Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δηλώσεις & συστάσεις ενώπιον των εκλογών

Δηλώσεις & συστάσεις ενώπιον των εκλογών

0

Δεν είναι καθόλου τυχαίες ούτε οι δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων ούτε και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί της ελληνικής υποχρέωσης προς την δανειακή σύμβαση, κοινώς περί όλων αυτών των δεσμεύσεων που συνοδεύουν τις υπογραφές για το μνημόνιο. Η στιγμή που επιλέγονται να γίνουν αυτές οι δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και της επιλογής του χρόνου λίγο πριν από τις νέες εκλογές. Η πίεση που ασκείται, με αποκορύφωμα την αποτυχημένη «σκέψη» της Μέρκελ περί δημοψηφίσματος, είναι τόσο μεγάλη που κανείς πια από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο βολικά με την τόσο μεγάλη αύξηση του πολιτικού θερμομέτρου, και ειδικά όταν αυτό γίνεται σε εποχές που στην κυριολεξία κρίνεται το μέλλον της χώρας από την συνεισφορά της ή μη στα νέα δεδομένα που κυοφορούνται στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η τελική επιλογή στις διερευνητικές εντολές ήταν να μην υπάρξει συνεργασία, παρά να προχωρήσουμε κατευθείαν προς νέες εκλογές. Το μήνυμα βέβαια από τις κάλπες ήταν διαφορετικό, προς την κατεύθυνση της συνεννόησης. Όμως τελικά επικράτησε το νέο δίπολο που σχετίζεται με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ στη γωνιά, την ΔΗΜΑΡ να λαμβάνει συνετή θέση αλλά να μην εισακούγεται και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να επιμένουν αντιμνημονιακά, θέτοντας παράλληλα όρους συμμετοχής τους στην όποια κυβέρνηση συνεργασίας. Η μάχη λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει, το ίδιο όπως και οι δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων που στοχεύουν στο να επηρεάσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της μνημονιακής επιλογής.
Οι δηλώσεις είναι τόσο πολλές και δεν σταματούν παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει ήδη εκφραστεί το πρώτο μήνυμα προς την αναδιαπραγμάτευση και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Μετά την Μέρκελ, πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι εκφράζονται για την τύχη μας. Στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ο γνωστός οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν θεωρεί ως αναπόφευκτη την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι συνέπειες όμως της οποίας θα είναι τρομακτικές. Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για ενδεχόμενη έξοδο  της χώρας μας ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν να κάνουν μια επιλογή στις εκλογές του επόμενου μήνα, ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ: «Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Υπάρχει μια επιλογή: μπορείτε είτε να ψηφίσετε να παραμείνετε στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή αν ψηφίσετε με άλλο τρόπο, ουσιαστικά ψηφίζετε να φύγετε».
Εν ολίγοις φτάνουν και περισσεύουν, αγαπητοί φίλοι, οι αυστηρές συστάσεις για το μέλλον μας. Και εμείς εδώ τι κάνουμε; Αναλωνόμαστε στην πιθανότητα διεξαγωγής debate και ελπίζουμε ότι την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει και θα πρυτανεύσει η λογική. Ποια όμως είναι αυτή λογική, που εδράζεται και ποιοι είναι οι κήρυκες της; Το επόμενο διάστημα που θα κυλήσει μέχρι τις εκλογές έχουμε να δούμε πολύ περισσότερα απ΄όσα φανταζόμασταν. Έχουμε την πόλωση να πλησιάζει σε επικίνδυνα σημεία και τις υποσχέσεις περί καταγγελίας του μνημονίου (που ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα φέρει στην Βουλή) να μονοπωλούν την επικαιρότητα, την ίδια στιγμή που η χώρα χρειάζεται πάνω απ΄ όλα ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, θα έχουμε δραματική μείωση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και πολλαπλασιασμό των ανέργων.
Έχουμε μάθει άραγε στην Ελλάδα να μιλάμε για πρόγραμμα και μεθοδικότητα; Έχουμε διδαχθεί τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος ή απλά κάποιοι εκμεταλλεύονται με τον πλέον αδίστακτο τρόπο την αντιμνημονιακή ατμόσφαιρα προκειμένου να εισέλθουν στην Βουλή; Θα έλεγα πως από την πόλωση που θα ακολουθήσει, θα κριθεί κατά πόσο ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει αποδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων. Αν πραγματικά έχει εντοπίσει τα κενά και σκοπεύει να τα  καλύψει. Και δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι που καλούνται να αποδείξουν τα ανωτέρω. Είναι και τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή αλλά και οι νέοι βουλευτές που θα σηκώσουν το βάρος των όποιων αποφάσεων.
Στην Ελλάδα του 2012 – ένα σημαδιακό έτος – καλούνται όλοι να βάλουν και από ένα πετραδάκι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Να γνωρίζετε όμως πως και το επόμενο διάστημα μέχρι τις 17 Ιουνίου θα ακολουθήσουν και άλλες «ευγενείς» συστάσεις τύπου Μέρκελ ή Κάμερον. Δηλώσεις που θα στοχεύσουν κατευθείαν στην καρδιά και στο φιλότιμο ενός λαού που έχει ήδη χαθεί στις ατραπούς των υποσχέσεων για μια άλλη Ελλάδα διαφορετική μετά τις εκλογές.  Δηλώσεις χαρακτηριστικές της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και της επιλογής του χρόνου λίγο πριν από τις νέες εκλογές που θα δρομολογήσουν πιθανά ένα νέο αβέβαιο μέλλον, παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …