Σχόλια 25/05/2012

0
galazia_simaia-empros

Μετά την προσχώρηση Ντόρας και λοιπών, η  Ν.Δ. θα ονομάζεται πλέον Σόι-μπλε…

Γαλάζιες σημαίες  


Είναι θετικό το ότι η παραλία Μαγγάνων στο δήμο Τοπείρου έχει πάρει το σήμα «Γαλάζιας σημαίας».
Είναι όμως αρνητικό ότι από τις τόσες παραλίες του νομού μας μόνον αυτή υπέβαλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη στο δίκτυο αυτό. Και τούτο γιατί και οι υπόλοιπες έχουν όλες τις προϋποθέσεις και με λίγες επιπλέον ενέργειες θα μπορούσαν να ενταχθούν κι αυτές στο δίκτυο.
Ελπίζουμε αυτό να γίνει τη νέα χρονιά, εγκαίρως, για να αποκτήσουμε περισσότερες πιστοποιημένες παραλίες με το σήμα «Γαλάζιας σημαίας».
«Ε»

Ελευθερία Έκφρασης


Για άλλη μια φορά ενημερώνουμε τους αγαπητούς αναγνώστες της εφημερίδας μας ότι τα δημοσιευόμενα Άρθρα και Απόψεις διαφόρων συμπολιτών και Αρθρογράφων, πως δεν εκφράζουν την εφημερίδα.
Αποτελούν προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις που δημοσιεύονται ελεύθερα στα πλαίσια της αρχής  της εφημερίδας μας εδώ και 35 χρόνια για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων.
Γεγονός που επιβεβαιώνει τον σεβασμό στην άποψη του άλλου και το δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης.
Πάντα όμως χωρίς να περιέχονται στα Άρθρα και τις Απόψεις που δημοσιεύονται υβριστικές-συκοφαντικές εκφράσεις εις βάρος κάποιου.
Όλα τα παραπάνω τηρήσαμε ως εφημερίδα με σεβασμό, χωρίς βέβαια ν’ αποκλείονται λάθη ή παραλείψεις.
Πάντα όμως χωρίς πρόθεση ή σκοπιμότητες.
«Ε»    

 

Βροχές  


Η ανοιξιάτικη περίοδος που διανύουμε τώρα τον Μάιο, όντας μάλιστα λίγες ημέρες πριν την επίσημη είσοδό μας στο καλοκαίρι, είναι γεμάτη από βροχές.
Βροχές μάλιστα που δεν χρειάζονται στην ένταση που γνωρίζουμε και την καθημερινή σχεδόν παρουσία.
Κι αυτό διότι οι καλλιέργειες στα χωράφια δεν χρειάζονται τόσο νερό κινδυνεύοντας να χαλάσουν λόγω υπερβολικής υγρασίας.
Μας θυμίζει όλη αυτή η υπόθεση αυτό που λέει ο λαός μας: Στον καταραμένο τόπο βρέχει και τον Μάιο».
«Ε»        

 

Ενίσχυση των επιχειρήσεων  


Στο ΕΣΠΑ και τα χρήματα που υπάρχουν σ’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της χώρας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων κι έτσι βάσιμα ελπίζεται να υπάρξει μια ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έτσι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν όλες οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της ροής κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων.
Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια 1δις ευρώ.
Τέλος θα δρομολογηθούν δράσεις για την «επιχειρηματικότητα των νέων» ύψους 50 εκατ. ευρώ.
«Ε»    

 

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, τα επιδόματα μένουν  


Τι να πει κανείς γι’ αυτή τη χώρα! Μπορεί να βυθίζεται καθημερινά στην απελπισία, μπορεί το ταμείο είναι μείον αλλά τα τρελά επιδόματα συνεχίζονται.
Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες περί κατάργησης, διατηρούνται ακόμη σε υπηρεσίες του Δημοσίου επιδόματα όπως για το… πλύσιμο των χεριών στον ΟΣΕ που είναι 280 ευρώ το μήνα (ήταν 420 και … περικόπηκε) ή το επίδομα … φαξ(!) των 580 ευρώ το μήνα που παίρνουν υπάλληλοι της ΔΕΗ!
Το διαβόητο επίδομα κεραίας εξακολουθεί να υπάρχει στον ΗΣΑΠ και φτάνει τα 750 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμη υπάρχει και το επίδομα φακέλου (!), σε ολόκληρο το δημόσιο, καθώς η μεταφορά φακέλων από γραφείο σε γραφείο πρέπει προφανώς να αμείβεται έξτρα!
Αποτελεί όχι απλά πρόκληση, αλλά αίσχος και όνειδος, τη στιγμή που άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους (χωρίς ελπίδα να βρουν άλλη), απελπισμένοι από τα χρέη να πηδούν καθημερινά απ’ τα μπαλκόνια, αλλά οι ημέτεροι να μη θίγονται παρά ελάχιστα…
Μάλλον είναι χαμένη υπόθεση αυτή η χώρα, όπως την κατάντησαν….    

 

Κύμα λουκέτων στη Βόρεια Ελλάδα  


Νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους μήνες, προβλέπει έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) το χρονικό διάστημα Απριλίου Μαΐου 2012.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας, γενικεύεται το φαινόμενο της πιστωτικής ασφυξίας από την έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος, τα προβλήματα εντείνονται καθημερινά, ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά, το περιθώριο κέρδους έχει εξανεμισθεί τελείως, το κόστος δανεισμού διαρκώς αυξάνεται, ενώ οι γενικότερες περικοπές που αφορούν το κόστος λειτουργίας προβάλλουν ως η πλέον πρόσφορη απόφαση για την επιβίωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει καθοριστικά την πορεία και τη γενικότερη δραστηριοποίηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα το Βορειοελλαδικό Τόξο. Μάλιστα, η ένταση των αρνητικών παραγόντων διαπιστώνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την ίδια έρευνα που υλοποίησε ο ΣΒΒΕ μεταξύ των μελών του το 2009.        

 

   
Ο δήμος και οι πολίτες στην κρίση  


Μια νέα δομή με τη μορφή κοινωνικού φροντιστηρίου παρέχει για τους δημότες του ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης για τους ασθενέστερους οικονομικά μαθητές, με επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών, αλλά και των απαιτήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν οι μαθητές στα μαθήματά τους, αλλά και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των πανελληνίων.
Εδώ στην Ξάνθη μόνοι τους εκπαιδευτικοί της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης προέβησαν σε ανάλογη πρωτοβουλία δημιουργώντας το «Σχολείο Αλληλεγγύης» αλλά χωρίς τη συνδρομή του δήμου.
Ιδού η διαφορά.
Ε.Δ.  

 

Τι να την κάνεις την εγκύκλιο…  


Μιάμιση σελίδα εγκύκλιο τους ΥΠΕΣ μας προώθησε η Περιφέρεια για τους εκλογείς που δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία ουσιαστική αξία, αφού η ψήφος στη χώρα μας μπορεί να είναι υποχρεωτική κατά το Σύνταγμα, αλλά δεν επισείει καμία κύρωση η αποχή από τις κάλπες. Οπότε δεν έχει νόημα να λέμε ποιοι «νόμιμα» μπορούν να μην ψηφίσουν και ποιοι το κάνουν «παράνομα». Άλλωστε, η επιθυμία του συνταγματικού νομοθέτη ήταν η καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης και της συμμετοχής στην κάλπη και όχι η τιμωρία.
Ε.Δ.  

 

Μάστιγα  


Για τη «μάστιγα» του παρεμπορίου έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί όλα τα επιμέρους προβλήματα που έχουν κυριολεκτικά «ματώσει» τις τοπικές αγορές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της δικής μας περιοχής. Τα πρωτοποριακά ΚΕΛΑΥΕ στα οποία είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους οι επαγγελματίες παρουσιάζουν ισχνά αποτελέσματα μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα η αγορά να μην μπορεί να ορθοποδήσει. Αν όμως δε δουλέψουν και τα σαββατοκύριακα, αν δεν εξασφαλιστεί η πιο συστηματική παρουσία τους, αν δεν διευκρινιστούν όλα όσα πρέπει με θεσμικό πλαίσιο, όπως μας ανέφερε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ, αν δεν εντοπιστούν οι «δρόμοι» του παρεμπορίου και οι κυριότερες εστίες εμφάνισής του, τι αποτελέσματα μπορούμε να προσδοκούμε;
Πόσο ακόμη θα μένει ανήμπορη η κρατική μηχανή στο δράμα των εμπόρων;
Ε.Δ.    

 

Μα είναι δυνατόν;!  


Διάβασα για τα… απίθανα επιδόματα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ στο δημόσιο ενώ η χώρα βουλιάζει και οικογένειες και πολίτες έχουν «ματώσει» από τις συνεχείς μειώσεις και περικοπές, προβαίνοντας ακόμα και σε ακραίες ενέργειες που αποδεικνύουν το μέγεθος της απόγνωσης, αλλά πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι αλήθεια.
Υπάρχει ακόμα επίδομα στον ΟΣΕ για το πλύσιμο χεριών 280 ευρώ (που περικόπηκε από 420); Υπάρχει ακόμα επίδομα στη ΔΕΗ για… φαξ των 580 ευρώ; Ισχύει το επίδομα κεραίας 750 ευρώ για τους εργαζομένους του ΗΣΑΠ ή το επίδομα φακέλου στο δημόσιο για τη μεταφορά, λέει, φακέλων από το ένα γραφείο στο άλλο;
Είναι τόσο προκλητικό! Ας το… διαψεύσει κάποιος.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …