Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Γύρισαν πλάτη» οι αγρότες του νομού στα τεύτλα

«Γύρισαν πλάτη» οι αγρότες του νομού στα τεύτλα

0
ergostasio_zaxari_01-empros

Μόνο 860 στρέμματα τεύτλα θα καλλιεργηθούν. Στον «αέρα» η λειτουργία του τμήματος παραλαβής

Νεώτερα για το διαγωνισμό της ΑΤΕ: Τρεις «μνηστήρες» μένουν τελικά από τους 10 αρχικά. «Πάγωμα» των διαδικασιών ζήτησαν οι εργαζόμενοι

Από τη «δίνη» της πολιτικής αστάθειας και της προεκλογικής περιόδου έχει επηρεαστεί ο διαγωνισμός της ΑΤΕ για την εκχώρηση του 82,33% των μετοχών, που κατέχει στην εισηγμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε. καθώς η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης οικονομικών προσφορών λήγει στις 28 Μαΐου και από τις 10 συνολικά εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τελικά μόνο 2 – 3 αναμένεται  να καταθέσουν προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» προκειται για την ελληνική εταιρεία «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», την πολωνική «Polski Cucier SA» και ενδεχομένως για την βουλγαρική «Litex Commerce JSC».  
Αντιθέτως, «κολοσσοί» του κλάδου από τη Γερμανία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία φέρονται να αποφάσισαν να απόσχουν από τη διεκδίκηση της ΕΒΖ, είτε για καθαρά επιχειρηματικούς λόγους, είτε γιατί αποθαρρύνθηκαν από την έντονη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Ημερησία».

Ζήτησαν το «πάγωμα» του διαγωνισμού οι εργαζόμενοι
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης και μέλος την Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Χατζηκατσούπης έχει κατατεθεί αίτημα από την Ομοσπονδία προς της ΑΤΕ για «πάγωμα» της διαδικασίας  του διαγωνισμού με την αιτιολογία ότι έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στις εκλογές της 6ης Μαΐου που αφορούν και  την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και ότι πρέπει να μεταφερθεί στην νέα κυβέρνηση η πολιτική απόφαση γι αυτές.
Στο μεταξύ, όσον αφορά το εργοστάσιο της Ξάνθης αυτό έχει αποξηλωθεί από τα μηχανήματα όπως προβλέψει ο κανονισμό ςτης Ε.Ε. απ’ την στιγμή που δεν υλοποιήθηκε η επένδυση της βιοαιθανόλης και άλλα απ’ αυτά (τα πιο καινούργια) έχουν μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια της εταιρείας και τα υπόλοιπα για Skrap.
Έχουν παραμείνει και ενδέχεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη περίοδο μόνο το τμήμα της πακετοποίησης και της παραλαβής των τεύτλων 

Οι αγρότες της Ξάνθης «γύρισαν πλάτη» στα τεύτλα
Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας και των εργαζομένων να προσελκύσουν τους αγρότες του νομού (σ.σ. είχε οργανωθεί καμπάνια ενημέρωσης) στην καλλιέργεια των τεύτλων, ωστόσο αυτοί «έστρεψαν την πλάτη» καθώς έκριναν ασύμφορες τις τιμές. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Χατζηκατσούπης  από τις 3.500 στερέματα που δηλώθηκαν αρχικά μόνο 860 τελικά καλλιεργήθηκαν, αριθμός πολύ μικρός που καθιστά προβληματική της λειτουργία τελικά του κέντρου παραλαβής.
Να σημειώσουμε ότι η ΕΒΖ που έχει 5 εργοστάσια και 280 μόνιμους εργαζόμενους (1.240 παλαιότερα)  – 12 εκ των οποίων στην Ξάνθη σύμφωνα με την ποσόστωση έχει το δικαίωμα να παράγει 158.000 τόνους ετησίως, και φέτος παρήγαγε μόνο 50.000 τόνους τη στιμή που η χώρα μας καταναλώνει 300.000 τόνους. Καλύπτει δε την ποσόστωση από Γαλλία και Γερμανία, την περίοδο που η τιμή της Ζάχαρης έχει αυξητική τάση. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΒΖ λειτουργεί και 2 εργοστάσια στη Σερβία

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…