Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τέλη Μαΐου η επιχείρηση «εξολόθρευση κουνουπιών»

Τέλη Μαΐου η επιχείρηση «εξολόθρευση κουνουπιών»

0
psekasmoi_kounoupia-empros

Η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού, υποστηρίζουν αρμοδίως από την περιφέρεια

Άρχισαν από τον Φλεβάρη και τώρα κατατίθεται ο φάκελος προς έγκριση στο Ελεγκτικό συνέδριο. Το κονδύλι στα 1.250.000 ευρώ

Ενώ τα κουνούπια έχουν κάνει αισθητή της παρουσία τους στις παραλιακές και στις παραλίμνιες περιοχές του νομού μας,  στην περιφέρεια περιμένουν το  «πράσινο φως» από το ελεγκτικό συνέδριο για το δημόσιο διαγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί και έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι δύο εταιρείες (μία για τους επίγειους και μία για τους αεροψεκασμούς). Παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με πέρσι που οι ψεκασμοί έγιναν τον Αύγουστο και με παρέμβαση του ΚΕΛΠΝΟ αφού στην περιφέρεια έπεσαν έξω στις ημερομηνίες, τα πράγματα φέτος είναι αισθητά βελτιωμένα αφού εκτιμάται – σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο και υπεύθυνο της αρμόδιας επιτροπή κ. Δημήτρη Χαϊτίδη,  ότι μέχρι τέλος Μαΐου θ’ αρχίσουν οι ψεκασμοί, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και φορτωμένες με …μπόλικη γραφειοκρατία κα γι αυτό φρόντισε ο…Καλλικράτης!

Η διαδικασία του διαγωνισμού άρχισε από το Φεβρουάριο 
Είναι γεγονός και το αναγνωρίζουν όλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι ο Καλλικράτης χάριν της διαφάνειας φόρτωσε με επιπλέον γραφειοκρατία την ήδη επιβαρυμένη τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι και στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών από τότε που η αρμοδιότητα από τις Νομαρχίες πέρασε στην περιφέρεια άλλαξε και ο τρόπος ανάδειξης των αναδόχων οι οποίοι και γίνονται μέσω διεθνούς διαγωνισμού καθώς ο προϋπολογισμός της δράσης ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Έτσι όπως μας πληροφορεί ο κ. Χαϊτίδης στα μέσα του Φλεβάρη εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και κατόπιν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το κονδύλι του 1.250.000 ευρώ. Στη συνέχεια όπως ορίζει ο νόμος έπρεπε να περάσουν 52 μέρες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που έγινε στις 18 Απριλίου. Στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από  την Οικονομική Επιτροπή 4 πρακτικά. Ήτοι: των δικαιολογητικών, των τεχνικών προδιαγραφών, των οικονομικών προσφορών και τέλος του έλεγχου των δικαιολογητικών και της επικύρωσης του διαγωνισμού που έχει εγκριθεί χθες.

Περιμένουν την έγκριση του Ελεγκτικού συνεδρίου
Στη συνέχεια ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί στο Ελεγκτικό συνέδριο το οποίο και πρέπει μέσα σ’ ένα μήνα να απαντήσει. Λόγω όμως του επείγοντος του θέματος όπως μας πληροφορεί ο κ. Χαϊτίδης,  ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης προτίθεται να τον καταθέσει ιδιοχείρως με το αίτημα σε μια εβδομάδα να έχει την απάντηση: «Εμείς από την πλευρά μας δεν καθυστερήσαμε και ας λέει ο κ. Παυλίδης ο οποίος γνωρίζει τις διαδικασίες όμως για πολιτικούς λόγους δεν αναφέρεται σ’ αυτές. Κάναμε 5 μέρες για κάθε πρακτικό όμως η όλη διαδικασία του διαγωνισμού είναι πολύ χρονοβόρα», σημειώνει ο κ. Χαϊτίδης, προσθέτοντας ότι για να πέσουν μέσα στις ημερομηνίες πρέπει οι διαδικασίες ν’ αρχίζουν την προηγούμενη χρονιά, κάτι όμως που δεν είναι εφικτό επειδή δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός. Υπενθυμίζουμε ότι η αναφορά του κ. Χαϊτίδη στον κ. Παυλίδη έγινε λόγω της ανακοίνωσης του τελευταίου,  όπου μιλά για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της δράσης καταπολέμησης των κουνουπιών και επιρρίπτει ευθύνες στον περιφερειάρχη και την αρμόδια επιτροπή.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…