Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε 48ωρη απεργία στα συνεταιριστικά

Σε 48ωρη απεργία στα συνεταιριστικά

0
osego_1-empros

Στα «μαχαίρια η ΟΣΕΓΟ με την ΠΑΣΕΓΕΣ για τους μισθούς

Η ΠΑΣΕΓΕΣ προέβη σε καταγγελία της κλαδικής ΣΣΕ, προτείνοντας μειώσεις μισθών 40%, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι

Στα «μαχαίρια» βρίσκονται η ΠΑΣΕΓΕΣ με την ΟΣΕΓΟ με αφορμή την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η ΟΣΕΓΟ κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων  σε συνεταιριστικές οργανώσεις  όλης της χώρας. Πετώντας στο «καλάθι των άχρηστων» την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που όπως υποστηρίζει η Οργάνωση «στην πράξη η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων κάτω από τα επίπεδα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο (το οποίο, όπως σημειώνει, αποδοκιμάσθηκε στις πρόσφατες εκλογές) καθώς προβλέπει ελάχιστο μισθό κατώτερο από αυτόν που θα ισχύσει στην περίπτωση που δεν συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση». Πιο συγκεκριμένα, η ΟΣΕΓΟ επισημαίνει ότι η αντιπρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ  «συγκρίνοντας τον προτεινόμενο βασικό μισθό με αυτό της Εθνικής συλλογικής και βρίσκοντάς τον κατά 42% αυξημένο επιχειρεί να συσκοτίσει την αλήθεια, και να παρουσιάσει την πέτρα ως αδάμαντα».

Απεργία των συνεταιριστών
Στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Ξάνθης καθώς και οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ (έχουν σύμβαση της ΟΣΕΓΟ), οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 10 Μαΐου έξω από τα γραφεία της ΕΑΣ Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι στην ΕΑΣ Ξάνθης εργάζονται 27 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ επίσης απασχολείται αρκετός αριθμός εποχιακών υπαλλήλων σε περιόδους υλοποίησης προγραμμάτων (π.χ. ΟΣΔΕ ή λειτουργίας του διαλογητηρίου της ΕΑΣ Ξάνθης).
Ο κ. Αλεξιάδης Καλλικράτης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΕΑΣ Ξάνθης, δήλωσε στο «Ε»: «Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία μας (ΟΣΕΓΟ) διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της  ΠΑΣΕΓΕΣ σ’ ότι αφορά τη στάση της στο θέμα της συλλογικής μας σύμβασης. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εμφανίζεται αδιάλλακτη και δεν θέλει να υπογράψει τη συλλογική μας σύμβαση. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεών μας κατέθεσε μια πρόταση, σύρθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η οποία όμως είναι κατάπτυστη δεν είναι προς συζήτηση γιατί προβλέπει πάνω από 40% μείωση των αποδοχών μας. Η αιτιολογία που προβάλλουν είναι η μείωση του εργασιακού κόστους. Μας απειλούν ότι αν δεν υπογράψουμε τη σύμβαση που προτείνουν θα μας αναγκάσουν να πάμε σε επιχειρησιακές συμβάσεις ή ατομικές συμβάσεις. Εμείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε είτε κλαδική είτε εθνική σύμβαση είναι καλύτερη απ την επιχειρησιακή ή ατομική. Η απεργία μας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Αν δεν αλλάξει τη στάση της ΠΑΣΕΓΕΣ θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Το παρόν στην απεργία έδωσε και ο Γραμματέας της ΟΣΕΓΟ, Κώστας Γαβριηλίδης : «Η απεργία έχει 100% συμμετοχή από τους εργαζόμενους σ’ όλες τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους σ’ όλη την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρει ο κ. Καραμίχας(πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ) και  να’ αφήσει την μνημονιακή πολιτική του. Να κοιτάξει τα χρόνια που εργαζόμαστε και αυτά που κάναμε και πόση  κατανόηση δείξαμε  στις διοικήσεις. Να σκεφτείτε ότι υπάρχουν Ενώσεις που έχουν να πληρώσουν 9 – 10 μήνες Θέλουμε να μας σεβαστούν και να μας δουν σαν εργαζόμενους που  τόσα χρόνια είμαστε σ’ αυτό τον κλάδο
Στο πλευρό των εργαζομένων  και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου:«Η συρρίκνωση των συνεταιριστικών εργοστασίων συνεχίζεται, φθίνει συνεχώς το συνεταιριστικό κίνημα. Η κατάσταση των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις είναι δραματική γι αυτό το λόγο προκειμένου ν α διασώσουν ότι μπορέσουν οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε απεργία».
Να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ στις 9.2.2012 προέβη σε καταγγελία της κλαδικής ΣΣΕ του προσωπικού των ΑΣΟ. Προηγουμένως, με την από 391/16.6.2011 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε να προτείνει στις επερχόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ την εναρμόνιση της κλαδικής της ΣΣΕ  με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…