Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κρούσματα υποσιτισμού και στα σχολεία της Ξάνθης

Κρούσματα υποσιτισμού και στα σχολεία της Ξάνθης

0
paidia-empros

Έως και 5% των μαθητών στα δημοτικά του νομού μας δεν έχουν να πάρουν κουλούρι… Σύμφωνα με έρευνα της Πρωτοβάθμιας.

Ανάλαβε δράση από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Άμεση και θετική η ανταπόκριση των αρτοποιών

Υπαρκτό και με αυξητικές τάσεις είναι το φαινόμενο του υποσιτισμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης και του νομού Ξάνθης. Αυτό  καταδεικνύουν τα στοιχεία μιας έρευνας – καταγραφής που έγινε με απόλυτη διακριτικότητα και σεβασμό στην αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τον Ιανουάριο μέσα στα σχολεία. 

Έως και 5% των μαθητών στα δημοτικά του νομού μας δεν έχουν να πάρουν κουλούρι…
Η έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων όλου του νομού κατέδειξε ότι επί συνόλω 10.000 μαθητών στο νομό, ένα ποσοστό που κυμάινεται από 3 – 5% ήτοι περίπου 450 – 500 μαθητές δεν έχουν να πάρουν ούτε κουλούρι και οι 230 φοιτούν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης Ξάνθης. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σ’ όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού όπως: των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου καθώς και του δήμου Μύκης,  από τους εκπαιδευτικούς που επιτηρούν τα παιδιά στα διαλείμματα και ενημέρωσαν άμεσα την πρωτοβάθμια διεύθυνση.

Συναγερμός στην Πρωτοβάθμια
Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας κ. Σάββας Μελισσόπουλος «δεν έχουν σημειωθεί ακραία φαινόμενα υποσιτισμού με λιποθυμίες κ.λ.π. όπως σε άλλες περιοχές όμως το φαινόμενο είναι υπαρκτό και στην Ξάνθη και μάλιστα παρουσιάζει αυξητική τάση», όμως το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση αρχικά αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά μέσα στο σχολείο με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να προσφέρουν διακριτικά στα παιδιά που δεν είχαν πρωινό κάποιο κουλούρι ή τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου. Στη συνέχεια όμως επιλήφθηκε η Πρωτοβάθμια η οποία και ήλθε σε επαφή με την νεοσύστατη Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε συνεργασία με τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων απευθύνθηκαν σε φούρνους της γειτονιάς που ήθελαν να βοηθήσουν παρέχοντας δωρεάν αναλόγως με τη δυνατότητα που είχαν κάποιο κουλούρι ή τυρόπιτα. Προκειμένου δε να προστατευτούν τα παιδιά από οποιοδήποτε στιγματισμό και να μην νιώθουν άσχημα έναντι των άλλων βρήκαν τον τρόπο οι δάσκαλοι να τα προμηθεύουν λέγοντας ότι είναι πληρωμένα από την μητέρα τους αφού όμως προηγουμένως είχαν ενημερώσει την οικογένεια.

Άμεση η ανταπόκριση των αρτοποιών – Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την εκπαιδευτική κοινότητα
Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαίρη Μπεμπέκη οι αρτοποιοί της πόλης ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά σ’ αυτή την κοινωνική ανάγκη και μάλιστα έχουν φτάσει σ’ ένα σημείο να έχουν κάλυψη σε πρωινό σ’ όλα τα δημοτικά της πόλης: «Στόχος μας είναι να καλύψουμε όλα τα παιδιά που έχουν δηλωθεί . Έχουμε πολλές προσφορές από φούρνους και έχουμε καλύψει όλη την πόλη. Υπάρχει πρόβλημα στην ορεινή περιοχή όμως είμαστε σε συνεργασία με τον σύλλογο των αρτοποιιών και προσπαθούμε να το καλύψουμε. Έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους αρτοποιούς και τους ευχαριστούμε που συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια».
Τις ευχαριστίες του προς του αρτοποιούς απευθύνει και ο κ. Μελισσόπουλος επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο έχει εξασφαλιστεί το δεκατιανό αυτών των παιδιών στην πόλη της Ξάνθης, ενώ άμεσα θα καλυφθεί και όλος ο νομός. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σοροπτιμισικός Σύλλογος και ο σύλλογος Αρτοποιών Ξάνθης : «Απ’ τον Σεπτέμβριο θ’ αρχίσουμε μια νέα καταγραφή ώστε να έχουμε επικαιροποιημένα στοιχεία και θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και των φορέων ώστε να γίνει στοχευμένα και συντονισμένα η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Μελισσόπουλος.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…