Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στην «κούρσα» για την τρίτη έδρα η ΔΗΜΑΡ

Στην «κούρσα» για την τρίτη έδρα η ΔΗΜΑΡ

0
DHMAR_ypopsifioi-web

Ανοιχτή σε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασίας στη βάση των πολιτικών συγκλίσεων

Επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ξάνθης: Γραμπούνης, Γούναρης, Δέλκος, Ζουμπουλίδου και Καραμπουγιούκογλου στη «μάχη» των εκλογών

Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη, με παράλληλη ανάλυση των θέσεων της πολιτικής ατζέντας, του διακυβεύματος και του προτάγματος που θέτει η ΔΗΜΑΡ ως πολιτικό στίγμα με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές διεκδικώντας τη ψήφο των ελλήνων πολιτών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρα 23 Απριλίου στο χώρο του «Δημοτικού Κήπου» σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.  
Ερώτημα των εκλογών: Μεταρρύθμιση ή στασιμότητα
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης κ. Γιάννης Δουκέλης αφού αναφέρθηκε στα …κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί από την υπογραφή των μνημονίων και δεσπόζει ως καθοριστικός παράγοντας στις επικείμενες εκλογές ήτοι: την υψηλή ανεργία, τη συρρίκνωση του εισοδήματος, το αδιέξοδο μέλλον, τα λουκέτα των επιχειρήσεων και μια σειρά από παθογένειες του πολιτικού συστήματος που φέρουν την ευθύνη της υπαιτιότητας για την οργή και το θυμό του κόσμου, όπως: την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και μια σειρά άδικων μέτρων εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων έθεσε ως κυρίαρχο ερώτημα των εκλογέων το εξής: «Μεταρρύθμιση ή στασιμότητα», επιδιώκοντας να καταδείξει την ύψιστη αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις, που αποτελεί και πρόταγμα της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα αναφερόμενος στους άξονες του προγράμματος του κόμματος επεσήμανε τη σταθερή θέση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής στη ζώνη του ευρώ.  
Ναι στη συνεργασία…υπό προϋποθέσεις
Καίριο ερώτημα που τέθηκε από το σύνολο των δημοσιογράφων και απαντήθηκε και από το σύνολο των υποψηφίων ήταν η στάση της ΔΗΜΑΡ μετεκλογικά και κατά πόσο είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ή με τα κόμματα της Αριστεράς. Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Γραμπούνη όσο και από τον κ. Γούναρη και τον κ. Δέλκο η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε μια μετεκλογική συνεργασία πάνω στη βάση όμως μιας πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης: «Θ’ αποδεχτούμε πρόσκληση συνεργασίας υπό την προϋπόθεση ενός κοινού προγράμματος και ενός πολιτικά φερέγγυου προσώπου που θα ηγηθεί και θα εγγυηθεί τη υλοποίηση επεσήμανε ο κ. Χρήστος Γκαρμπούνης. «Ανήκουμε στην κυβερνώσα αριστερά. Είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να συμμετέχουμε στις εξελίξεις και γι αυτό ζητάμε δύναμη προκειμένου είτε να ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση είτε να συμμετέχουμε από μια ισχυρή θέση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν θέλουμε να είμαστε συμπληρωματικοί, ούτε πιστεύουμε σε ευκαιριακές συμπράξεις αλλά σε μια συνεργασία πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων », σημείωσε ο κ. Γούναρης. Ο κ. Δέλκος πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι εκλογές θυμού σημειώνοντας ότι ο θυμός και η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος. Προέτρεψε δε τους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα τη λογική για το μέλλον της χώρας.  
Είμαστε το άλλο κόμμα της Αριστεράς
Σ’ ότι αφορά της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι είναι ένας πολιτικός χώρος που έχει κάνει την υπέρβαση αναλαμβάνοντας πολιτικό ρίσκο και ότι αυτό που την διαφοροποιεί από τα άλλα αριστερά κόμματα είναι ότι δεν πιστεύει στην περιχαράκωση και στον αρνητισμό αλλά επιδιώκει μέσα από μια ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση διαλόγου να συμμετέχει στην διακυβέρνηση της χώρας.: «Δεν είμαστε ένα άλλο κόμμα της αριστερά. Είμαστε το άλλο κόμμα της Αριστεράς και καλούμε του πολίτες να μας δώσουν δύναμη συνυπολογίζοντας και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν».
Η κα Ζουμπουλίδου σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι η αριστερά της θέσης και όχι της άρνησης και απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τις εκλογές στη Γαλλία και κατά πόσο θα επηρεάσει η επικράτηση ενός σοσιαλδημοκρατικού σχήματος τις ελληνικές εκλογές διευκρίνισε ότι είναι αναμφίβολο ότι η αλλαγή των συσχετισμών και το σπάσιμο του γαλλογερμανικού άξονα έχει απόλυτη επίδραση στη χώρα μας και ότι αυτό είναι θετικό γιατί αυτό που αναμένεται να προωθηθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες είναι ένας αναπτυξιακός προγραμματισμός. Ο κ. Καραμπουγιούκογλου ανέφερε ότι αυτές οι εκλογές είναι μοναδικές καθώς «κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα και κανείς δεν μπορεί να τάξει τίποτε σε κανένα», προθέτοντας ότι είναι κρισιμότατες για το μέλλον της χώρας. Σ’ ότι αφορά την μειονότητα αναφέρθηκε κυρίως στο γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ έχει μια ξεκάθαρη μειονοτική πολιτική και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για συγκεκριμένα θέματα της μειονότητας και κατέληξε λέγοντας ότι: «Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την γκρίνια σε δημιουργική ανασύνταξη της χώρας μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…