Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξηγήσεις από τους φαρμακοποιούς

Εξηγήσεις από τους φαρμακοποιούς

0
farmakopoioi_05_2012-empros

Ζητούν την κατανόηση των ασφαλισμένων για την απόφαση αναστολής της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ

24ωρη απεργία σήμερα. Πώς θα προμηθεύονται φάρμακα οι ασφαλισμένοι. Τι ώθησε στην απόφαση το φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης
 
Απεργούν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς και της Ξάνθης, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και έδωσε τη συγκατάθεση να συμπορευτούν οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης με τον πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Παράλληλα, ξεκινά από σήμερα η αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, όπως είχαν προαποφασίσει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Θράκης.
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την απόφαση της ΓΣ, να εξηγήσουν τι πρόκειται να συμβεί και να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που ώθησαν σε αυτή την ενέργεια τους φαρμακοποιούς.
«Θέλουμε την κατανόηση της κοινωνίας και των ασφαλισμένων», τόνισε η πρόεδρος κ. Δέσποινα Κάλφα, «δεν είμαστε απέναντι στον πολίτη. Αντίθετα, κι εμείς δε λαμβάνουμε τις αντίστοιχες παροχές υγείας , αν και πληρώνουμε ασφάλιστρα».
Από σήμερα λοιπόν, οι ασφαλισμένοι θα φέρνουν τη συνταγή στο φαρμακείο, θα εκτελείται, θα κόβεται απόδειξη και ο ασφαλισμένος θα υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού αντιτίμου του χορηγούμενου φαρμάκου. Στη συνέχεια ο ίδιος θα διεκδικεί το επιπλέον της ίδιας συμμετοχής από τον ΕΟΠΥΥ, με περιορισμένες, όπως ειπώθηκε από τους φαρμακοποιούς, πιθανότητες να εισπράξει να χρήματά του.

Δ. Κάλφα: «Οι δυνάμεις μας έχουν εξαντληθεί»
Η κ. Κάλφα σημείωσε εισαγωγικά τις επιμέρους παραμέτρους που έχουν οδηγήσει στο «φρακάρισμα» του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση προμήθειας φαρμάκων, αναφέροντας ότι ο ΕΟΠΥΥ που εφαρμόζεται εδώ και 7 μήνες ήταν εξαρχής ανέτοιμος και απρογραμμάτιστος, με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργούνται ουρές ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται και να μένουν απλήρωτοι οι συμβεβλημένοι γιατροί με το φορέα και οι φαρμακοποιοί. Επεσήμανε ότι αυτό έπρεπε να προβλεφθεί από την είσοδο χρεοκοπημένων ταμείων, τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων των ταμείων που συνενώθηκαν και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, ενώ υπογράμμισε ότι στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση προστίθενται οι μειώσεις φαρμάκων, η αύξηση της συμμετοχή των ασφαλισμένων, το «πυροτέχνημα», όπως το χαρακτήρισε, της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ποτέ δε λειτούργησε σωστά, σύμφωνα με όσα ανέφερε, καθώς και οι τρομακτικές διαστάσεις της έλλειψης φαρμάκων που συναντούν οι φαρμακοποιοί το τελευταίο διάστημα.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει υποστεί σοβαρές μειώσεις το εισόδημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι επιπρόσθετα αναγκάζονται να προπληρώνουν ΦΠΑ, να υφίστανται τις συνεχείς αυξήσεις rebate και να δέχονται τις αυξανόμενες πιέσεις των προμηθευτών», σημείωσε η κ. Κάλφα, που ενημέρωσε αναλυτικά για τις οφειλόμενες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς και την αθέτηση της εξόφλησης στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. «Οι δυνάμεις μας έχουν πλέον εξαντληθεί, δε μπορούμε να επιβαρυνθούμε άλλο. Ζούμε με το φόβο του Τειρεσία, σύμφωνα μάλιστα με τον πανελλήνιο σύλλογο 2.000 φαρμακοποιοί ήδη έχουν μπει στη βάση δεδομένων των οφειλετών», συμπλήρωσε η ίδια και στη συνέχεια αναφερόμενοι στους τρόπους αντίδρασης κατά του ΕΟΠΥΥ και διεκδίκησης των οφειλόμενων, εξήγησε ότι από την πλευρά του πανελλήνιου συλλόγου έχει γίνει αγωγή και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι κατά τόπους σύλλογοι λόγω της νομικής τους μορφής δεν μπορούν να προβούν σε μαζική διεκδίκηση, παρά μόνο σε ατομική. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ήδη φαρμακοποιός της Ξάνθης έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία.

Ανάγκη συντονισμού των παραγωγικών φορέων
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και υπ. βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μπάμπης Ευστρατίου –καθώς και ο κ. Φέργκογλου από τη λαϊκή Επιτροπή του ΚΚΕ- ο οποίος τόνισε την ανάγκη συντονισμού των παραγωγικών φορέων. «Πρέπει να προβούμε σε κοινές ενέργειες, αλλιώς αυτό που εισπράττει ο κόσμος είναι ότι μια μέρα κάνετε απεργία εσείς, μία εμείς…». Την πρόταση αποδέχθηκε η κ. Κάλφα, ωστόσο δε συζητήθηκε το κομμάτι της υλοποίησης ενός τέτοιου συντονισμού.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…