Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εντός Ιουνίου η πεζοδρόμηση Ορφέως- Αμοιρίδη

Εντός Ιουνίου η πεζοδρόμηση Ορφέως- Αμοιρίδη

0
orfeos_02-empros

Σύσκεψη με Μπένη- Μούρκα για την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. για την Παλιά Πόλη

«Και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου. Τα καταστήματα θα επωφεληθούν από την αναβάθμιση της Π.Πόλης», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τ.Υ.

Επαληθεύεται, όπως φαίνεται, η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αλλαγή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Παλιά Πόλη, με σκοπό την πεζοδρόμηση των οδών Αμοιρίδη και Ορφέως, δηλαδή της κύριας εισόδου στον παραδοσιακό οικισμό. Οι αντιδήμαρχοι των Οικονομικών Δημήτρης Μπένης και Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστος Μούρκας, μαζί με στελέχη της Τ.Υ. μετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο το μεσημέρι της Παρασκευής και αποφάσισαν να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση από τις αρχές του Ιουνίου.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχε αποφασιστεί να προσκομιστεί στο δημοτικό συμβούλιο συμπληρωματική εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία με σκοπό τον καθορισμό των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αλλάζει η τακτική και θα τηρηθεί ότι προβλέπει ο νόμος και η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως σημειώνει ο κ. Μούρκας: «τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν να αναπτύσσονται μόνο με τις προϋποθέσεις του νόμου, ο οποίος απαιτεί πλάτος σχεδόν 4 μέτρων για τη διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και των αυτοκινήτων των κατοίκων της περιοχής». Μάλιστα τονίζει ότι: «οι καταστηματάρχες θα επωφεληθούν ούτως ή άλλως από την αναβάθμιση της περιοχής. Άλλωστε, αντικειμενικός σκοπός της απόφασης ήταν να αναδειχθεί ο παραδοσιακός οικισμός για χάρη των επισκεπτών και δημοτών».
Επίσης, ο κ. Μούρκας διευκρινίζει ότι απορρίφθηκε σαν τακτική η τοποθέτηση μπάρας για την απαγόρευση της διόδου, απλά οι κάτοικοι θα εφοδιαστούν με ειδική κάρτα, η οποία και θα «τσεκάρεται» κατά τη διενέργεια ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία. «Η δημοτική αρχή έχει την πάγια θέση υπέρ της πρόβλεψης και κατά της καταστολής. Για την εφαρμογή της απόφαση οι Τ.Υ. επιφορτίζονται με την αρμοδιότητα της τοποθέτησης των ειδικών σημάνσεων. Από εκεί και πέρα, υπεύθυνη για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι η δημοτική αστυνομία.
Το πώς θα λειτουργήσει, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα υποδεχθούν δημότες και κάτοικοι της Π.Πόλης την εφαρμογή της απόφασης θα το δούμε στην πράξη, καθώς ειδικά τώρα που «άνοιξε» ο καιρός θα αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο η πεζοδρόμηση.

Από τον Φεβρουάριο εφαρμοστέα η απόφαση
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, συνοπτικά, το θέμα είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 8ης Αυγούστου και έχει εγκριθεί με πλειοψηφία το κανονιστικό πλαίσιο που περιλάμβανε μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Παλιά Πόλη, ενώ είχε προβλεφθεί τότε νέα συμπληρωματική εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστούν οι θέσεις για τα τραπεζοκαθίσματα. Ο Χουσεΐν Αχμέτογλου είχε ψηφίσει λευκό, ενώ ο Νίκος Ανταμπούφης μειοψήφισε. Σε πρόσφατο δε σχόλιο του, επιβεβαίωσε τις αντιρρήσεις του με αυτή την επιλογή, σημειώνοντας ότι: «Η σημερινή εικόνα της Μαλετσίδου είναι το μέλλον της Ορφέως».
Κατά της απόφασης εκείνης προσέφυγαν τα μέλη του Συλλόγου για την προστασία της Παλιάς Πόλης και ο γ.γ. ΑΔΜΘ Θ. Σώκος είχε ακυρώσει την απόφαση, ωστόσο στη συνέχεια ευδοκίμησε η προσφυγή του δήμου Ξάνθης στην Ειδική Επιτροπή του αρθ. 152 του δημοτικού κώδικα και έτσι από τον Ιανουάριο 2012 και μετά η εν λόγω απόφαση είναι κανονιστική και πρέπει να εφαρμοστεί.
Η δημοτική αρχή ωστόσο, καθυστέρησε την εφαρμογή, αλλά φαίνεται ότι επανενεργοποιείται με την έλευση του καλοκαιρού. Μέσα στα υπόλοιπα, πιθανόν να εγείρεται και ζήτημα παράβασης καθήκοντος αν μείνει για καιρό ανεφάρμοστη η απόφαση.

Στη «γύρα» η δημοτική αστυνομία
Από την πλευρά της, εν αναμονή νέας εντολής, η Δημοτική Αστυνομία συνεχίζει να επιβλέπει και να επιβάλει πρόστιμα, όπου διαπιστώνει ότι αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα χωρίς ειδική άδεια, ενώ υπάρχει προβληματισμός και τη φετινή χρονιά με το βλέμμα στις εντολές του Εισαγγελέα κατά την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, τον κίνδυνο ατυχημάτων και τη «βροχή» των προστίμων που σημειώθηκε.
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης σημείωσε ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας λειτουργούν στα πλαίσια που προβλέπονται και βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο για να εντοπίζουν τις περιπτώσεις παρακώλυσης της κυκλοφορίας από τραπεζοκαθίσματα. Ακόμη, ο ίδιος προσθέτει: «κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να ακολουθούν την παλιά τακτική. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Όπως και στην περίπτωση των ανεμοφρακτών ολοκληρώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο και πλέον θα κριθεί το χειμώνα ποιοι είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν. Ειδάλλως, η νομοθεσία θα τηρηθεί. Η κρίση είναι μεγάλη, το κατανοώ, αλλά τους νόμους δεν τους κάνουμε εμείς».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…