Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο ανατροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο ανατροπής

0

Εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης

Αναφέρουν ότι δεν μπορεί πλέον να περιθωριοποιηθεί η Αριστερά και δηλώνουν ότι θα βάλουν όλες τις δυνάμεις τους για την τρίτη έδρα του νομού

Με το συνδυασμό «Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» και με τους: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νίκο Καλιαμπάκα, Μαρία Καρανάσου- Μπατζακίδου, Εβίτα Κεχαγιά και Γιώργο Παπανικολάου, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καλεί τους ξανθιώτες να στηρίξουν την αριστερή προοπτική που προτείνει το κόμμα όχι με ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά με ψήφο ανατροπής.
Οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της Ξάνθης παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία των τοπικών ΜΜΕ και μελών του κόμματος. Ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωπος Τύπου της εκλογικής γραμματείας για την Ξάνθη μίλησε για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, με αναφορές στις θέσεις τους, αλλά και στην προσφορά τους στην Αριστερά, ενώ παράλληλα απαρίθμησε τις βασικές αρχές του δημοσιονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό και το μόνο που μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα η χώρα, ελέω Μνημονίων.

Πρόταση εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά
Ως βασικά σημεία υπογράμμισε: α) την άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια, η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, γ) την προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας με κατεύθυνση μία σοσιαλιστική Ευρώπη, δ) τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με παράλληλη στάση πληρωμών, έως ότου το χρέος γίνει διαχειρίσιμο, ε)την εθνικοποίηση/ κοινωνικοποίηση των τραπεζών, στ) λήψη μέτρων για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, με πυρήνα την τόνωση του αγροτικού τομέα, ζ) την υπεράσπιση δημοσίων αγαθών, πρωτίστως υγείας και παιδείας και η) την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα νέο μηχανισμό εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά. Οι σημερινές συνθήκες δείχνουν ότι η Αριστερά πλέον δεν μπορεί να περιθωριοποιηθεί. Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών με όλες μας τις δυνάμεις. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος στη συνέχεια αναφερόμενος στους υποψηφίους της Ξάνθης και ευχαριστώντας και τα υπόλοιπα μέλη που έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση του κόμματος, έδωσε το λόγο στους υποψηφίους με τους οποίους ακολούθησε μία συζήτηση γύρω από τα καίρια ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και της ιστορικής –όπως σημειώθηκε- ευκαιρίας του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει μία έδρα στο νομό της Ξάνθης.

Στην πρώτη γραμμή, «μάχη» για την τρίτη έδρα 
Ο Νίκος Καλιαμπάκας, ως υποψήφιος, αλλά και ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές τις κρισιμότερες μετά τη μεταπολίτευση και υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να γυρίσουμε το τιμόνι Αριστερά». Έδωσε βαρύτητα στην επίπονη προσπάθεια της οργάνωσης για την ανασυγκρότησή της μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και δήλωσε ότι η αποδοχή του περιφερειακού συνδυασμού για την ΑΜΘ στις εκλογές του 2010 έκανε τα μέλη να καταφέρουν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.
Ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, τον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου χαρακτήρισε «καπετάνιο του ψηφοδελτίου, τόνισε με έμφαση ότι: «δε μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την Αριστερά. Δεν το αξίζει μόνο η οργάνωσή μας. Το αξίζει η Ξάνθη».
Η Εβίτα Κεχαγιά, με τη σειρά της, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί μία διέξοδος στο άγχος και την ανασφάλεια των πολιτών και επεσήμανε ότι: «Αν δεν αντιπαρατεθούμε στα μεγάλα ζητήματα δε θα λυθεί τίποτα. Εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή όσων υποστήκαμε».
Και η Μαρία Καρανάσου- Μπατζακίδου επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να σταματήσει το κοινωνικό ολοκαύτωμα της Ελλάδας, όπως και η μεταχείρισή της ως πειραματόζωου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Τέλος, ο Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και η δική μας περιοχή. «Η Ξάνθη βρίσκεται στη 2η θέση σε ποσοστά ανεργίας σε όλη τη χώρα και στην πρώτη όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία υποχώρησε κατά 82%», επεσήμανε ο ίδιος ως μηχανικός, ενώ σχολίασε ότι: «αυτοί που υπογράφουν τα μνημόνια είναι ουσιαστικά αυτοί που μας οδηγούν εκτός Ευρώπης».
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του συντονιστή της εκλογικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξάνθης Δημήτρη Σελβιέρογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο του, ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα την αριστερά. Ο δικομματισμός θεωρεί την Ελλάδα, ότι τους χρωστάει και τους ανήκει. […] Σ΄ αυτές τις εκλογές πρέπει να εκφραστεί η κοινωνική αγανάκτηση, για την ανατροπή των μνημονίων και καταστροφικών συνεπειών για τον λαό και την χώρα . ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουν κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, την εφαρμογή του μνημονίου […] Απευθυνόμαστε στους πολίτες με πρόγραμμα εναλλακτικών προτάσεων, απαντούμε  στους μονόδρομους των μνημονίων, που υποθηκεύουν το παρόν και μέλλον της χώρας. Θα δώσουμε την μάχη των εκλογών με όλες μας τις δυνάμεις, στην Ξάνθη και ολόκληρη την χώρα».

Μονόδρομος η ενότητα της Αριστεράς
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Νίκος Καλιαμπάκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε οξεία κριτική στους αιρετούς της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «Ξυνίδης και Μάντατζη ήταν ο ορισμός της αποτυχίας για την περιοχή. Συμφωνώντας ο κ. Χατζηθεοδώρου τόνισε ότι οι πολίτες έχουν αξιολογήσει θετικά τη συνέχεια και τη συνέπεια της πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι αυτό είναι συγκυριακό.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, ενώ αντίθετα η πολιτική που δρομολογείται οδηγεί σε αδιέξοδο χωρίς αμφιβολία.
Τέλος, στη θεματική για την ενότητα της Αριστεράς και τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ προς όλες τις αριστερές δυνάμεις για συμπόρευση στη δράση και στην εκλογική αναμέτρηση, η κ. Κεχαγιά ανέφερε χαρακτηριστικά: «η απαίτηση για ενότητα δεν είναι μόνο του Αλέξη Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαίτηση του κόσμου της Αριστεράς. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ‘επιθέσεις’ συνεργασίας, άλλωστε αυτή θα είναι πιο αναγκαία μετά τις εκλογές». Ο κ. Καλιαμπάκας χαρακτήρισε «αστείες» τις μέχρι τώρα απαντήσεις των άλλων κομμάτων της Αριστεράς που απέρριψαν τη συνεργασία, ενώ ο Κ. Ζεϊμπέκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενότητα θα έρθει ως «μονόδρομος με πίεση από τη βάση». 


Το προφίλ των υποψηφίων


Ζεϊμπέκ Χουσεΐν: Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1968. Παντρεμένος με δύο παιδιά. Πτυχιούχος φαρμακοποιός. Διατηρούσε φαρμακείο από το 2005 μέχρι το 2007 στον Κένταυρο και έπειτα μετέφερε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Ξάνθη. Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών . Υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάχης με το συνδυασμό « Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010. Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του Συνασπισμού.
Καλιαμπάκας Νίκος: Γεννήθηκε το 1967. Παντρεμένος με δύο παιδιά. Νεαρός εντάχθηκε στη νεολαία του ΚΚΕ εσωτ. «Ρήγας Φεραίος», στην οποία ανέπτυξε πολιτική δράση. Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Ξάνθης. Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2007και 2009.
Καρανάσου -Μπατζακίδου Μαρία: Γεννήθηκε στην Ξάνθη. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές. Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Ξάνθης ως δασκάλα, υποδιευθύντρια, διευθύντρια και σχολική σύμβουλος. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης και διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου. Μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά ενός μικρού εγγονού. Υποψήφια βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 2009
Κεγαγιά Ευαγγελία (Εβίτα): Γεννήθηκε το 1959 στην Καλαμάτα από αριστερή οικογένεια. Είναι δισέγγονη του Αλέξη Ζορμπά. Από το 1976 μέλος του ΚΚΕ και στην συνέχεια μέλος του συνασπισμού. Απόφοιτος της φαρμακευτικής σχολής Αθηνών, διατηρεί φαρμακείο στα Άβδηρα Ξάνθης από το 1986. Παντρεμένη με τον Κώστα Βαρελά κι έχουν 2 παιδιά. Μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ξάνθης. Υποψήφια βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 2009.
Παπανικολάου Γιώργος: Γεννήθηκε στο Βόλο το 1950. Έγγαμος πατέρας δύο ενήλικων θυγατέρων. Διπλωματούχος Μηχανικός Α.Π.Θ. του 1975. Εργολάβος Δημοσίων έργων. Μέλος της Διοικούσας Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης 1981-1984. Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης 1981-1984. Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ εσωτερικού Ξάνθης 1975-1986. Πρόεδρος των Αθλητικών Συλλόγων «Δημόκριτος»1989-1984 και «Ξάνθη Α.Ο» 1996-1998. Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2009 με τους «Πολίτες για την Ξάνθη»

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…