Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τέλος τα σενάρια για προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς

Τέλος τα σενάρια για προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς

0
Kaliabakas_3-empros

Απορρίπτουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Στόχος η αποτροπή κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λέει ο Ν. Καλιαμπάκας. Πυροτέχνημα  χαρακτηρίζει την πρόταση ο κ. Δέλκος. Κόκκινη γραμμή η έξοδος από την ΕΕ, για τον Κ. Βογιατζή
 
Με το «ναυάγιο» της πρότασης του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για εκλογική συνεργασία με ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες μπαίνει οριστικά τέλος στην ενωτική παρέμβαση των δυνάμεων της Αριστεράς, τόσο στις εκλογές, όσο και στην κινηματική δράση, αφού ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. δια μέσω των αρχηγών τους απέρριψαν οποιοδήποτε σενάριο προεκλογικής συνεργασίας. «Κάλεσμα ενότητας» είχε απευθύνει και νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας για συνεργασία στη δράση, η οποία έπεσε στο κενό, ωστόσο επανήλθε με νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου, με το σκεπτικό να αφαιρέσουν έστω 8 έδρες από τα κόμματα του Μνημονίου.

Ν. Καλιαμπάκας: «Ευκαιρία για την Αριστερά να καταθέσει πρόταση εξουσίας»
«Το αντιμνημονιακό πρόταγμα με αυτή την πρόταση μπορεί να γίνει σαφές», αναφέρει στις δηλώσεις του στο «Ε» ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Νίκος Καλιαμπάκας, τονίζοντας ότι προέχει η αποτροπή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μάλιστα, σημειώνει ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά να βγει στην επιφάνεια και να καταθέσει πρόταση εξουσίας. «Η Αριστερά μπορεί να δείξει καλά αντανακλαστικά. Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης. Η στήριξη μιας ενωτικής πρότασης της Αριστεράς από τον ελληνικό λαό, θα δείξει ότι ο λαός δε δέχεται τις υπογραφές του Μνημονίου», προσθέτει ο Νίκος Καλιαμπάκας, ο οποίος ωστόσο απορρίπτει σε όλους τους τόνους την περίπτωση συνεργασίας με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τον Πάνο Καμμένο στο πλαίσιο ενός αντιμνημονιακού μπλοκ. «Το κόμμα του Π. Καμμένου ξεφεύγει από το δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο. Ο Π. Καμμένος έχει δικό του σκεπτικό. Δε θα απολογηθώ γι’ αυτό…».

Vogiatzis_kostas-emprosΚ. Βογιατζής: «Προεκλογικός ο χαρακτήρας της συνεργασίας που απορρίπτει το ΚΚΕ»
Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, από την οποία προέκυψε και ο μηχανισμός στήριξης με τα Μνημόνια Ι και ΙΙ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το ΚΚΕ, που αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, σύμφωνα με το γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΚΕ Ξάνθης Κώστα Βογιατζή. «Ο Συνασπισμός κάνει διάφορες προτάσεις για ενότητα με προεκλογικό χαρακτήρα. Όμως δε γίνεται έτσι η συνεργασία», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι: «για τις επικείμενες εκλογές το ΚΚΕ θέτει δύο προτεραιότητες, αφενός να καταδικαστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αφετέρου να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε κινηματικό επίπεδο». Ο Κώστας Βογιατζής δίνει βαρύτητα στις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία πρόσφατα δήλωσε: «ο λαός πρέπει να ξεκαθαρίσει όχι μόνο τι κυβέρνηση θέλει, αλλά και τι αντιπολίτευση θέλει».

Delkos-emprosΚ. Δέλκος: «Αν ήταν δυνατή η συνεργασία θα γινόταν σε όλες τις περιφέρειες, όχι μόνο στις 8»
Για «πυροτέχνημα» με επικοινωνιακό χαρακτήρα μίλησε αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης της Δημοκρατικής Αριστεράς Κώστας Δέλκος, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί να περιοριζόταν σε 8 μόνο έδρες η συνεργασία, αν ήταν εφικτό να συμφωνηθεί. Σχολιάζοντας με νόημα ότι: «αν ο ΣΥΝ προσπαθεί να αντλήσει έμπνευση από την περίοδο της ΕΔΑ, απαιτείται τουλάχιστον και η σοβαρότητα της πολιτικής της ΕΔΑ», επικεντρώνει την προσοχή του στις θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν σχετικά με την προσέγγιση της Ευρώπης, της κρίσης, των δεσμεύσεων της χώρας και της βελτίωσης της κατάστασης της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Κώστας Δέλκος μετέφερε τις προτάσεις και τους όρους της Δημοκρατικής Αριστεράς για μετεκλογική συνεργασία, με αποδέκτη όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με σαφή την απήχηση της δύναμης που ο λαός επέλεξε να δώσει σε κάθε κόμμα, τονίζοντας ότι η συνεργασία προϋποθέτει: σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα, φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του, ενώ χωρίς διαπράτευση είναι: η συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ και η παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες ρυθμίσεις του Μνημονίου, με αναθεώρησή του στη βάση των τροποποιήσεων και του προγραμματικού πλαισίου άμεσων παρεμβάσεων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

kalibakas_vogiatzis_delkos

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…