Σχόλια 08/05/2012

0
thraki2012-empros

Αποτέλεσμα των εκλογών: Σεισμός (ΣΥΡΙΖΑ) – Λιμός (Ν.Δ.) – Καταποντισμός (ΠΑΣΟΚ), μας ήρθε κατακούτελα και ο εθνικοσοσιαλισμός…  

Το μπλοκ της μειονότητας  


Για άλλη μια φορά η μειονότητα στο νομό μας λειτούργησε ως μπλοκ σε εκλογές.
Παλαιότερα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία. Αργότερα στράφηκε στο ΠΑΣΟΚ και του έδινε υψηλά ποσοστά πρασινίζοντας τον χάρτη και τώρα, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας βουλευτή αλλά ανεβάζοντας και το ποσοστό του στο  νομό κερδίζοντας την πρώτη θέση.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η μειονοτική ψήφος είναι μετακινούμενη ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις συγκυρίες της εποχής.
Δηλαδή, αποδεικνύεται ότι η ψήφος της μειονότητας δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Είναι προϊόν απόφασης που εξυπηρετεί σκοπιμότητες της χρονικής περιόδου και μόνον.
Κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και να αξιολογηθεί ως θετικό στοιχείο. Διότι εάν η μειονότητα ψήφιζε ΔΗΜΑΡ βουλευτής σήμερα θα ήταν ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου…
«Ε»    

 

 
Ώρες ευθύνης  


Οι πανηγυρισμοί δικαιολογημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στη νέα βουλή εκτινασσόμενος στα ύψη από κει που πάλευε για να μπει στη βουλή με το 3% παλιότερα.
Όμως, οι πανηγυρισμοί έχουν ημερομηνία λήξης και πλέον μπροστά στα κόμματα, κερδισμένοι και χαμένοι, μπαίνει η ευθύνη του αύριο.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Το πώς θα διαχειριστεί αυτήν την ευθύνη θα είναι το ζητούμενο.
Γιατί αίτημα του λαού είναι πλέον να υπάρξει κυβέρνηση, να δουλεύει το δημόσιο, η οικονομία να μην σταματήσει, να δοθούν λύσεις.
Βαρύ το φορτίο για όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχή να βρεθεί άμεση λύση.
«Ε»  

 

 
Συντριβή των δύο μεγάλων  


Ήταν για πάρα πολλούς ένα ξάφνιασμα για να μην πούμε ότι ήταν σοκ. Δηλαδή, η συντριβή κυριολεκτικά των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής.
Τέτοια ήττα δεν την περίμενε κανείς από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Κι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φανταζόταν τέτοια εκλογική επιτυχία που τον εκτόξευσε από το 5% στο 25% στην Ξάνθη!
Βέβαια υπήρξαν λόγοι και αιτίες για τη νίκη αυτή όπως και την ήττα των μεγάλων οι οποίοι κομματικοί σχηματισμοί θα πρέπει πλέον να κάνουν την αυστηρή αυτοκριτική τους και να αναθεωρήσουν αρκετά πράγματα.
Το μέλλον για τα δύο κόμματα είναι πλέον πολύ δύσκολο.
«Ε»  

 

   
Η μέθοδος  


Πολλές φορές οι «ειρηνικές» μέθοδοι (π.χ. οικονομικοί) είναι πιο επικίνδυνοι – αποτελεσματικοί, από τους πολεμικούς.
«VEN.KAR.»  

 

     
Σκληρό μπρος-πίσω  


Το βράδυ των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ είχε κι ένα άλλο γήπεδο αγωνίας εκτός από αυτό των γενικών εκλογών.
Ήταν το σίριαλ με τους σταυρούς των υποψηφίων Σγουρίδη και Σαλτούρου. Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας ήταν ένα συνεχές μπρος-πίσω και για τους δύο. Πότε ο ένας μπροστά, πότε ο άλλος.
Και βέβαια πήγαν όλοι για ύπνο τα ξημερώματα γιατί έμεναν δύο τμήματα ετεροδημοτών και ένα Τοπείρου.
Στις 12 η ώρα το μεσημέρι ήταν ο Σαλτούρος μπροστά με 14 σταυρούς, μένοντας όμως ένα τμήμα ετεροδημοτών σε εκκρεμότητα. Η μπίλια έκατσε τελικά στον Σαλτούρο.
Όπως και να’ ναι πάντως, ένσταση θα υπάρξει από τον χαμένο και τη λύση θα την δώσει το εκλογοδικείο.
«Ε»  

 

       
«Αγωνία για το αύριο»  


Δικαιώθηκε απόλυτα ο τίτλος της εφημερίδας μας το Σάββατο στο πρωτοσέλιδο. Η Κυριακή και το αποτέλεσμα αυτής, βεβαιώνει ότι όντως υπάρχει αγωνία για το αύριο.
Για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα, με την κυβέρνηση που θα πρέπει να συγκροτηθεί και ποια θα είναι αυτή και από ποιους θα αποτελείται.
Το διακύβευμα ιδιαίτερα σοβαρό και μεγάλο, προβληματίζει ήδη την Κοινή Γνώμη κι αυτό δεν πρέπει να το αρνηθούμε.
Το «ες αύριον τα σπουδαία» έχει πλήρη και απόλυτη εφαρμογή στην παρούσα περίοδο. Μόνον που αυτό το αύριο δεν μπορεί να περιμένει και πολύ…
«Ε»  

 

Η ψήφος της μειονότητας


 Δικαιώνεται απόλυτα το «Ε», όταν την προηγούμενη εβδομάδα σε ρεπορτάζ του καταδείκνυε την αριστερόστροφη τάση της μειονότητας αλλά ουδείς τότε μπορούσε να προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα με τη σαρωτική επικράτηση του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Όπως φάνηκε η «γραμμή» πλεύσης ήταν κυρίως προς αυτόν, ενώ ο μεγάλος «χαμένος» ήταν ο Μπαράν Μπουρχάν που δεν μπόρεσε να πάρει ούτε 2.000 ψήφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκλογικό τμήματα του Σουνίου απ’ όπου κατάγεται υπερίσχυσε ο Ζεϊμπεκ. Αλλά και ο Τουρκές στο ΔΗΣΥ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 2.500 ψήφους κάτι που δεν συνέβη στη Ροδόπη με τον Ιλχάν Αχμέτ στο ΔΗΣΥ να παίρνει πάρα πολλούς ψήφους και να μην εκλέγεται γιατί η ΔΗΣΥ δεν μπήκε στη Βουλή. Και ο μεν Μπουρχάν πλήρωσε τη μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη «γραμμή» Μάντατζη προς ΣΥΡΙΖΑ ίσως δε και το γεγονός ότι εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Παυλίδη. Ο Τουρκές όμως παρότι είχε και …avantage την τροπολογία με τα αυθαίρετα, η οποία πιστώθηκε στην Ντόρα, ωστόσο φαίνεται πως πλήρωσε το «ρεύμα» προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Μ.Ξ.

Θρίλερ για γερά νεύρα…


 … παίχτηκε το βράδυ των εκλογών έως και το μεσημέρι της Δευτέρας. Στήθος με στήθος απ’ την αρχή ο Δ. Σαλτούρος με τον Π. Σγουρίδη και το αποτέλεσμα ήταν ανατρέψιμο την επόμενη στιγμή. Τελικά μετά την πλήρη καταμέτρηση,  νικητής αναδέχθηκε ο Δ. Σαλτούρος με μόλις 22 ψήφους διαφορά από τον Π. Σγουρίδη. Βέβαια θα υπάρξει συνέχεια στο εκλογοδικείο γιατί θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σγουρίδης θα καταθέσει ένσταση ζητώντας επαναμέτρηση.
Μ.Ξ.  

 

 
48ωρη αναβολή  


48ωρη αναβολή με σκοπό να μελετήσουν οι συνήγοροί τους το κατηγορητήριο πήραν τα 7 άτομα από το Δροσερό που συνελήφθησαν για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας την ημέρα των εκλογών. Οι 3 από αυτούς μοίραζαν ψηφοδέλτια πράγμα που αντίκειται στις κείμενες διατάξεις.
Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στο δικαστήριο, καθότι ορίστηκε να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία και στη συνέχεια αποχώρησαν όταν τους χορηγήθηκε η αναβολή.
Ε.Δ.        

 

Εδώ η εντολή, εκεί η εντολή, πού είναι η εντολή;  


Ξεκίνησε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών. Σειρά επαφών έχει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά οι προβλέψεις της έκβασης δεν είναι και πολύ ευοίωνες. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται καθότι η χώρα μπαίνει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Οι συνασπισμοί που ενδέχεται να δημιουργηθούν μπορούν να γίνουν «εκτρώματα» με εξαιρετικά βραχύβια διαμονή στην κυβέρνηση και περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για τη χώρα ή να προκύψει ένα μη αναμενόμενο μοντέλο με κάποια προοπτική.
Τη «σκυτάλη» αναμένεται να κληθεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και εκεί ίσως αναζητηθεί ένα νέο μόρφωμα ικανό να ανταποκριθεί στις ελπίδες του ελληνικού λαού που στήριξαν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδάλλως, νέες εκλογές προσεχώς με νέα απρόοπτα, ίσως και περισσότερα.
Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…