Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ζωντανεύει η ιστορία της Τυπογραφίας

Ζωντανεύει η ιστορία της Τυπογραφίας

0
2_KORDELA-web

Μέσα από το μουσείο των Χανιώτικων Νέων

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή η νέα πτέρυγα του μουσείου. Γοητευμένοι οι προσκεκλημένοι    

Το ενδιαφέρον του κόσμου κέρδισε το νέο τμήμα με την ιστορία της γραφής -που επιμελήθηκε ο τυπογράφος και γραφίστας Αντώνης Παπαντωνόπουλος- στο οποίο παρουσιάζονται γραφές από όλο τον κόσμο αλλά και τα μηχανήματα που προστέθηκαν στην πλούσια συλλογή του Μουσείου.
Στη σύντομη τελετή των εγκαινίων ο Ιδρυτής των ‘Χανιώτικων Νέων’ κ. Γιάννης Γαρεδάκης έκανε, αρχικά, ιδιαίτερη μνεία σε δύο ανθρώπους που δεν είναι στη ζωή και συνέβαλλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του Μουσείου: τον Μιχάλη Γρηγοράκη και την αρχιτέκτονα Κούλα Καμπάνη.  
Ιστορία της γραφής
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ίδρυση του Μουσείου το 2005, σημειώνοντας πως «ο κύκλος αυτός δεν έχει τελειωμό, γιατί όποιος έχει την τρέλα του συλλέκτη, πάντα πιστεύει ότι κάτι άλλο θα βρει και θα συμπληρώσει.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή και ο χρόνος και τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στα Χανιά ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος για να δει το Μουσείο Τυπογραφίας και μου πρότεινε τη συνεργασία, λέγοντάς μου πως έχει υλικό για να συμπληρώσει το Μουσείο. Και πράγματι το υλικό του ήταν καταπληκτικό, καθώς δίπλα στην ιστορία της Τυπογραφίας προσέθεσε την ιστορία της γραφής».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Μουσείου, ο κ. Γαρεδάκης υπογράμμισε πως λειτουργεί ως «χώρος πλήρους επιμόρφωσης μικρών και μεγάλων. Κάθε χρόνο το Μουσείο επισκέπτονται δωρεάν 1500 παιδιά και πάρα πολύς κόσμος».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη συμπλήρωση 45 ετών από την πρώτη έκδοση των ‘Χ.Ν.’ εξαίροντας τον ρόλο του Νίκου Κακαουνάκη και υπογραμμίζοντας πως «αν κάτι έχει προσφέρει στον τόπο, το κρίνει το αναγνωστικό κοινό καθημερινά και η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στις προσπάθειές μας αλλά και στις προσπάθειες των συνεργατών της εφημερίδας». Τέλος επεσήμανε πως «όταν κάποιος κάνει κάτι υπάρχουν πάντα οι μίζεροι -και το λέω με αγανάκτηση- που κυκλοφορούν διάφορα πράγματα. Τούτος εδώ ο χώρος στήθηκε από τις οικονομίες ζωής της γυναίκας μου και εμένα. Ευρώ ή δραχμή δεν πήραμε από κανένα για αυτήν εδώ τη δουλειά».  
1_PANORAMIKO-webΜουσείο πανεπιστήμιο
«Ένα μουσείο είναι ένα ανοικτό διαρκές πανεπιστήμιο, ένας χώρος γνώσης για όλους όσους το επισκέπτονται» ανέφερε ο επί χρόνια συνεργάτης των ‘Χ.Ν.’ κ. Δημήτρης Κακαβελάκης στον σύντομο χαιρετισμό του ενώ ο κ. Μιχάλης Μεϊμάρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως θεωρεί αυτονόητη την παρουσία των φοιτητών που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ στον χώρο του Μουσείου, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία του ‘Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου’ υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τα Χανιά και την Κρήτη «για το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει».
Εντυπωσιασμένος από τη νέα πτέρυγα δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης ο οποίος και συνεχάρη τον κ. Γαρεδάκη για την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως η τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά σε αυτές τις προσπάθειες. «Δεν μπορώ παρά ως δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για αυτήν την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει τα ‘Χανιώτικα Νέα’ και συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής Γιάννης Γαρεδάκης.
Να του ευχηθώ να συνεχίσει έτσι. Το Μουσείο με την προσθήκη αυτή γίνεται ένας χώρος που τιμά τη δημοσιογραφία, τον Τύπο και την πόλη μας τα Χανιά» σημείωσε ο. κ. Σκουλάκης.  
Πλήθος κόσμου
Το ‘παρών’ έδωσαν φίλοι, συνεργάτες, εργαζόμενοι των ‘Χ.Ν.’, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Ε. Δαμιανάκης, Σ. Βαλυράκης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Χ. Ντερμανάκη, Κ. Βιρβιδάκης, Κ. Γύπαρης, ο δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Κεμεσίδης, Αμπαδιωτάκης, Πρωτοπαπαδάκης, Λειψάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών ενώ στον αγιασμό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και ο πατήρ Αντ. Σαπουνάκης εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Δαμασκηνό.
Στα εγκαίνια προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Γιάννης Διαφωνίδης μετά της συζύγου του, προσωπικοί και οικογενειακοί φίλοι του κ. Γαρεδάκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό» και η Σώτη Τριανταφύλλου στο ΔΥΟ

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το συγγραφέα Κώστα Καβανόζη Το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι Εκδό…