Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πολύς λόγος για «οικονομικά και συμφέροντα»…

Πολύς λόγος για «οικονομικά και συμφέροντα»…

0
oikonomiki_05_2012-empros

Ένσταση Βασιλούδη για τον τρόπο που καταρτίζονται οι προκηρύξεις για τις προμήθειες

Πρόβλημα στην Πρόνοια με την ταυτοποίηση των προνοιακών επιδομάτων. Μετά τις εκλογές η πληρωμή τους στους δικαιούχους

«Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», λέει η παροιμία την οποία ως φαίνεται έχει υπ’ όψιν του ο δημοτικός σύμβουλος της Δ.Π. «Πολίτες για την Αλλαγή» κ. Ηλίας Βασιλούδης αλλά και ο επικεφαλής κ. Χρίστος Πούλιος οι οποίοι «έστησαν στον τοίχο» τον πρόεδρο της Οικονομικής επιτροπής κ. Κώστα Μπένη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες – κατά τη διάρκεια την συνεδρίασης την Παρασκευή 25 Μαϊου στις 13.30 –  για τον τρόπο κατάρτισης των όρων των προκηρύξεων για την προμήθεια διάφορων αναλώσιμων υλικών Η/Υ και προϊόντων (όπως γάλα που δικαιούται ένας αριθμός υπαλλήλων του δήμου).

Συμφερότερη δεν είναι πάντα και οικονομικότερη
Η ένσταση του κ. Βασιλούδη επικεντρώθηκε σε δύο όρους «συμφερότερη προσφορά» και οικονομικότερη προσφορά» που αναγράφονται στην προκήρυξη κάνοντας το διαχωρισμό, ότι το συμφερότερο δεν είναι πάντα το οικονομικότερο καθώς υπεισέρχεται και οι ποιοτικός παράγοντας. Πρότεινε λοιπόν να γίνεται στην προκήρυξη σαφές ότι όταν πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα να επιζητείται η οικονομικότερη προσφορά ενώ όταν τίθενται προδιαγραφές να επιζητείται η πιο συμφέρουσα. Τη θέση του στήριξε και ο κ. Πούλιος στην προσπάθεια δε του κ. Μπένη να υποβαθμίσει το θέμα ως επουσιώδες και διαδικαστικό ο κ. Πούλιος ανέτρεξε στην προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» και εξήγησε το κόλπο…Ο προμηθευτής που έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες και γνωρίζει ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν δίνει  τις κανονικές τιμές ενώ για τα υπόλοιπα που δεν χρειάζονται δίνει ένα λεπτό(ανέφερε για την λάμπες του 1 λεπτού που προμηθευόταν ο δήμος), με αποτέλεσμα να πετυχαίνει την πιο μεγάλη έκπτωση και να αναλάβει την προμήθεια. Ο κ. Μπένης επεχείρησε να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι  η έκπτωση τώρα είναι η ίδια για κάθε υλικό και ο κ. Πούλιος είπε ότι έτσι θα ψηφίσει τα θέματα, ενώ ο κ. Βασιλούδης επέμενε να μην ψηφίσει.  Σημειώνουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση έγινε για τα δύο θέματα ημερησίας διάταξης που αφορούσαν την κατοχύρωση των διαγωνισμών προμήθειας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος και αναλώσιμων για Η/Υ. Για το θέμα όμως που αφορούσε τον διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης – κίνησης και λιπαντικών ο κ. Μπένης ενημέρωση το σώμα ότι κρίθηκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων και με ομόφωνη απόφαση παραπέμφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αρμόδιο να αποφασίσει για απευθείας ανάθεση. Επισημάνθηκε δε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον προμηθευτών εξαιτίας της καθυστέρησης στην εκταμίευση του ποσού αποπληρωμής που κρατά δύο μήνες ενώ οι πρατηριούχοι υποχρεούνται μέσα σε 4 ημέρες να καταβάλουν στις εταιρείες τα ποσά των προμηθειών τους

Τρέχει και δεν φτάνει η Πρόνοια με την ταυτοποίηση των στοιχείων της απογραφής
Ο κ. Μπένης ενημέρωσε το σώμα για το πρόβλημα που παρατηρείται στο Τμήμα της Πρόνοιας εξαιτίας της ανάληψης από το υπουργείο την τελευταία μέρα της παράδοσης του κ. Μπόλαρη της υποχρέωσης ταυτοποίησης των στοιχείων της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αποστολής τους στο υπουργείο ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί το αντίθετο. Ε’ αυτού ο κ. Μπένη σημείωσε ότι δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο τμήμα που είναι και υποστελεχωμένο και έχει φορτωθεί με περισσότερη δουλειά. Αλλά πέρα απ’ αυτό, το πιο αρνητικό απότοκο όλης αυτής της διαδικασία είναι ότι καθυστερούν οι πληρωμές στους δικαιούχους γιατί το υπουργείο δεν στέλνει τα χρήματα αν δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία. Ο κ, Μπένης εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν μετά τις εκλογές για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

26 χρόνια δεσμευμένο οικόπεδο στη Σάρδεων από το δήμο
Κρατά 26 χρόνια η αντιδικία του δήμου με ιδιώτη του οποίου το οικόπεδο δεσμεύτηκε απ το δήμο χωρίς όμως να αποζημιωθεί. Ο ιδιώτης προσέφυγε στο Πρωτοδικείο κατά του δήμου και  δικαιώθηκε όμως ο δήμος υποχρεούται να ασκήσει έφεση προς τούτο ζητήθηκε έκκριση από την Οικονομική επιτροπή. Στη συνεδρίαση κλήθηκε και ο ιδιώτης ο οποίος το μόνο που ζήτησε είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από πλευράς δήμου ώστε να δοθεί μια λύση με δικαστική απόφαση σε μια υπόθεση που κρατά 26 χρόνια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…