυναίκες του συλλόγου Αβδήρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …