Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακό 30-05-2012

Εργασιακό 30-05-2012

0

Θέμα 1ο


5.000 προσλήψεις – εξπρές για δύο μήνες σε δήμους
Ακολουθούν άλλες 5.000 οκτάμηνες συμβάσεις

   

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι πρώτες προκηρύξεις θέσεων εργασίας δίμηνης διάρκειας σε δήμους όλης της χώρας, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη σύναψη 5.000 συμβάσεων στους ΟΤΑ. 

Συγκεκριμένα το ΣτΕ ενέκρινε το κατεπείγον αίτημα των δήμων για 10.000 προσλήψεις, εκ των οποίων περίπου οι μισές αφορούν δίμηνες συμβάσεις και θα προκηρυχθούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο -παρά την προεκλογική περίοδο- και θα αφορούν ναυαγοσώστες, υπαλλήλους σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, πυροσβέστες, υδρονομείς και στελέχη για τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.
Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις, που αφορούν προσωπικό καθαριότητας, θα προκηρυχθούν μετά τις εκλογές.  
Οι προκηρύξεις
4.703 στις υπηρεσίες καθαριότητας. Το προσωπικό θα υπογράψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων και μόλις η Επιτροπή του ΣτΕ ανάψει το πράσινο φως θα εκδοθεί η εγκριτική απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι προσλήψεις θα γίνουν με τα κριτήρια και τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Όπως τονίζεται, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, οπότε ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται ενώ παράλληλα επιτείνονται οι κίνδυνοι από τη μη έγκαιρη αποκομιδή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
4.000 ναυαγοσώστες, εργάτες δασών και υπάλληλοι βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών. Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει, οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Ιουνίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κινδυνεύουν με πρόωρο κλείσιμο λόγω της λήξης των συμβάσεων έκτακτου προσωπικού. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει συνολικά 4.000 θέσεις υπαλλήλων αλλά η αναστολή των διαδικασιών πρόσληψης λόγω των εκλογών καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των υπηρεσιών. Η μη πρόσληψη ναυαγοσώστων έως την 1η Ιουνίου επισύρει την επιβολή προστίμων από τις λιμενικές Αρχές.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Εσωτερικών και για το προσωπικό που απαιτείται για την υποστήριξη της πυρασφάλειας, με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Πρόκειται για θέσεις εργατών για τον καθαρισμό των δασών.
Σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί έως τις 31 Ιουλίου, ωστόσο κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό (συνταξιοδοτήσεις τακτικών υπαλλήλων, λήξεις συμβάσεων έκτακτου προσωπικού).
Για την εύρυθμη λειτουργία τους θα πρέπει άμεσα να ανάψει το πράσινο φως για την πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων, μαγείρων, καθαριστριών κ.ά. Επιπλέον, η μη έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού θα σημάνει απώλεια κοινοτικών πόρων καθώς οι σταθμοί λειτουργούν στο πλαίσιο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων.
700 υπάλληλοι για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος αναμένεται να βρει τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις χωρίς προσωπικό. Αν δεν αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης, υποχρεωτικά θα ανασταλούν οι λειτουργίες τους.
500 υδρονομείς άρδευσης. Το εν λόγω προσωπικό προσλαμβάνεται από τους δήμους με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών. Στις περιοχές όπου η έναρξη της αρδευτικής περιόδου συνέπεσε με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες.    

Θέμα 2ο


1.500 άνεργοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για επτά μήνες
Οι άνεργοι θα λαμβάνουν κάθε μέρα 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως    

 

Ενέργειες προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων αναλαμβάνουν από κοινού τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει -έστω και καθυστερημένα- η εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ των οποίων και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα απασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ)
Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την πρόσληψη 590 εποχικών φυλάκων – νυχτοφυλάκων και 90 καθαριστριών σε 54 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας.  
Υποβολή αιτήσεων
Οι φορείς που επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Μαΐου.    

   
Θέμα 3ο


Ελπίδα για 50.000 ανέργους τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις θα τοποθετηθούν 50.000 άνεργοι μέσω τεσσάρων επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ  

 

Με 4 νέα επιδοτούμενα  προγράμματα του ΟΑΕΔ θα τοποθετηθούν 50.000 άνεργοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  
Συγκεκριμένα:
– Με το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών θα απασχοληθούν και θα καταρτιστούν 10.000 άνεργοι οι οποίοι είναι δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας. Η συγκεκριμένη επιταγή χορηγείται στον επιδοτούμενο λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας. Στους ανέργους που ήδη επιδοτούνται χορηγείται κατά την πρώτη εμφάνισή τους στο δίμηνο που ακολουθεί την ημερομηνία δημοσίευσης του συγκεκριμένου προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1398/Β/6.9.2010).
Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες για την κατάρτιση των ανέργων.
– Με το ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών θα προσληφθούν 25.000 άνεργοι. Θα δοθεί έμφαση στους νέους έως 30 ετών και στις ειδικές ομάδες ανέργων, οι οποίες είναι:  
Άνεργοι κοντά στη σύνταξη
1. Άνεργοι που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών.
3. Πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες.
4. Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Η διάρκεια της επιχορήγησης έχει ορισθεί στους 24 μήνες αλλά οι επιχειρήσεις θα δεσμευθούν να διατηρήσουν το προσωπικό για επιπλέον 12 μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
– Το πρόγραμμα προώθησης πτυχιούχων στην αγορά εργασίας αφορά την πρόσληψη 5.000 ατόμων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Οργανισμό το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ανέργους έως 35 ετών που είναι πτυχιούχοι ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί όμως μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν καταθέσει την αίτησή της.  
Οι ενδιαφερόμενοι πτυχιούχοι θα πρέπει:  
1. Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος.
2. Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
3. Να είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, έως και 35 ετών.
4. Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.  
5. Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, και βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση που υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου.  
Πρόγραμμα για νέους άνεργους
– Σε νέους ηλικίας 16 – 24 ετών απευθύνεται το τέταρτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ από το οποίο θα επωφεληθούν 10.000 άνεργοι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι νέοι να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Οι άνεργοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει:
1. Να είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ηλικίας 16 – 24 ετών και να μην έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από 150 ημέρες.
2. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3. Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διανομής και απασχόλησης στη χώρα μας.
4. Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65/Α/06.05.2010) επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που συνάπτουν με ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας έως 12 μήνες και βάσει των ως άνω συμβάσεων καταβάλλουν στους προσλαμβανόμενους το 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τους ασφαλίζουν στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, δικαιούνται να επιχορηγηθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές από τον ΟΑΕΔ. Επίσης σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο, μετά το πέρας της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας είναι δυνατή η συνέχιση της επιχορήγησης εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα 12 μηνών.        

Θέμα 4ο


Έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις για τους  5.000 ιατρούς στον  ΕΟΠΥΥ   

 

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ έως το τέλος Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση συνολικά 5.000 θέσεων ιατρών και οδοντιάτρων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων μέχρι τις 31 Μαΐου.
Από τις 5.000 θέσεις, 2.000 θα καλυφθούν από παθολόγους ή γιατρούς γενικής ιατρικής, 1.000 από παιδιάτρους, 366 από καρδιολόγους, 196 από οφθαλμιάτρους, 171 από γυναικολόγους, 179 από ορθοπεδικούς, 141 από ΩΡΑ, 130 από γαστρεντερολόγους, 153 από ουρολόγους, 114 από πνευμονολόγους, 106 από νευρολόγους και 102 από ψυχιάτρους. Επίσης, 3 θέσεις θα διατεθούν σε αγγειοχειρουργούς, 3 σε αιματολόγους, 17 σε αλλεργιολόγους, 63 σε δερματολόγους, 54 σε ενδοκρινολόγους, 3 σε νευροχειρουργούς, 6 σε νεφρολόγους, 33 σε ιατρούς παθολογικής ογκολογίας, 6 σε παιδοψυχιάτρους, 5 σε ιατρούς πλαστικής χειρουργικής, 51 σε ρευματολόγους, 23 σε ιατρούς με ειδικότητα στη φυσιατρική, 68 σε χειρουργούς, 3 σε ιατρούς χειρουργικής θώρακος και 4 σε χειρουργούς παίδων.
Προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πρόσληψης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο τις αιτήσεις τους.  
Οι υποψήφιοι θα πρέπει:
■          Να έχουν πτυχίο Ανώτατης Ιατρικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής και άδεια άσκησης επαγγέλματος.
■          Να μην κατέχουν άλλη έμμισθη θέση στον δημόσιο τομέα ή σε ΝΠΔΔ.
■          Να μην έχουν απολυθεί από κανέναν Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιτίας πειθαρχικού ή άλλου παραπτώματος.
■          Να μην έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους από τους ασφαλιστικούς φορείς που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ για αντισυμβατική συμπεριφορά από δόλο ή αμέλεια που αποδεικνύεται από έγγραφα στοιχεία ασφαλιστικού οργανισμού.
■          Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία.
■          Να μην είναι μέτοχοι σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εργαστήρια συμβεβλημένα και φαρμακεία με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και οι συγγενείς τους α’ βαθμού.
■          Να έχουν γνώση χειρισμού Η/Υ που θα βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…